Yazıyı beğendiniz mi?
Paylaşın!
İçindekiler

Aylık bordro icmal raporu nedir?

📖 0 Dakika | Okuma süresi

October 7, 2024

Aylık icmal raporu, ücret pusulası ile bordrolama dönemlerinde sıkça karıştırılan bir belge türüdür. İK departmanları ve muhasebe çalışanları tarafından hazırlanan bu aylık rapor, işveren maliyetlerini çıkarmak ve takip etmek için kullanılır. Öyleyse aylık icmal raporu nedir, neden önemlidir ve personel maaş bordrosu ile farkları neler? Birlikte inceleyelim. 

aylık icmal bordrosu ne demek?

Aylık icmal raporu nedir?

İcmal kelimesinin anlamı toplam ya da özet anlamına gelir. Bu yüzden de bordro icmal raporu, maaş bordrolarının daha toplu bir şekilde hazırlanıp sunulmasını sağlar. Bu rapor, hem işverenin mali sorumluluklarını yerine getirmesine hem de yasal yükümlülüklerini takip etmesine yardımcı olur. 

Aylık bordro icmal raporu, çalışan personellerin maaş, sigorta primleri, vergi ve diğer kesintiler gibi bordroda yer alan tüm kalemlerin toplamını özetleyen bir rapordur. Bu rapor, muhasebe, İK departmanları veya mali müşavirler tarafından hazırlanır ve takip edilir. Şirketteki hem işveren-işçi maliyetleri hem de muhasebe bazlı işlemlerin takip edilebilmesi, icmal raporu üzerinden yapılır.  

Aylık bordro icmalinde neler bulunur?

Aylık bordro icmal raporunda genellikle şu bilgiler yer alır

  • Çalışanların toplam kazançları, maaşları, prim ve mesai ücreti gibi brüt ücretler
  • İşverenin çalışana ödemesi zorunlu olan SGK primleri
  • Her yıl değişen dilimlerle düzenlenen gelir ve damga vergisi gibi yasal vergi kesintileri
  • Çalışan net maaşı
  • Nafaka kesintisi, avans ödemeleri, varsa sendika aidatı gibi diğer kesintiler,
  • İşverenin ödemesi zorunlu olan brüt maaş ve işveren SGK primleri dahil toplam maliyet.

Aylık bordro icmal raporu neden önemli?

Aylık bordro icmal raporu:

  • Vergi, sigorta primleri ve benzeri ödemelerin  düzenli ve doğru bir şekilde takip edilmesini sağlar. SGK ve Maliye Bakanlığı gibi devlet kurumlarına yapılan bildirim ve ödemeler çoğunlukla icmal raporu üzerinden yapılır. 
  • Çalışanla ilgili oluşan tüm giderlerlerin takip edilmesi, işverenin işgücü maliyetlerini net bir şekilde görmesini sağlar. Yan haklar, maaş vb. çalışana yapılan tüm ödemeler, işyerinin genel mali performansını değerlendirmesine yardımcı olurken, bütçe yönetimi ve planlamasının yapılmasına olanak sağlar. Şirketlerin gelecekteki işgücü maliyetlerini planlaması için de önemlidir. Bu planlama işverenlerin nakit akışını ve mali sürdürülebilirliği sağlama açısından önemli bir araç niteliği taşır. 
  • Uzun vadede çalışanlarla ilgili istatistiksel verilerin toplanmasına ve ölçümlenmesine yardımcı olur. İşe alım, maaş artışları, çalışan devinimi gibi süreçler, bu raporlar aracılığıyla sistematik bir şekilde takip edilir. Böylece şirketler organizasyonel yapılarıyla ilgili stratejik kararlar alabilir.

Özetle, aylık bordro icmal raporu hem işverenin yasal ve mali yükümlülüklerini yerine getirmesi, hem de çalışanların haklarının korunması açısından önemli bir belge niteliği taşır. Bu raporun düzenli ve doğru şekilde tutulması, işyerinde mali kontrol, şeffaflık ve uyum açısından oldukça önemlidir. 

Maaş bordrosu ve aylık icmal bordrosu arasındaki farklar nedir?

Gelelim, insan kaynakları departmanları tarafından sıkça karıştırılan iki farklı kavramın arasındaki farklılıkları açıklamaya! Aylık bordro icmal raporu ile bireysel bordro arasındaki farklar, içerik ve kullanım amaçlarına göre değişir. Ancak temel olarak;

Bireysel bordro, her çalışana özel düzenlenen maaş ödemelerinin tüm detaylarını içeren resmi bir belgedir. Aylık bordro icmal raporu ise işyerindeki tüm çalışanların bordrolarını toplu halde gösteren, daha genel ve toplam işgücü maliyetlerini detaylı olarak özetleyen bir rapordur.

Kapsam

  • Maaş bordrosu: Her ay her bir çalışan için ayrı ayrı düzenlenen resmi bir belgedir. Her bir çalışan için ayrı ayrı düzenlenen bir belgedir. Çalışan özelindedir ve o çalışana ait tüm ücret bilgilerini yansıtır. 
  • Aylık bordro icmal raporu: İşyerinde çalışan tüm personelin ödemelerinin ve kesintilerinin toplu bir özetini içerir. İcmal raporu, çalışanın ücret pusulalarının toplanmış halidir. Çalışan değil, şirket bazlıdır.

Kullanım amacı

  • Maaş bordrosu: Çalışanlara her ay maaşlarının nasıl hesaplandığını ve hangi kesintilerin yapıldığını göstermek için hazırlanan bir belgedir. Çalışanlar her ay sonunda bordrolarını işvereninden talep edebilir, bu yasal bir zorunluluktur.
  • Bordro icmal raporu: Şirketin genel maaş giderlerini, kesintilerini kontrol etmesi, finansal denetimler ve yasal yükümlülüklerin takibi amacıyla düzenlenir. Daha çok şirketin giderlerini görmek ve vergi ödemelerini kolayca yönetmek için muhasebe depertmanları tarafından takip edilir; çalışanlara verilmez. 

Hazırlanma amacı

  • Çalışan bordrosu: İnsan kaynakları departmanı veya muhasebe tarafından her çalışana özel olarak hazırlanır ve çalışana verilir. Çalışan, maaşına dair tüm detayları bu belgede görebilir. Resmi bir belge niteliği taşıdığından da çalışan ıslak imzalı olarak bordrosunu aldığına dair bir beyanda bulunur. 
  • Bordro icmal raporu: Genellikle muhasebe veya insan kaynakları departmanı tarafından şirketin tamamı için hazırlanır. Daha çok şirketin finansal yönetimi için kullanılacak olan bu belge, muhasebe ve işveren tarafından hazırlanır. 

Bordro ücret pusulası ve bordro icmal raporu örneği

Yukarıdaki bilgiler ışığında iki belge arasındaki farklılığı örnek vermek gerekirse;

Ahmet Bey’in brüt maaşı 10.000 TL, %15 gelir vergisi ve SGK primi kesildikten sonra net maaşı 7.500 TL olarak hesaplanır. Bu bordro sadece Ahmet Bey'in maaş detaylarını içerir. Bu bilgileri sadece işveren ve Ahmet bey bilir.

Diyelim ki aynı şirkette çalışan toplam 50 personel varsa, toplam brüt maaş 500.000 TL, toplam SGK primi 100.000 TL, toplam vergi 75.000 TL ve net ödenen toplam maaş 325.000 TL gibi rakamlar özetlenir. Bu rapor da bireysel değil toplam olarak harcanılan detaylar yer alır. Yani bu da işverenin aylık olan bordro icmal raporunda yer alan bilgilere örnek olarak verilebilir. 

Ödemek zorunda olduğunuz vergilerinizi anında hesaplayın!

Kurumlar vergisi hesaplama aracı ile hızlı ve doğru sonuçlarla vergi planlamanızı yaparak, işletmenizi maliyet yüklerinden koruyun.

👋
Hemen 15 gün ücretsiz deneyin

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden kullanmaya başlayın.

ÜCRETSİZ DENEYİN
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN