November 11, 2024
Ücret pusulası yaygın bilinen adıyla bordro işverenlerin çalışanlarına ödemeleri gereken maaş ve diğer ödemeleri detaylandıran yasal bir belgedir. Ücret pusulası işveren ile çalışan arasındaki mali ilişkilerin şeffaf ve düzenli bir şekilde yürütülmesini sağlar. Pusulalar hazırlanırken dikkat edilmesi gereken noktalar yasal düzenlemelerce belirtilmiştir.
Ücret pusulasının nasıl görünmesi veya hangi detayların yer alması gerektiğini merak edenler için örnek bir ücret pusulası hazırladık.
👉 Hemen indirin: Ücret pusulası örneği 2024
Siz şirketinizde bu format ile ilerlerseniz çalışanlar bordro detaylarına daha kolay ve anlaşılır bir şekilde ulaşacaktır. Dijital bordro İK departmanları için hem paylaşımı ve dağıtımı kolay hem de çevreci bir tercih olacaktır.
Ücret pusulası çalışanın aldığı maaşın yanı sıra prim, fazla mesai, sosyal haklar gibi diğer ödemeleri de içeren detaylı bir döküm sunar. Çalışanların haklarını tam ve doğru bir şekilde alabilmesi için ücret pusulasının düzenli olarak ve doğru bilgilerle hazırlanması zorunludur.
213 Sayılı Vergi Usul Kanunu’nda ücret pusulasında yer vermeniz gereken zorunlu bilgiler detaylı bir şekilde anlatılıyor:
"İşverenler her ay ödedikleri ücretler için (Ücret bordrosu) tutmaya mecburdurlar. Gelir Vergisi Kanununa göre vergiden muaf olan ücretlerle diğer ücret üzerinden vergiye tabi hizmet erbabına yapılan ücret ödemeleri için bordro tutulmaz. Ücret bordrolarına en az aşağıdaki malumat yazılır.
İş verenler ücret bordrolarını yukarıdaki esaslara uymak şartıyla diledikleri şekilde tanzim edebilirler."
4857 sayılı İş Kanununun 37. maddesi gereği işveren iş yerinde veya bankaya yaptığı ödemelerde çalışana ücret hesabını gösterir imzalı veya iş yerinin özel işaretini taşıyan bir pusula vermek zorundadır.
4857 sayılı İş Kanunu’nun 37. maddesine göre ücret hesap pusulasının düzenlenmemesinin cezası 2024 yılında her çalışan için 5.506 TL olarak belirlenmiştir.
Ayrıca pusula düzenlenirken 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nda belirtilen esaslara dikkat edilmelidir. Bu kanun sosyal güvenlik primlerinin doğru hesaplanmasını ve düzenli bir şekilde ödenmesini şart koşar. Aksi takdirde SGK tarafından uygulanan gecikme cezaları ve diğer yaptırımlar işvereni bekleyebilir.
Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre SGK prim ödemelerinde gecikmeler için uygulanan %2'lik ceza oranı 1 Nisan 2024 itibarıyla %3'e yükseltilmiştir. Bu düzenleme işverenlerin sosyal güvenlik primlerini zamanında yatırmalarını teşvik etmeyi amaçlar. İş Kanunu ve 5510 sayılı Kanun’un ilgili maddeleri, bu oranların belirlenmesinde ve uygulanmasında yasal dayanak sağlar.
Kolay İK Bordro kullanıcı dostu tasarımı, modern ekranları, hatasız hesaplama yeteneği ve güncel yasalara uyumlu yapısıyla ay sonu sizi strese sokan bordro operasyonu ortadan kaldırıyor.
Otomatik oluşan ücret pusulaları tek tıkla çalışanın hesabına ekleniyor. Şirketinizin sektörü ve ölçeğinden bağımsız tüm bordro işlemleri Kolay İK ile zahmetsizce yönetiliyor. Ücretsiz denemek için hemen tıklayın.
Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden kullanmaya başlayın.
ÜCRETSİZ DENEYİNHiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.