Puantaj eksik gün bildirimi, çalışanın belirli bir zaman dilimi içinde çalışma süresinin yanlış veya eksik olarak bildirildiğini gösterir. Yasal olarak işlenmesi gereken eksik gün kodları ve nedenleri kanunlara göre değişiklik gösterir.
Mart 2018 tarihinden itibaren eksik gün bildirim formu zorunluluğu kaldırılmıştır. 10 kişiden az sigortalı çalıştıran işverenlerin eksik günleri aşağıdaki tablodaki kodlarla sadece aylık bildirgede beyan etmeleri yeterlidir. Ancak ay içinde eksik gün veya eksik kazanç bildirilen sigortalılar ile ilgili kanıtlayıcı belgeler istenilmesi durumunda SGK’ya ibraz edilmelidir.
“07-Puantaj Kayıtları” hakkında yasal detaylar
2013 yılından önce puantaj defterlerindeki, cetvellerindeki veya kayıtlarındaki değişiklikler çalışan veya işveren tarafından imzalanarak düzenlenebiliyordu yani çalışan imzası zorunlu değildi. Fakat 2013 yılından sonra yayınlanan yeni Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği eksik gün bildirim nedeni olarak 07 – Puantaj Kayıtları seçilen çalışanların puantaj kayıtlarında çalışan imzasını zorunlu hale getirdi.
Sigortalılığın Sona Ermesi ve Bildirim Yükümlülüğü başlıklı 14. madde: Ayrıca Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamındaki sigortalılar için aylık prim ve hizmet belgesi verilmemesi veya tutukluluk ve gözaltı hali, yol izni ve diğer ücretsiz izinler, devamsızlık, puantaj, kısmi istihdam, yarım çalışma, fesih tarihinde çalışmama ve diğer nedenlerle aylık prim ve hizmet belgesinde gün ve kazanç bildiriminde bulunulmaması halinde en son primin ilişkin olduğu tarih itibariyle sigortalılığı durdurulur. Ancak ilgili kanununda belirtilen ücretsiz izin halinde ise iznin sona erdiği tarih itibarıyla sigortalılığı durdurulur.
102. Madde: Sigortalının imzasını taşıyan puantaj kayıtları, eksik çalışmaya ilişkin belgelerdendir. Eksik gün bildirim nedenlerinin aylık prim ve hizmet belgesinde/muhtasar ve prim hizmet beyannamesinde belirtilmesi yeterlidir. Eksik çalışmaya ilişkin belgeler ilgili ayda düzenlenir ancak kuruma verilmez. Söz konusu belgeler Kanunun 86 ncı maddesinin ikinci fıkrasında öngörülen süreyle işverence saklanır. Eksik çalışmaya ilişkin bilgi ve belgelerin kurumca istenilmesi halinde, onbeş günlük süre içinde ibraz edilmesi zorunludur.
Genel Sağlık Sigortası Tescil, Prim ve Müstehaklık İşlemleri Yönetmeliği 15. Madde: Sigortalının bakmakla yükümlü olduğu kişi statüsünde ve prim ödeme gün sayısı ay içerisinde yirmi gün ve daha az olan “06- Kısmi istihdam”, “7- Puantaj” veya “17- Ev hizmetlerinde 30 günden eksik çalışma” eksik gün seçeneği ile bildirilen ve ev hizmetlerinde bir veya birden fazla gerçek kişi tarafından çalıştırılan ve çalıştıkları kişi yanında ay içinde çalışma saati süresine göre hesaplanan çalışma gün sayısı 10 gün ve daha fazla olanlar için eksik günlerine ait genel sağlık sigortası primlerinin 30 güne tamamlanması zorunludur.
4857 sayılı Kanunun 13 üncü ve 14 üncü maddelerine göre kısmî süreli veya çağrı üzerine çalışanlar, ay içerisinde günün bazı saatlerinde çalışıp, çalıştığı saat karşılığında ücret alanlar ve bu Kanunun ek 9 uncu maddesinin birinci fıkrasına tabi olarak çalışanlardan ay içerisinde otuz günden eksik prim ödeme gün sayısı bulunanlar, sigortalı çalışmama şartı hariç birinci fıkranın (10) numaralı bendinde yer verilen diğer şartları haiz olmaları kaydıyla otuz günden eksik günleri için genel sağlık sigortalısının bakmakla yükümlü olduğu kişi sayılır.
SGK eksik gün bildirim formu örneği
Eksik gün bildirim kodları ve nedenleri
KOD
EKSİK GÜN NEDENLERİ
1
İstirahat
2
Ücretsiz İzin
3
Disiplin cezası
4
Gözaltına alınma
5
Tutukluluk
6
Kısmi istihdam
7
Puantaj kayıtları
8
Grev
9
Lokavt
10
Genel hayatı etkileyen olaylar
11
Doğal afet
12
Birden fazla
13
Diğer Nedenler
15
Devamsızlık
16
Fesih tarihinde çalışmamış
17
Ev hizmetlerinde 30 günden az çalışma
18
Kısa çalışma ödeneği
19
Ücretsiz Doğum İzni
20
Ücretsiz Yol İzni
21
Diğer Ücretsiz İzin
22
5434 SK. ek 76, GM 192
23
Yarım çalışma ödeneği
24
Yarım çalışma ödeneği ve diğer nedenler
25
Diğer belge/kanun türlerinden gün tamamlama
26
Kısmi istihdama izin verilen yabancı uyruklu sigortalı
27
Kısa Çalışma Ödeneği ve Diğer Nedenler
28
Pandemi Ücretsiz İzin (4857 Geç. 10 Md.)
29
Pandemi Ücretsiz İzin (4857 Geç. 10.Md) Ve Diğer
Webinar alarmı ⏰ Evden çalışma ve eksik çalışma süreçleri Kolay İK’da nasıl yönetilir?
Kolay İK ile evden çalışma ve eksik çalışma süreçlerini yönetmek oldukça pratik. Nasıl mı? Webinarımızı kaçırmayın.
Kolay İK ile puantajdan bordroya anında ve hatasız hesaplama 💫
Kolay İK Bordro uygulaması ile bordro süreçlerinizi en verimli şekilde yönetin! Otomatik veri akışı, hatasız hesaplama ve yasal düzenlemelere tam uyum sayesinde maaş, prim, kesinti gibi işlemleriniz zahmetsiz hale getirin. İster küçük bir işletme ister büyük bir şirket olun, Kolay İK Bordro uygulaması ile zamandan kazanın, işlerinizi kolaylaştırın. Çünkü artık bordronun da kolayı var! Bordro uygulamasını görmek ve ücretsiz denemek için hemen tıklayın.