Kıdem Tazminatı
Hesaplama Aracı

Kıdem tazminatınızı hızlıca öğrenmek için hesaplama aracımızı kullanın! Çalışma süreniz ve maaş bilgilerinizi girerek hak ettiğiniz tazminatı saniyeler içinde hesaplayın.

Kıdem tazminatı, 4857 sayılı İş Kanunu'na göre işten ayrılan çalışanlara işverenin ödemek zorunda olduğu bir tazminat türüdür.

HESAPLA
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.
Günlük Brüt
Maaş
??
TL
Brüt Kıdem
Tazminatı
??
TL
Net Kıdem
Tazminatı
??
TL
Hesaplamaya Esas
Gün Sayısı
??
gün
Kıdem Tazminatına
Esas Ücret
??
TL
Damga Vergisi
(0.00759)
??
TL

Bu hesaplama aracı, yalnızca bilgilendirme amacıyla sunulmaktadır ve elde edilen sonuçlar kesinlik taşımamaktadır. Karar almadan önce mutlaka uzman görüşüne başvurmanız önerilir.

NEDİR?

Kıdem tazminatı hesaplama

NEDİR?

İşten ayrılmanız durumunda yasal haklarınız doğrultusunda ne kadar tazminat alacağınızı merak mı ediyorsunuz? Kıdem tazminatı hesaplama aracımızla, çalışma süreniz ve brüt maaş bilgilerinizi girerek saniyeler içinde net sonucu öğrenin. Haklarınızı bilmek, çalışma hayatınızı güvence altına almak ve doğru adımları atmak için hemen hak ettiğiniz kıdem tazminatı tutarınızı hesaplayın!

Kıdem tazminatı nedir?

Kıdem tazminatı, 4857 sayılı İş Kanunu'na göre işten ayrılan çalışanlara işverenin ödemek zorunda olduğu bir tazminat türüdür. Lakin çalışan kendi isteğiyle işten ayrıldığında bu tazminatı alamaz. Kıdem tazminatı, iş sözleşmesinin feshedilmesi, kadın çalışanın evlilik tarihinden itibaren bir yıl içinde işten ayrılması veya çalışanın vefat etmesi durumlarında da  işveren tarafından ödenir.

Kıdem tazminatı nasıl hesaplanır?

Kıdem tazminatı, temel olarak çalışanın iş yerindeki kıdemine göre hesaplanır, ancak bu tutarı belirleyen en önemli faktör çalışanın aldığı maaştır. Çalışanın brüt maaşı üzerinden yapılan hesaplamada, maaşın alınma şekli de göz önünde bulundurulur.

Eğer işçi ücretini günlük, haftalık, aylık ya da saatlik olarak alıyorsa:

  • Çalıştığı toplam süre belirlenir,
  • Çalışanın tam yıl çalıştığı süre, son aldığı brüt maaş (yol ve yemek gibi yan ödemeler dahil) ile çarpılır,
  • Tam yıl dışındaki süre gün olarak hesaplanır,
  • Aylık brüt ücret 30’a bölünerek günlük ücret bulunur,
  • Küsüratlı günler, günlük brüt ücretle çarpılır,
  • Bu iki değer toplanarak, çalışanın hak ettiği toplam kıdem tazminatı hesaplanır.

Kıdem tazminatı nasıl alınır?

Kıdem tazminatına hak kazanmanın ilk kuralı, diğer tüm sosyal ve yasal haklarda olduğu gibi, iş yerinde sigortalı çalışmaktır. Bunun yanı sıra, en önemli iki koşul; çalışanın o iş yerinde en az 1 yıl çalışmış olması ve işverenin haklı bir fesih gerekçesi olmadan işten çıkarmasıdır. Yani, bir çalışan kanunda belirtilen geçerli nedenler haricinde kendi isteğiyle istifa ederse kıdem tazminatına hak kazanamaz.

|

Kıdem tazminatı şartları?

Kıdem tazminatı almanın belirli şartları bulunur. Madde madde sıralamak gerekirse;

  • Çalışanın, aynı iş yerinde ya da aynı işverene bağlı farklı iş yerlerinde en az bir yıl çalışmış olması gerekir.
  • İşverenin, çalışanı ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışlar nedeniyle işten çıkarmamış olması şarttır.
  • Erkek çalışanlar için, kendi isteğiyle ayrılma durumunda zorunlu askerlik görevi nedeniyle işten ayrılmak zorunda kalmış olması gerekmektedir.
  • Kadın çalışanlar, evlendikleri tarihten itibaren bir yıl içinde işten ayrılmak istemeleri durumunda kıdem tazminatı almaya hak kazanabilirler.
  • Emeklilik şartlarını tamamlayan çalışanlar, maaş bağlanması ya da toptan ödeme almak üzere ilgili kuruma başvurduklarında kıdem tazminatı talep edebilirler.
  • En az 7000 prim günü veya 25 yıl sigortalılık süresi ve 4500 prim günü şartlarını yerine getiren çalışanlar, yaş şartını beklemeden işten ayrılabilirler.
  • Ayrıca, 506 sayılı yasanın geçici 81. maddesine göre emeklilik sürelerini doldurup sadece yaşını bekleyen çalışanlar da kendi isteğiyle işten ayrıldıklarında kıdem tazminatına hak kazanabilirler.
|

Kıdem tazminatı tavanı 2024

Kıdem tazminatı her yıl asgari ücretin düzenli artışına göre yeniden belirlenir. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılacak resmi açıklamalara göre 2024 yılı Temmuz ayından itibaren çalışanlara ödenecek kıdem tazminatının yıllık tavan tutarı 41.828,42 TL olarak belirlenmiştir. 

Şirketinizdeki izinlerle tek tek uğraşmayın!

Tüm personellerin izin taleplerini, onay süreçlerini ve fazla mesai hesaplamalarını tek bir plartformdan kolayca takip edin ve raporlayın.

ücretsiz deneyin

Tüm Hesaplama Araçları

Kolay İK’nın hesaplama araçları ile işinizi kolaylaştırın. Fazla mesai ücreti, kurumlar vergisi, gelir vergisi ve daha birçok hesaplama aracını ücretsiz deneyin.

Sıkça Sorulan Sorular

Kıdem süresi ve tazminatı hakkında en sık sorulan soruların detaylı ve kapsamlı yanıtlarına bu bölümden ulaşabilirsiniz.

25 yıl dolmadan 4500 gün kıdem tazminatı alabilir mi?

Yeni düzenlemeye göre, 9 Eylül 1999 sonrasında işe başlayan çalışanlar, Eylül 2019 itibarıyla 7000 prim gününü doldurdukları takdirde kıdem tazminatı alarak işten ayrılma hakkına sahip olacaklar. Eylül 2024’ten itibaren ise 25 yıllık sigortalılık süresi ve 4500 prim gününü tamamlayan tüm çalışanlar da bu haktan faydalanabilecek. 

Kıdem tazminatı kalkıyor mu?

Konuyla ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmadı ancak  Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından hazırlanan Orta Vadeli Program, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Programda, "Otomatik Katılım Sistemi"nin (OKS) işveren katkısıyla birlikte ikinci basamak emeklilik sistemine dönüştürülerek, tamamlayıcı emeklilik sistemi kurulacağı ifade edildi. Bu doğrultuda, çalışanların kıdem tazminatları, çalıştıkları gün sayısına göre hesaplanacağı ve emekli maaşı ödemelerine dahil edileceği konuşuldu. 

İşten çıkmak isteyenler kıdem tazminatı alabilir mi?

Hayır. Çalışan kanunda belirtilen geçerli sebepler dışında, kendi isteği ile istifa ederse kıdem tazminatı alamaz.

Kimler kıdem tazminatı alamaz?

Çalışan, herhangi bir nedenle istifa ederse kıdem tazminatına hak kazanamaz. Aynı şekilde, İş Kanunu’nun (4857 sayılı Kanun, Madde 25) belirttiği nedenlere dayanarak işçiyi işten çıkaran işveren de kıdem tazminatı ödemek zorunda değildir. 

Sağlık sebepleri, ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışlar, zorlayıcı nedenler, işçinin gözaltına alınması veya tutuklanması durumunda 17. maddede belirtilen devamsızlık süresini aşması gibi nedenler gerekçeyle işten çıkarılan çalışan için kıdem tazminatı ödenmez.

Kıdem tazminatında zamanaşımı nedir?

Kıdem tazminatında zaman aşımı süresi 10 yıl olarak belirlenmiştir. Çalışan, kıdem tazminatıyla ilgili işverenle yaşadığı bir anlaşmazlık durumunda, bu süre içinde yasal haklarını talep etme ve hukuki yollara başvurma hakkına sahiptir.

Emekli olup başka iş yerinde çalışan kıdem tazminatı alabilir mi?

EYT kapsamında emekliliğe hak kazandığı için iş sözleşmesini fesheden işçiye, kıdem tazminatı ve diğer hakları ödendikten sonra, yeni bir iş ilişkisi kurulsa bile işçi, fasılalı çalışma durumu nedeniyle iş güvencesi kapsamına girmeye devam edecek ve tüm şartlara uyum sağlaması sonrasında kıdem tazminatı alabilecektir.