Yazıyı beğendiniz mi?
Paylaşın!
İçindekiler

Bordrolama hatalarının işverene maliyeti nedir?

📖 0 Dakika | Okuma süresi

October 1, 2024

Personel maaş bordrosu, işveren ve çalışan arasında yapılan anlaşmanın karşılığını temsil eden resmi bir belgedir. Bu nedenle bordronun doğru hesaplanması her iki taraf için de kritik bir öneme sahiptir. Bordrolama hataları, işveren açısından hem maddi hem de operasyonel bakımından maliyeti yüksek sonuçlar yaratır. Bu hatalar, çalışanların maaşlarının yanlış hesaplanmasından vergi ve sosyal güvenlik primlerinin hatalı bildirilmesine kadar ve hatta çalışan davalarına kadar uzanan geniş bir yelpazede olabilir.

yanlış bordro hesaplamaları işverene maliyet yaratır

Maddi kayıp ve yasal cezalar

Bordroların yanlış hesaplanması, işverenin vergi ve SGK primlerini eksik ve veya fazla ödemesine sebep olur. Eksik maaş ödenmesi, fazla mesai ücretlerin doğru hesaplanması gibi durumlar çalışanın haklarının ihlaline işaret eder. Böylelikle bu gibi durumların tespiti sonucunda da işveren idari para cezalarıyla karşılaşır. 

Bordroların eksik veya yanlış hesaplanması durumlarında çalışan hukuki yollara başvurabilir. Özellikle kıdem ve ihbar tazminatı hesaplarında yapılan yanlışlar sonucu birçok çalışan, hukuki yollara başvurup haklarını aramak isteyebilir. Bu durumda da işveren hem mahkeme hem de çalışanların talepleri doğrultusunda yüklü miktarda tazminat ödemesiyle karşılaşır.

Çalışan memnuniyetsizliği ve motivasyon kaybı

İşçiler, maaş almak için bir işte düzenli olarak çalışır. Çalışanların en temel hakkı, maaşlarını her ay düzenli ve hatasız şekilde almaktır. Bu nedenle yanlış bordro hesaplamaları, çalışanların işverene duyduğu güveni zedeler. Bu da motivasyon kaybına ve performans düşüklüğüne sebep olur. 

Maaş döneminde yapılan sürekli hatalar, çalışanların işten ayrılmasına bile neden olabilir. Özellikle son yıllarda ortaya çıkan ekonomik kriz ve enflasyonist durumdan dolayı çalışanlar için ücretlerinin doğru ödenmesi oldukça önemlidir. Personel devir hızının düşmesine neden olacak bu hatalar da yeni bir işe alım, eğitim ve oryantasyon gibi maliyetlerin artmasına neden olur. 

Zaman ve verimlilik kaybı

Her ay sonunda maaş bordrolarının hesaplanması için harcanan zaman ve emeğin ne kadar fazla olduğunun farkındayız. Yanlış hesaplanan bordro hatalarının tespiti ve düzeltilmesi için geçen onca zamanın da… Yanlış bordrolama sonucu hem insan kaynakları departmanı hem de finans ekipleri hataları düzeltmek için fazla mesai harcamak zorunda kalabilir ve bu süreçte tüm işleri aksayabilir. 

Aynı zamanda bu hatalar, şirketin iç ve resmi denetim süreçlerinde de sorun yaratabilir. Şirketin mali raporlamalarını da etkileyerek; gelecekteki denetimlerde daha fazla incelemeye tabi tutulmasına neden olabilir.

İtibar kayıpları

Bordrolama hataları, sadece çalışanlar arasında sınırlı kalmaz, iş dünyasında da büyük ses getirir. Çalışanlarına maaşlarını eksik/fazla ödeyen bir şirketin yarattığı algıyı bir düşünün. Güvenilmez, adaletsiz, çalışanına değer vermeyen ve hatta daha kötüsü vergi kaçıran bir şirket olarak bile anılabilir. Bu da şirketin itibarında ciddi kayıplar yaratarak yetenekli çalışanların kazanılmasını engeller. 

Bordro hesaplama hatalarının önüne geçin. Nasıl mı?

Bordro hesaplama hataları, hem maddi kayıplara hem de hukuki sorunlara neden olur. Ancak doğru stratejilerle yukarıda bahsettiğimiz tüm kayıpların oluşmasını engelleyebilir hatta zamandan ve paradan tasarruf bile sağlayabilirsiniz. 

Eğitim ve bilgilendirmenin önemi 

Bordro süreçlerinden sorumlu personelin veya departmanın düzenli olarak eğitim alması, bu süreçlerin sağlıklı ve hatasız yürütülmesini sağlar. Vergi mevzuatı, İş Kanunu ve sosyal güvenlik düzenlemeleri gibi konularda uzmanlaşmış bir ekibin olması, olası hataların önüne geçilmesine yardımcı olur. 

Ayrıca, bordro ekibinin iç denetim yapması da süreçlerin sağlıklı işlemesi açısından faydalı olur. İç denetimler sayesinde eksik ya da yanlış hesaplamalar erken fark edilir ve gerekli düzeltmeler hızlıca yapılır. Böylece oluşacak kayıplarının da önüne geçmiş olunur. 

Doğru bordro hesaplama programı seçin

Bordro süreçlerinde kullanılan yazılımın güvenilirliği, hataları minimize etmek açısından büyük önem taşır. Farklı yazılımların bir arada olduğu, karışık ve manuel süreçler insan hatasına ve teknik sorunlara daha açıktır. Bu durumlarda maaş hesaplamalarında yanlışlıklara, vergi beyanında hatalara ve sonuç olarak da çalışanın motivasyon kaybına yol açar. 

Bordro hesaplamalarında hataları azaltmanın en etkili yolu, tüm bordro süreçlerini tek bir platformda toplayan; çalışan mesai bilgilerinin yer aldığı puantaj bilgilerini, izinleri, kesintileri ve ek ödemeleri entegre eden hepsi bir arada bordro ürünleri kullanmaktır. Bu tür yazılımlar, maaş hesaplamalarının doğru olmasını sağlar, çalışanların haklarının eksiksiz karşılandığından emin olur ve vergi beyan süreçlerini kolaylaştırır. Ayrıca, yasal düzenlemelere uygunluk konusunda da büyük kolaylık sağlar. Güvenilir ve kapsamlı bir bordro yazılımı ile çalışanların maaşları doğru hesaplanır ve bu da onların şirketlere olan güvenini artırır. Çalışanlar, haklarının güvence altında olduğundan ve yan haklarının yönetildiğinden emin olarak işlerinde daha verimli çalışır.

Gelişmeleri takip edin

Bordro işlemleri, kanunlar ve yasalar çerçevesinde sıkı bir uyum içerisindedir. Bu nedenle değişen kararlar ve düzenleyici değişikliklerden haberdar olmak, hatasız bordro işlemleri için oldukça önem taşır. Özellikle asgari ücret artışları, vergi oranları, emeklilik, sosyal güvenlik primleri ve çalışan haklarına ilişkin yeni düzenlemeler, zamanında güncellenmezse ciddi hukuki yaptırımlara sebep olur. 

Düzenlemelerdeki değişiklikleri takip etme konusunda kaygılarınız varsa, bir hukuk müşaviri ve veya bordro danışmanlık firmalarıyla çalışmak akıllıca bir seçim olabilir. Bu tarz profesyonel danışmanlık, şirketinizi olası yasal sorunlardan korur ve sizi sürekli değişen yasal ortamda doğru bir şekilde yönlendirebilir.

Bordro danışmanlığı alın

Diyelim ki çalışan maaşlarını zamanında ödeyecek ve hatta bordro süreçlerini etkili bir şekilde yönetecek personel veya departmanınız yok. O halde bordro yönetiminizi, dış kaynaklara devretmeyi düşünebilirsiniz. Bordro danışmanlık hizmetleri sunan profesyonel şirketlerin uzmanlıkları sayesinde çalışan bordrolarını hatasız ve yasalara uygun bir şekilde hazırlayabilirsiniz. Böylece katma değerli süreçlerinize odaklanırken çalışan bordrolama süreçleri de profesyonel bir ekibinde güvencesinde yürütülecektir. 

Kolay İK’nın Bordro ve Teşvik Danışmanlığı hizmeti ile tanışın! 🤩

Beyanname, BES, SGK, emeklilik, teşvik, mevzuat gibi tüm süreçleriniz için danışmanlık hizmetlerimizden yararlanın, tarafımızdan hazırlanmış bordrolarınız ile iş yükünü ve hata payını azaltın. Hemen ücretsiz randevu talep edin, bordrolarınızı güvence altına altın! 

👋
Hemen 15 gün ücretsiz deneyin

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden kullanmaya başlayın.

ÜCRETSİZ DENEYİN
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN