Kurumlar Vergisi Hesaplama Aracı

Şirketinizin vergi yükünü kolayca hesaplayın. Hızlı ve doğru sonuçlarla vergi planlamanızı yaparak, işletmenizi maliyet yüklerinden koruyun.

Vergi dönemi seçiniz

Kurumlar vergisi, mükelleflerin bir hesap dönemi içinde elde ettikleri safi kurum kazancı üzerinden hesaplanır.

HESAPLA
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Kurumlar Vergisi Oranı
??
Vergi Matrahı
??
TL
Kurumlar Vergisi Tutarı
??
TL

Bu hesaplama aracı, yalnızca bilgilendirme amacıyla sunulmaktadır ve elde edilen sonuçlar kesinlik taşımamaktadır. Karar almadan önce mutlaka uzman görüşüne başvurmanız önerilir.

NEDİR?

Kurumlar vergisi hesaplama

NEDİR?

Kurumlar vergisi, ticari faaliyette bulunan şirketlerin kazançları sonucu üzerinden alınan bir vergi türüdür. Türkiye’de faaliyet gösteren tüm şirketler, her yıl elde ettikleri kar üzerinden devlete belirli bir oranda kurum vergisi öderler. Vergi oranı belirli sürelerle değişmekte olup 2023 yılı için kurumlar vergisi oranı yüzde 25 olarak belirlenmiştir.

Kurumlar vergisi hesaplama aracımız ile yıllık vergi döneminizi ve vergi matrahınızı girerek ödemekle yükümlü olduğunuz kurumlar vergisini ücretini anında öğrenin. Şirketinizin harcamalarını takip ederek vergi planlamasını daha etkili bir şekilde yapın ve mali yüklerden korunun!

Kurumlar vergisi nedir?

Kurumlar vergisi, şirketin yıllık bazda elde ettiği kazançlar üzerinden alınan bir gelir vergisi türüdür. Bu vergi, tüzel kişilik statüsüne sahip olan farklı ölçek ve sektördeki şirketlerin yıllık net kârı üzerinden hesaplanarak yıl bazlı belirlenmiş oranlarda tahsil edilir.
Kurumlar vergisi, şirketin elde ettiği kazançlarının belirli bir yüzdesinin devlete verilmesini düzenler bu nedenle hem kamu hem de özel sektördeki ekonomik faaliyetlerin sağlıklı işleyişinde önemli bir rol oynar.

|

Kurumlar vergisine tabi olan şirketler hangileridir?

Kurumlar vergisine tabi olan kuruluşlar arasında, farklı ölçek ve sektörden birçok kurum yer alır. Bunlar arasında en yaygın olarak sermaye şirketleri bulunur.

Anonim şirketler, limited şirketler ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketler bu kapsamda sayılabilecek temel sermaye şirketleri arasındadır. Lakin bu vergi türü sadece özel sektörde yer alan sermaye şirketleri için geçerli değildir. Aynı zamanda kooperatifler, iktisadi kamu kuruluşları, ve dernek veya vakıflara ait şirketler de kurumlar vergisine tabidir. Örneğin, ekonomik faaliyet yürüten sendika, dernek ve vakıflar da kurumlar vergisi mükellefidir.

Kurumlar vergisi oranı nedir?

Kurumlar vergisi oranı, ülkemizin ekonomik durum ve koşullarına göre değişkenlik gösterir. 2006 yılından beri düzenli değişimlere tabii tutulan kurumlar vergisi oranları değişimleri aşağıdaki gibidir:

    • 2006 - 2017 yılları kurumlar vergisi oranları yüzde 20 olarak belirlenmiştir.
    • 2018 - 2020 yıllarına geldiğimizde oranlarda belirgin bir artış yaşanmış ve bu oran yüzde 25’e sabitlenmiştir.
    • 2022 yılında ise şirketlere binen vergi yükünün azaltılması amaçlanmış bu oran yüzde 23’e düşürülmüştür.
    • 2023 ve takip eden yıllarda ise bu oran şirket kazançlarının yüzde 25’i olarak alınmaya devam etmektedir.
2025 kurumlar vergisi oranı ise henüz açıklanmamıştır. Bu oran resmi açıklamalardan sonra güncellenecektir.

Kurumlar vergisi beyannamesi nedir?

Kurumlar vergisi beyannamesi, şirketlerin bir yıl içerisinde elde ettiği kazançlar ve ödemekle yükümlü olduğu vergiyi devletin ilgili kurumlarına bildirmeleri için düzenlediği resmi bir belgedir. Bu resmi belge şirketlerin kazançlarını, giderlerini ve vergi matrahlarını şeffaf bir şekilde devlete verme amacı taşır. Vergi idaresi de bu beyanname üzerinden şirketlerin ödemesi gereken kurumlar vergisi ödemelerini hesaplayarak tahsil eder.

Kurumlar vergisi beyannamesi ne zaman verilir?

Kurumlar vergisi beyannamesi, her yılın nisan ayı sonuna kadar verilir. Beyannamenin verilmesiyle birlikte vergi ödemeleri, aynı günde veya 30 Nisan tarihine kadar tamamlanır. Geçici vergi beyannamelerinde ise belgenin verildiği ayın 17. günü mesai bitimine kadar vergi ödemeleri yapılır. Örneğin ocak, şubat ve mart 1. dönemine ait son tarih 17 Mayıs olarak belirlenmiştir.

|

Kurumlar vergisi nasıl hesaplanır?

Kurumlar vergisi ödemesi, mükelleflerin bir yıl boyunca elde ettikleri net kazancı üzerinden  belirlenir. Kurumlar vergisi hesaplama formülü ise vergi dönemi ve vergi matrahı ile hesaplanması sonucu ortaya çıkar. Şirketler her yıl dört dönem şeklinde 3 ayda bir vergi ödemesi yapar. Bu geçici vergi ödemeleri, yıl sonunda hesaplanarak peşin ödenecek tutardan düşülür ve net vergi tutarı ortaya çıkar.

Şirketinizdeki izinlerle tek tek uğraşmayın!

Tüm personellerin izin taleplerini, onay süreçlerini ve fazla mesai hesaplamalarını tek bir plartformdan kolayca takip edin ve raporlayın.

ücretsiz deneyin

Tüm Hesaplama Araçları

Kolay İK’nın hesaplama araçları ile işinizi kolaylaştırın. Fazla mesai ücreti, kurumlar vergisi, gelir vergisi ve daha birçok hesaplama aracını ücretsiz deneyin.

Sıkça Sorulan Sorular

Kurumlar vergisi hakkında en sık sorulan soruların detaylı ve kapsamlı yanıtlarına bu bölümden ulaşabilirsiniz.

Kurumlar vergisi beyannamesi nereye verilir?

Kurumlar vergisi beyannamesi, her şirketin bağlı olduğu vergi dairesine verilir. Mükellefler her kazancı için bir adet beyanname verir; farklı şube, ajans ve mağaza gibi bağlı diğer iş yerleri için ayrı bir belge teslim etmeleri zorunlu değildir.

2023 yılı kurumlar vergisi oranı nedir?

2023 yılında kurumlar vergisi oranı, şirketlerin net kazancının üzerinden yüzde 25 olarak alınması beyan edilmiştir.

2024 yılı kurumlar vergisi oranı ne oldu?

2023 yılı ve devam eden yılların kurumlar vergisi oranı, yüzde 25 olarak belirlenmiştir. 2024 yılında kurumlar vergisi ödeyen şirketler, bu oran üzerinden ödemelerini gerçekleştirmektedir.

Kurumlar vergisi ne zaman ödenir?

Kurumlar vergisi beyannamesi, her yılın nisan ayı sonuna kadar verilir. Beyannamenin verilmesiyle birlikte vergi ödemeleri, aynı günde veya 30 Nisan tarihine kadar bağlı oldukları vergi dairesine gidilerek tamamlanır.

2024 kurumlar vergisi ödemesi uzatıldı mı?

Gelir İdaresi Başkanlığı, 26 Nisan 2024 tarihinde "Kurumlar Vergisi Beyanname Verme Süresinin Uzatılması" adlı bir kararname yayınladı. Buna göre, 30 Nisan 2024 tarihine kadar verilmesi gereken 2023 hesap dönemine ait beyannameler, 6 Mayıs 2024 gün sonuna kadar uzatıldığı duyuruldu.

Kurumlar vergisi oranı değişkenlik gösterir mi?

Evet. 2023 yılı kurumlar vergisi hesaplamasında alınan vergi oranı yüzde 25 olarak belirlenmiştir. Ancak özellikle bankalar, finansal kiralama şirketleri, faktoring firmaları, elektronik ödeme sistemleri şirketleri, sermaye piyasası kurumları ve sigorta şirketleri gibi finans sektöründe faaliyet gösteren şirketler için kurumlar vergisi oranı %30 olarak düzenlenmiştir.