Paylaşın!
İçindekiler 📝

İş değiştirdiyseniz ek gelir vergisi ödemeli misiniz?

February 9, 2022

0 Dakika
iş değiştirince gelir vergisi ödenir mi?

İş değiştirdim, gelir vergisi öder miyim? Son yıllarda en çok merak edilen bu sorunun cevaplarını 2022 en yeni güncel rakamlarıyla sizler için derledik. Hangi koşulda ek vergi hesaplanır ve hesaplama nasıl yapılır diyorsanız yazımızı okumaya devam edin.

Hangi koşulda ek vergi hesaplanır?

2016 senesinde aynı anda ya da farklı zamanlarda birden fazla iş yerinde çalıştıysanız, ücret gelirinizle ilgili ek vergi ödemeniz gerekebilir.

Eğer aynı yıl içerisinde birden fazla işverenden ücret aldıysanız, birden sonraki ücretlerinizin toplamı 32.000 TL’yi (2022 yılı için) geçmiyorsa halihazırda işveren aracılığı ile vergilenmiş olan ücretlerinizin ek bir vergi hesabı yapılmayacaktır.

Ancak, birden sonraki işverenden sonra aldığınız tutarlar 32.000 TL’yi aşarsa, ücretlerinizin tamamı beyanname hesabınıza dahil edilecektir. Burada birinci işverenin hangisi olacağını istediğiniz gibi seçebilirsiniz. Tabii ki, en yüksek tutarı aldığınız işvereni birinci olarak seçmeniz diğer işverenlerden aldığınız tutarlar toplamının 32.000 TL altında kalmasına yardımcı olacaktır. Ayrıca tüm ücretleriniz üzerinden hesaplama yapıldığı zaman işverenlerinizin sizin adınıza ödediği vergileri, yeni hesapladığınız vergi tutarından indirebileceksiniz.

Hesaplama nasıl yapılmalı?

Ücret gelirleri üzerinden gelir vergisi hesaplanırken ilk önce SGK primi kesintileri yapılır. Bu kesintiler çıkarıldıktan sonra kalan tutar (safi tutar) üzerinden %15-%20-%27-%35 şeklinde artan oranlarda vergilendirilirsiniz.

Brüt ücretiniz 100 TL ise, %14 sigorta primi ve %1 işsizlik sigortası primi olarak toplam %15 sigorta primi kesildiği zaman, üzerinden gelir vergisi hesaplayacağınız tutar olan 85 TL’ye ulaşırsınız. Bu tutarı bordrolarınızda “Toplam Gelir Vergisi Matrahı” şeklinde görebilirsiniz. Brüt tutar üzerinden SGK primi dışında başka kesintiler de olabileceği için bordronuzdaki rakamlar üzerinden ilerlemenizi tavsiye ederim.

Örnek 1

Birinci İşverenden Alınan Ücret 45.000TL
İkinci İşverenden Alınan Ücret 29.000TL
Üçüncü İşverenden Alınan Ücret 3.000TL

Bu örnekte ikinci ve üçüncü işverenden alınan ücretler tamamı 32.000 TL’yi geçtiği için (30.000 TL + 3.000 TL = 33.000 TL) birinci işveren dahil tüm ücretler (83.000 TL) beyan edilecektir.

Örnek 2

Birinci İşverenden Alınan Ücret 100.000TL
İkinci İşverenden Alınan Ücret 20.000TL
Üçüncü İşverenden Alınan Ücret 5.000TL

Bu örnekte ikinci ve üçüncü işverenden alınan ücretler tamamı 30.000 TL’yi geçmediği için (20.000 TL + 5.000 TL = 25.000 TL) hâlihazırda kesinti yoluyla vergilendiği takdirde ücretlerin tamamı beyan edilmeyecektir

Vergimi nasıl beyan ederim?

Öncelikle, ücret aldığınız tüm işverenlerden en son aldığınız maaşa dair ücret bordronuzu temin etmelisiniz. Ardından beyanname vermeniz gerekip gerekmediğini isterseniz aşağıda bulunan link üzerinden kontrol edebilirsiniz. Burada ücret gelirleri kısmına işverenlerden aldığınız tutarları yazıp “Kontrol et” düğmesine basarsanız, beyanname verme sorumluluğunuzu kontrol edebilirsiniz.

Eğer beyanname vermeniz gerekiyorsa Gelir İdaresi Başkanlığının internet üzerinde hazırladığı “Hazır Beyan Sistemi” üzerinden verginizi beyan ederek aynı zamanda ödeyebilirsiniz

Bir diğer merak edilen sorulardan bir tanesi de işsizlik maaşı ve vergi kesintileri hakkında. Daha detaylı bilgi almak için yazımıza tıklayın.

👋
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN