Kurumlar vergisi hesaplama
Kurumlar vergisi, ticari faaliyette bulunan şirketlerin kazançları sonucu üzerinden alınan bir vergi türüdür. Türkiye’de faaliyet gösteren tüm şirketler, her yıl elde ettikleri kar üzerinden devlete belirli bir oranda kurum vergisi öderler. Vergi oranı belirli sürelerle değişmekte olup 2023 yılı için kurumlar vergisi oranı yüzde 25 olarak belirlenmiştir.
Kurumlar vergisi hesaplama aracımız ile yıllık vergi döneminizi ve vergi matrahınızı girerek ödemekle yükümlü olduğunuz kurumlar vergisini ücretini anında öğrenin. Şirketinizin harcamalarını takip ederek vergi planlamasını daha etkili bir şekilde yapın ve mali yüklerden korunun!
Kurumlar vergisi nedir?
Kurumlar vergisi, şirketin yıllık bazda elde ettiği kazançlar üzerinden alınan bir gelir vergisi türüdür. Bu vergi, tüzel kişilik statüsüne sahip olan farklı ölçek ve sektördeki şirketlerin yıllık net kârı üzerinden hesaplanarak yıl bazlı belirlenmiş oranlarda tahsil edilir.
Kurumlar vergisi, şirketin elde ettiği kazançlarının belirli bir yüzdesinin devlete verilmesini düzenler bu nedenle hem kamu hem de özel sektördeki ekonomik faaliyetlerin sağlıklı işleyişinde önemli bir rol oynar.
Kurumlar vergisine tabi olan şirketler hangileridir?
Kurumlar vergisine tabi olan kuruluşlar arasında, farklı ölçek ve sektörden birçok kurum yer alır. Bunlar arasında en yaygın olarak sermaye şirketleri bulunur.
Anonim şirketler, limited şirketler ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler bu kapsamda sayılabilecek temel sermaye şirketleri arasındadır. Lakin bu vergi türü sadece özel sektörde yer alan sermaye şirketleri için geçerli değildir. Aynı zamanda kooperatifler, iktisadi kamu kuruluşları, ve dernek veya vakıflara ait şirketler de kurumlar vergisine tabidir. Örneğin, ekonomik faaliyet yürüten sendika, dernek ve vakıflar da kurumlar vergisi mükellefidir.
Kurumlar vergisi oranı nedir?
Kurumlar vergisi oranı, ülkemizin ekonomik durum ve koşullarına göre değişkenlik gösterir. 2006 yılından beri düzenli değişimlere tabii tutulan kurumlar vergisi oranları değişimleri aşağıdaki gibidir:
• 2006 - 2017 yılları kurumlar vergisi oranları yüzde 20 olarak belirlenmiştir.
• 2018 - 2020 yıllarına geldiğimizde oranlarda belirgin bir artış yaşanmış ve bu oran yüzde 25’e sabitlenmiştir.
• 2022 yılında ise şirketlere binen vergi yükünün azaltılması amaçlanmış bu oran yüzde 23’e düşürülmüştür.
• 2023 ve takip eden yıllarda ise bu oran şirket kazançlarının yüzde 25’i olarak alınmaya devam etmektedir.
2025 kurumlar vergisi oranı ise henüz açıklanmamıştır. Bu oran resmi açıklamalardan sonra güncellenecektir.
Kurumlar vergisi beyannamesi nedir?
Kurumlar vergisi beyannamesi, şirketlerin bir yıl içerisinde elde ettiği kazançlar ve ödemekle yükümlü olduğu vergiyi devletin ilgili kurumlarına bildirmeleri için düzenlediği resmi bir belgedir. Bu resmi belge şirketlerin kazançlarını, giderlerini ve vergi matrahlarını şeffaf bir şekilde devlete verme amacı taşır. Vergi idaresi de bu beyanname üzerinden şirketlerin ödemesi gereken kurumlar vergisi ödemelerini hesaplayarak tahsil eder.
Kurumlar vergisi beyannamesi ne zaman verilir?
Kurumlar vergisi beyannamesi, her yılın nisan ayı sonuna kadar verilir. Beyannamenin verilmesiyle birlikte vergi ödemeleri, aynı günde veya 30 Nisan tarihine kadar tamamlanır. Geçici vergi beyannamelerinde ise belgenin verildiği ayın 17. günü mesai bitimine kadar vergi ödemeleri yapılır. Örneğin ocak, şubat ve mart 1. dönemine ait son tarih 17 Mayıs olarak belirlenmiştir.
Kurumlar vergisi nasıl hesaplanır?
Kurumlar vergisi ödemesi, mükelleflerin bir yıl boyunca elde ettikleri net kazancı üzerinden belirlenir. Kurumlar vergisi hesaplama formülü ise vergi dönemi ve vergi matrahı ile hesaplanması sonucu ortaya çıkar. Şirketler her yıl dört dönem şeklinde 3 ayda bir vergi ödemesi yapar. Bu geçici vergi ödemeleri, yıl sonunda hesaplanarak peşin ödenecek tutardan düşülür ve net vergi tutarı ortaya çıkar.