Yazıyı beğendiniz mi?
Paylaşın!
İçindekiler

Prim ödeme ve eksik gün sayıları nasıl hesaplanır?

📖 0 Dakika | Okuma süresi

August 22, 2024

Çalışanların mesai süreleri ve işe giriş-çıkış tarihlerine göre SGK prim ödeme ve eksik gün sayıları düzenli olarak hesaplanmalı. Peki değişkenliği olan tüm veriler üzerinden prim ödeme ve eksik gün sayılarını nasıl hesaplamalıyız? SGK eksik gün ve prim ödeme hesaplama örnekleri ve tüm detaylar yazımızda.

örneklerle prim ödeme ve eksik gün sayılarının hesaplanması

SGK eksik gün bildirimi nedir?

SGK eksik gün, çalışanın sadece bir aylık çalışmasında kaç gün eksik prim günü olduğunu gösterir. SGK'ya yapılan eksik gün bildirimi ise çalışanın bir ay(30 gün olarak kabul edilir) az çalışması durumunda işverenler tarafından iletilir. Eksik gün formları ilgili aylar için geçerli olup SGK'ya elden teslim edilmeyen belgelerdir. 2018 yılı mart ayı itibariyla yürürlülüğe giren uygulamada eksik gün nedenleriyle her ayın 26'sına kadar prim hizmet beyannamesinde belirtilmesine karar verilmiştir.

SGK’da prim ödeme ve eksik gün sayıları nasıl hesaplanır?

Prim ödeme ve eksik gün sayıları, çalışanların sigorta primlerinin ve maaşlarının doğru bir şekilde hesaplanıp yatırılması için önemli bir unsurdur. Yasal düzenlemelere uygun bir çalışma düzeni sağlamak ve çalışanlar haklarını korumak için bu tür hesaplamaların doğru yapılması gerekir. 

Tam zamanlı çalışmaların prim gün sayısı hesaplaması

Bir ay içinde tam süreyle çalışan sigortalıların prim ödeme gün sayısı, ayın kaç gün çektiğine bakılmaksızın 30 gün olarak kabul edilir.

Örnek: 

Diyelim ki bir çalışan, 1 Ocak'tan 31 Ocak’a kadar eksik gün olmadan çalıştı. Ocak ayı o yıl 31 çekmesine rağmen, SGK’ya bildirilecek gün sayısı 30 gün olmalıdır. 

Ay içerisinde işe giren çalışanların prim gün sayısı hesaplaması 

Bir çalışan ayın herhangi bir gününde işe başladıysa prim ödeme gün sayısı işe giriş tarihinden çalıştığına güne göre hesaplanır. İşe giriş tarihiyle birlikte ayın kaç gün olduğuna bakılarak "parmak hesabı" yapılır.

Örnek:

Diyelim ki çalışan, 10 Şubat'ta işe başlamış ve ayın sonuna kadar çalışmıştır. Ancak o yıl şubat ayı 28 gün çekiyor. Böylelikle 10 Şubat’tan 28 Şubat’a kadar çalışılan gün sayısı: 19 gün. SGK’ya bildirilecek prim ödeme gün sayısı 19 gün olarak hesaplanır. 

Ay içerisinde işten çıkan çalışanın prim gün sayısının hesaplanması

Ay içinde işten çıkan bir çalışanın prim gün sayısı, işten çıkış tarihine göre hesaplanır. O ay içinde işten çıkış tarihine göre kaç gün çalıştığı tespit edilir ve ödeme gün sayısı belirlenir. 

Örnek:

Diyelim ki çalışan 15 Mart’ta işten ayrıldı. Mart ayı ise 31 gün çekiyor. 1 Mart’tan 15 Mart’a kadar çalışılan gün sayısı, 15.  SGK’ya bildirilecek prim ödeme gün sayısı da 15 gün olur. 

Aynı ay içerisinde işe başlayıp işten ayrılan çalışanın prim gün sayısının hesaplanması

Sigortalı hem aynı ay içinde işe girmiş hem de işten ayrılmışsa, işe giriş ve işten çıkış tarihleri dikkate alınarak prim gün sayısı hesaplanır. Hem işe giriş hem de çıkış tarihleri dahil edilerek kaç gün çalışıldığı belirlenir.

Örnek:

Bir çalışan 10 Nisan’da işe başlamış ve 20 Nisan’da işten ayrılmıştır ancak Nisan ayı o yıl 30 gün çekiyor. 10 Nisan’dan 20 Nisan’a kadar çalışılan gün sayısı: 11 gün. SGK’ya bildirilecek prim ödeme gün sayısı ise 11 gün şeklinde hesaplanır. 

Ay içerisinde ücretsiz izin, kısa çalışma gibi bazı nedenlerle eksik günü olan çalışanın prim gün sayısının hesaplanması

Çalışan ay içinde ücretsiz izin, kısa çalışma, mazeret gibi çeşitli nedenlerle bazı günlerde çalışılmamışsa ve bu günler için ücret alınmamışsa, prim gün sayısı eksik günler çıkartılarak hesaplanır. 

Örnek:

Diyelim ki çalışan, mayıs ayında 5 gün ücretsiz izin aldı. Ancak o yıl Mayıs ayı 31 gün çekiyor. SGK’ya göre ayda çalışılması gereken gün sayısı 30’dur. Yani; 

30 gün - 5 gün (aldığı izin kadar) = 25 gün. SGK’ya bildirilecek prim ödeme gün sayısı da 25 gün.

Aynı ay içerisinde işe başlayıp ayrılan ve ücretsiz izin kullanan çalışanın prim gün sayısının hesaplanması

Aynı ay içinde işe giren ve çıkan bir çalışan bu ay içerisinde aynı zamanda ücretsiz izin gibi nedenlerle çalışmıyorsa bu durum doğrudan prim gün sayısının yanında eksik gün sayısını da etkiler. 

Örnek:

Bir çalışan 5 Haziran’da işe başladı ve 20 Haziran’da işten ayrıldı, ayrıca da 10 Haziran’da 1 günlük ücretsiz izin kullandı. Diyelim ki haziran ayı da 30 gün çekiyor.

İşe giriş ve çıkış tarihleri dahil 5 Haziran’dan 20 Haziran’a kadar çalışması gereken gün sayısı 16’dır. 

16 gün - 1 gün (ücretsiz izin) = 15 gün. Yani SGK’ya bildirilecek prim ödeme gün sayısı da 15 gündür.

Çalışanın hafta tatiline hak kazanımının prim gün sayısına etkisi 

İşe başlayan veya ayrılan çalışanların hafta tatiline hak kazanıp kazanmadığı dikkate alınarak prim gün sayısı hesaplanır. Şayet çalışan hafta tatiline hak kazanılmışsa, bu tatil günleri de prim gün sayısına dahil edilerek hesaplanır. 

Örnek:

Çalışan 1 Temmuz’da işe başladı ve 10 Temmuz’da işten ayrıldı ve hiç izin kullanmadan 10 gün boyunca çalıştı. Böylelikle 1 Temmuz’dan 10 Temmuz’a kadar çalışılan gün sayısı 10 gündür. Ancak bu süreye kazandığı hafta tatili süresi de denk geldiği için SGK’ya bildirilecek prim ödeme gün sayısı da 11 gün olur. 

👋
Hemen 15 gün ücretsiz deneyin

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden kullanmaya başlayın.

ÜCRETSİZ DENEYİN
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN