Huzur hakkı nedir, nasıl hesaplanır?
April 21, 2025

Huzur hakkı, iş dünyasında daha çok yönetim kurullarında görev alan kişilere ödenen bir ücret türüdür. Peki şirketin üst düzey görevlerinde yer alan kişilere sorumluluklarından ötürü maddi bir karşılık olarak ödenen huzur hakkı nasıl hesaplanır ve vergilendirilir? Tüm detaylarıyla yazımızda!
Huzur hakkı nedir?
Huzur hakkı şirketin yönetim kurulu ya da bazen denetim kurulu üyelerine, üstlendikleri sorumluluklar ve görevler karşılığında yapılan ödemedir. Huzur hakkı her zaman bir maaş değildir ek ödeme olarak da verilebilir; toplantılara katılım, stratejik karar süreçlerine katkı ve yönetsel yükümlülüklerin bir çıktısı olarak değerlendirilir. Genellikle toplantı başına ya da aylık sabit bir tutar şeklinde ödenir ve gelir vergisine tabi tutulur.
Yönetim kurulu üyeleri; şirketin yönünü belirleyen, riskleri değerlendiren ve önemli kararları alan kişilerdir. Huzur hakkı da en basit tanımıyla bu görevlerin finansal karşılığıdır.
Huzur hakkı ödemesi kimlere verilir?
Huzur hakkı ödemesi esas olarak anonim şirketlerde yönetim kurulu üyelerine yapılır. Bunun yanında bazı durumlarda limited şirketlerde denetim kurulu üyeleri veya şirket sözleşmesinde açıkça belirtilmiş başka görevlilere de bu ödeme yapılabilir. Bu kişiler şirketin günlük operasyonlarından doğrudan sorumlu olmasalar da genel strateji, denetim ve yönetime dair önemli kararların alınmasında görev alırlar. Dolayısıyla aldıkları sorumluluklar ve verdikleri kararların etkisi şirketin tüm yapısını ilgilendirir. Özetle huzur hakkı;
- Anonim şirketlerde: Yönetim kurulu üyelerine
- Limited şirketlerde: Müdür sıfatını taşıyan ortaklara & bazı durumlarda müdür olmayan ortaklara
verilebilir. Ancak ödeme yapılabilmesi için bu kişilerin atanmış olması ve genel kurul tarafından yetkilendirilmiş olmaları gerekir.
Ek ödeme ve maaş olarak nitelendirilen huzur haklarının farkları
Huzur hakkı dendiğinde ilk akla gelen anonim şirketlerde yönetim kurulu üyelerine yapılan ödemelerdir. Ancak bazı şirketlerde bu ödeme, yönetim kurulu dışında kalan yöneticilere veya belirli görev üstlenen çalışanlara da ek ödeme olarak yapılabiliyor. Bu iki uygulama benzer gibi görünse de hukuki niteliği ve vergisel yükümlülükleri açısından önemli farklar barındırır.
Huzur hakkı nasıl hesaplanır?
Öncelikle huzur hakkı brüt tutarı belirlenir. Bu tutar üzerinden gelir vergisi ve damga vergisi kesintileri yapılır. Gelir vergisi dilimleri her yıl güncellendiği için huzur hakkı ödemesi için sabit bir tutar belirlemek mümkün değildir. Aşağıdaki formüller kullanılarak huzur hakkı hesaplaması yapılabilir.
Huzur hakkı hesaplaması yapmadan önce bu ücretin sabit tutar üzerinden verileceği gibi aynı zamanda şirket yapısına göre değişkenlik göstereceğini bilmek gerekir. Huzur hakkı hesaplanırken;
- Şirketin büyüklüğü ve mali durumu
- Yönetim kurulu toplantı sayısı
- Görevlerin sorumluluk seviyesi
- Şirket tüzüğü ve genel kurur kararları
gibi faktörler göz önünde bulundurulmalıdır.
2025 huzur hakkı ne kadar?
2025 yılıyla birlikte vergi tarifelerinde yapılan değişiklikler huzur hakkı ödemelerinin hesaplanmasında dikkate alınmalıdır. 2025 gelir vergisi dilimleri aşağıdaki gibidir:
- 158.000 TL’ye kadar 👉 %15
- 158.000 TL ve 330.000 TL arası 👉 %20
- 330.000 TL ve 1.200.000 TL arası 👉 %27
- 1.200.000 TL ve 4.300.000 TL arası 👉 %35
- 4.300.000 TL ve üstü 👉 %40
Huzur hakkı örneği
Diyelim ki kişinin ocak ayı brüt maaşı, 85.645,75 TL. Buna göre bu çalışanın ek ödeme olarak alacağı huzur hakkı hesaplama örneğine göz atalım:
Peki huzur hakkı maaş olarak verilseydi hesaplama nasıl olmalıydı? Huzur hakkı maaş hesaplaması için de örnek hesaplamayı birlikte inceleyelim:
⚠️ Hesaplama yaparken dikkat: 2025 yılı için Asgari Ücret Gelir Vergisi İstisnası Ocak - Temmuz dönemi için 3.315,70 TL, Ağustos ayı için 4.257,57 TL, Eylül - Aralık dönemi için 4.420,93 TL olarak uygulanacaktır.
Huzur hakkı gider gösterilir mi?
Evet, şirketlerde huzur hakkı gider yazılır. Huzur hakkı gelir vergisi dilimlerine göre vergilendirilir ve şirket gideri olarak kaydedilebilir. Gider olarak gösterilen bu tutar, vergi avantajı sağlayarak, yıllık ve geçici kurumlar vergisi hesaplamalarında düşülebilir ve şirket kârından indirim yapılabilir. Bu sayede şirket, vergi yükünü azaltma fırsatından yararlanmış olur. Muhasebe kaydı şu şekilde yapılabilir:
- 770 Genel Yönetim Giderleri
- 360 Ödenecek Vergi ve Fonlar
- 335 Personele Borçlar
Burada kullanılan hesaplar şirketin muhasebe politikalarına göre değişiklik gösterebilir. Ancak temel mantık: brüt tutarı gider olarak yazmak ve vergileri ilgili borç hesaplarında göstermektir.
Kolay İK ile bordrolarınızı anında ve hatasız hesaplayın 💫
Kolay İK Bordro uygulaması ile bordro süreçlerinizi en verimli şekilde yönetin! Otomatik veri akışı, hatasız hesaplama ve yasal düzenlemelere tam uyum sayesinde maaş, prim, kesinti gibi işlemleriniz zahmetsiz hale getirin. İster küçük bir işletme ister büyük bir şirket olun, Kolay İK Bordro uygulaması ile zamandan kazanın, işlerinizi kolaylaştırın. Çünkü artık bordronun da kolayı var! Bordro uygulamasını görmek ve ücretsiz denemek için hemen tıklayın.