March 26, 2022
4857 sayılı İş Kanunu’nun 46. Maddesine göre “Bu Kanun kapsamına giren iş yerlerinde, işçilere tatil gününden önce 63 üncü maddeye göre belirlenen iş günlerinde çalışmış olmaları koşulu ile yedi günlük bir zaman dilimi içinde kesintisiz en az yirmi dört saat dinlenme (hafta tatili) verilir. Çalışılmayan hafta tatili günü için işveren tarafından bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücreti tam olarak ödenir”.
Yukarıda da belirtildiği üzere çalışılmayan hafta tatili günü için işveren tarafından bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücreti tam olarak ödenir. Ancak aşağıda belirtilen süreler de çalışılan süre hesabına dahil edilir:
4857 sayılı İş Kanunu’nun 46. maddesi gereğince işçilere haftada bir gün hafta tatili verilmesi, hafta tatilinde çalışmaları halinde ise o günün ücretinin zamlı olarak ödenmesi gerekmektedir. Hafta tatili ücretinin ne şekilde hesaplanacağına ilişkin Yargıtay kararına göre “hafta tatilinde çalışılmışsa, işçinin toplam hafta tatilinin ücreti iki buçuk yevmiye” olarak hesaplanmalıdır. Bir anlam karışıklığına yer vermemek adına buradaki “2,5 yevmiye” tabirinin açılımını şu şekilde yapabiliriz: 1 yevmiye hak edilen hafta tatili için; 1 yevmiye hafta tatili zamanında yapılan ekstra çalışma için; 0,5 yevmiye ise yapılan fazla çalışma için kanunen ödenmesi gereken zamlı ücret ödemesidir.
Yine her hangi bir yanlış anlamaya yol açılmaması için bir ufak not da “gün” kavramı için düşmemiz uygun olacaktır. Şöyle ki; saatlik ücreti 50 TRY olan bir kişinin hafta tatilinde tam gün 7,5 saat çalışıldığını varsayarsak bu günün ücret hesabı 7,5 saat x 1,5 x 50 = 562,50 TRY şeklinde yapılırken, 5 saat çalışan aynı ücretli bir kişinin çalışma süresi hesabı 5 x 1,5 x 50 = 375,00 TRY olarak esas alınacaktır. Yani, gerçekte ifadede kullanılan gün tabirini hesaplamalarda saat bazında değerlendirmemiz daha doğru olacaktır. Dolayısıyla, maaşı aylık ödenen ve zaten hafta tatili ücreti bordrosuna dahil edilen bir çalışanın, hafta tatilinde yaptığı çalışma için 1,5 kat şeklinde hesap yapılması ve işyeri kayıtlarının buna göre düzenlenmesi yeterli olacaktır.
Özet olarak, haftanın diğer günlerinde haftalık 45 saatlik çalışma süresinin tamamlanmış ve hafta tatilinde de çalışmanın yapılmış olması halinde, çalışılan hafta tatili ücretinin toplamda iki buçuk yevmiye olması hususuna dikkat edilmesi gerekilmektedir.
Bazı iş yerlerinde, gerek işçinin talebi ile olsun, gerekse de işveren tarafından uygulansın, işçilerin haftanın yedi günü işyerinde çalışıp hafta tatillerini ay içinde topluca kullandırılması şeklinde uygulamalara yer verilmektedir. Bu tarz bir uygulamanın olduğu iş yerlerinde yetkililer tarafından yapılacak olası bir denetimde, geçmişte yapılan çalışmaların karşılığı toplu olarak kullandırılan izinler, işverence işçilere verilen idari izin olarak kabul edilecek, geçmişteki hafta tatili çalışmalarına karşılık olarak ise, ilave hafta tatili ücreti ödenmesi gündeme gelecektir. Başka bir deyişle, işçilere kullanamadığı hafta tatillerinin yerine ilerleyen günlerde toplu izin (alacak izin) kullandırılması ve izinli oldukları bu günlerin ücretleri ödenmesi suretiyle işçilere haklarının verildiği düşünülse bile, söz konusu bu uygulama mevzuata uygun olmadığından, işverence verilen idari izinler olarak kabul edilen bu günler için yeniden bir ücretin daha işçilere ödenmesi sureti ile mükerrer yani çifte ödeme yapılmış olunacaktır. Bu nedenle, işçilere hafta tatillerinin toplu olarak kullandırılması (alacak izin) doğru bir uygulama değildir
İşçinin hafta tatilinde çalıştırılması nedeniyle haftalık çalışma süresi de 45 saati aşacağından, fazla çalışma meydana gelecektir. Fazla çalışmalara ilişkin ücreti ödemeyen işveren veya işveren vekiline de, bu durumdaki her bir işçi için 2021 yılında 555,00 TRY idari para cezası uygulanma riski bulunmaktadır. Ayrıca, İş Kanunu’nun 63. maddesinde öngörülen, çalışma sürelerine ve buna ilişkin yönetmelik hükümlerine uyulmaması nedeniyle 2023 yılı için 9.303,00 TL idari para cezası da uygulanabilir.
Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden kullanmaya başlayın.
ÜCRETSİZ DENEYİNHiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.