September 15, 2021
Ölüm izni çalışanların sahip olduğu önemli haklardan birisidir. Kimsenin bu izni kullanmasına gerek kalmamasını ummakla beraber çalışanların bu hakla ilgili bilgi sahibi olabilmesi için ölüm izninin ne olduğunu, kaç gün için, kimlere verildiğini bu yazımızda derledik.
Gerek bir kamu personelinin gerekse bir özel sektör çalışanının belirli dereceden bir yakınının vefat etmesi durumunda belirli bir süre zarfında çalışmaması için verilen izne ölüm izni denilir.
Ölüm izni, birçok şirketin sahip olduğu bir politikadır, böylece çalışanlar sevdiklerinin cenaze işlemleriyle ilgilenebilir ya da cenazesine katılabilir. Ayrıca bu izinle çalışanların işle ilgili sorumluluklara tekrar odaklanmadan önce yakınlarını kaybetmenin acısıyla başa çıkmak için az da olsa zamanı olur. Gerektiğinde tüm tam zamanlı çalışanların bu haktan yararlanabilmesi gerekir.
657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 104/B maddesine göre memurlar için ölüm izninin süresi 7 gündür. Özel sektör çalışanları için ise 4857 sayılı İş Kanunu’ndaki ek madde 2’de yapılan düzenlemeyle 3 gün ölüm izni verilir. Görüldüğü üzere memurlara tanınan ölüm izni hakkı özel sektör çalışanlarına tanınandan daha fazladır. Fakat istenildiği zaman mazeret izni kullanılarak ölüm izninin süresi uzatılabilir.
Ölüm izni hangi yakınları kapsar, hangi akrabalara verilir? -Yukarıda belirtilen kanunlar çerçevesinde- bir memurun eşi, çocuğu, kendisinin annesi ve babası, eşinin anne ve babası, kardeşi vefat ettiğinde verilir. Özel sektör çalışanlarının ise anne ve babası, kardeşi, eşi ya da çocuğu öldüğünde verilir. İzin süresinde olduğu gibi burada da özel sektör çalışanlarından farklı olarak memurlara eşlerinin anne ve babası öldüğünde de izin alma hakkı tanınmıştır. Şunu da belirtmek gerekir ki bu yakınlık derecesinde olmayan birinin ölmesi durumunda çalışanlar bu izinden faydalanamaz. Onun yerine başka izin türlerini kullanarak izin alabilirler.
Ölüm izni çalışanın yakını vefat ettiği gün başlar. Bu izin çalışan yakınının yoğun bakımda olduğu durumlarda kullanılamadığı gibi, iznin daha sonra kullanılması ya da ertelenmesi de söz konusu değildir.
Bu izin resmi tatillere, hafta sonuna, resmi veya dini bayramlara denk gelirse izin süresinde herhangi bir uzama olmaz. Yani o günler de izin günlerinden sayılır. Çünkü ilgili kanunlarda “iş günü” olarak değil “gün” olarak belirtilmiştir.
Ölüm izninde olan bir çalışanın maaşından herhangi bir kesinti yapılmaz. Yani bir nevi ücretli izinde sayılır.
Ölüm izni yıllık izinden farklı bir haktır. Dolayısıyla ölüm izninde olan bir çalışanın izinde olduğu süre yıllık izninden düşülmez.
Kolay İK ile izinleri online sistem üzerinden yönetin; Kolay İK Personel uygulaması, her çalışanın kendine ait hesabıyla uygulama üzerinden mesailerini takip edip izin talebi oluşturabilmesine ve çalışanların izin taleplerinin görüntülenip değerlendirilebilmesine olanak sağlar. Üstelik tüm bunları istediğiniz cihazdan hızlı bir şekilde yapmanızı sağlayan Kolay İK’nın farkını deneyimlemek için şimdi ücretsiz denemeye başlayın!
Birçok izin türünün hem işverenlerin hem de çalışanların kafasını oldukça karıştırdığını biliyoruz. İzin türlerinin tüm detaylarına tek bir yerden ulaşabilmeniz için izinturleri.com‘u yayına aldık. Artık aklınıza takılan tüm izin türlerine kolayca ulaşabilirsiniz.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.
Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.
ÜCRETSİZ DENEYİNClick to see the privileges of QNB Finansbank Digital Bridge Platform
Determine when you are available and we will tell you about Easy HR practices