Yemek Ücreti Hesaplama Aracı

Yemek ücreti hesaplama aracıyla ödeme yöntemine göre
değişen istisna ve KDV oranlarını hemen öğrenin.

Gelir vergisi %15 üzerinden hesaplanmaktadır.

HESAPLA
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Aylık Toplam Tutar
??
TL
SGK İstisnası
??
TL
Prime Esas Dahil Tutar
??
TL
This is some text inside of a div block.
This is some text inside of a div block.

Bu hesaplama aracı, yalnızca bilgilendirme amacıyla sunulmaktadır ve elde edilen sonuçlar kesinlik taşımamaktadır. Karar almadan önce mutlaka uzman görüşüne başvurmanız önerilir.

NEDİR?

Yemek ücreti hesaplama

NEDİR?

Çalışanlara sağlanan yan haklar arasında yer alan yemek yardımı 2025 yılında yapılan yeni düzenlemeler ve artan tutarlar sonrasında hem işverenler hem de çalışanlar için önemli bir konu olmaya devam ediyor.

2025 yemek ücreti ne kadar?

2024 yılında KDV dahil 187 TL olarak uygulanan günlük yemek ücreti 2025 yılı itibarıyla %41,18 oranında artırılarak KDV dahil 264 TL oldu.

2024 yemek ücreti ne kadardı?

2024 günlük yemek ücreti 170 TL + KDV yani 187 TL olarak belirlenmişti.

Günlük yemek ücreti ne kadar oldu?

2025 yemek ücreti Tutar
Günlük yemek ücreti 2025 240 TL
KDV (%10) 240 TL x 0,10 = 24 TL
KDV dahil tutar 240 TL + 24 TL = 264 TL

Günlük yemek ücreti nasıl hesaplanır?

Günlük yemek ücreti, çalışana her bir iş günü için sağlanan yemek yardımını ifade eder. Bu hesaplama yapılırken KDV dahil tutar dikkate alınır.

2025 yılı için günlük yemek ücreti 264 TL olarak belirlenmiştir.  Bu tutar, ay boyunca çalışılan gün sayısına göre çarpılarak toplam yemek ücreti elde edilir. Örnek yemek ücreti hesaplamasına bakalım:

  • 2025 günlük yemek ücreti: 264 TL

  • Çalışılan gün sayısı: 22 gün

  • Aylık yemek ücreti istisna tutarı: 264 TL x 22 gün = 5.808 TL

Günlük yemek ücreti nasıl hesaplanır?

Yapılan yeni yemek yardımı düzenlemesiyle birlikte, yemek kartı/çeki ile verilen yardımların SGK istisna hesaplamaları, yardımın kullanım şekline göre değişmişti. Bu yemek kartı düzenlemesine göre:

  • Eğer yemek kartı yalnızca restoran, kafe, lokanta gibi yerlerde kullanılıyorsa yapılan ödemenin tamamı SGK tarafından istisna edilmiştir. 

  • Ancak yemek kartı yemek bedeli dışında nakit olarak çekilebiliyor ya da başka amaçlarla kullanılabiliyorsa, günlük 158 TL'ye kadar olan kısmı istisna kapsamındadır. Bu tutarı aşan miktar ise sigorta primine tabi tutulur.

Yemek kartı ile market alışverişi yapılabilir mi?

Evet, yemek kartlarıyla hala market alışverişi yapılabiliyor. Ancak burada önemli olan şirketinizin yemek kartlarının nerelerde kullanılmasına izin verdiği. Yeni düzenlemeye göre yemek kartı yalnızca restoran, kafe, lokanta gibi yemek yerlerinde kullanılıyorsa yüklenen tutarın tamamı SGK tarafından istisna kabul ediliyor. Ama kart market alışverişi ya da farklı harcamalarda da kullanılabiliyorsa sadece günlük 158 TL’ye kadar olan kısmı prim istisnası kapsamında sayılıyor. Bu tutarın üzerindeki harcamalar ise sigorta primine tabi tutuluyor.

2025 yemek yardımı istisnası ne kadar?

2025 itibarıyla yemek bedelinin prime esas kazançtan istisna tutulacak günlük tutarı 158,00 TL olarak belirlenmiştir.

Ücret Türü SGK Gelir Vergisi Damga Vergisi
Yemek (Nakdi) 158 TL Fiili gün x 240 TL Fiili gün x 240 TL
Yemek (Ayni) 158 TL - Tamamı Fiili gün x 264 TL Fiili gün x 264 TL

Yemek yardımı istisnası nedir?

Yemek bedeli istisnası, işverenlerin çalışanlarına sunduğu yemek yardımlarının belirlenen tutara kadar vergi ve sosyal güvenlik primlerinden muaf olmasını sağlar.

Hatasız bordrolar hazırlayın! 🚀

Kolay İK Bordro hatasız hesaplama yeteneği ve güncel mevzuata uyumlu yapısıyla bordro sürecini sizin için zahmetsiz hale getiriyor. İşveren maliyetlerinden teşvik hesaplamalarına kadar tüm işlemler ay sonunda otomatik olarak hesaplanıyor.

ücretsiz deneyin

Sıkça Sorulan Sorular

Yemek ücreti hakkında en sık sorulan soruların detaylı ve kapsamlı yanıtlarına bu bölümden ulaşabilirsiniz.

Yemek kartı, çeki veya kuponu ile sağlanan yemek yardımı sigorta primine esas kazanca dahil edilir mi?

Eğer yemek kartı yalnızca restoran, kafe, lokanta gibi yerlerde kullanılıyorsa yapılan ödemenin tamamı SGK tarafından istisna edilmiştir. Ancak yemek kartı yemek bedeli dışında nakit olarak çekilebiliyor ya da başka amaçlarla kullanılabiliyorsa (örneğin market alışverişleri) günlük 158 TL'ye kadar olan kısmı istisna kapsamındadır. Bu tutarı aşan kısım sigorta primine tabi olacaktır.

İşverenin iş yerinde veya üçüncü şahıslarla anlaşarak sağladığı yemek hizmeti sigorta primine esas kazanca dahil edilir mi?

İşveren, sigortalılara iş yerindeki mutfak veya yemekhanede yemek hizmeti sunuyorsa, bu giderler prime esas kazanca dahil edilmez. Ayrıca, işverenin üçüncü şahıslarla anlaşarak yemek hizmetini iş yerinde veya müştemilatında sağlaması durumunda, fatura karşılığı yapılan ödemeler de prime esas kazanca dahil edilmez.

Yemek bedelinin prime esas kazançtan istisna edilen kısmı gelir vergisi hesaplamalarında nasıl dikkate alınmalı?

Yemek bedelinin istisna edilen kısmı gelir vergisi hesaplamalarında dikkate alınmaz ve vergi matrahından düşülür. Ancak istisna tutarını aşan kısımlar gelir vergisine tabidir.

Yemek yardımı için belirlenen 158 TL’lik günlük istisna sınırını aşan tutar nasıl bordrolaştırılmalı?

Günlük 158 TL'lik istisna sınırını aşan yemek yardımları, çalışanların brüt maaşına eklenerek SGK primi ve gelir vergisine tabi tutulmalıdır. Muhasebe kayıtlarında, bu tutarlar "Yemek Yardımı Giderleri" altında sınıflandırılabilir.