Kıdem tazminatı hesaplama
İşten ayrılmanız durumunda yasal haklarınız doğrultusunda ne kadar tazminat alacağınızı merak mı ediyorsunuz? Kıdem tazminatı hesaplama aracımızla, çalışma süreniz ve brüt maaş bilgilerinizi girerek saniyeler içinde net sonucu öğrenin. Haklarınızı bilmek, çalışma hayatınızı güvence altına almak ve doğru adımları atmak için hemen hak ettiğiniz kıdem tazminatı tutarınızı hesaplayın!
Kıdem tazminatı nedir?
Kıdem tazminatı, 4857 sayılı İş Kanunu'na göre işten ayrılan çalışanlara işverenin ödemek zorunda olduğu bir tazminat türüdür. Lakin çalışan kendi isteğiyle işten ayrıldığında bu tazminatı alamaz. Kıdem tazminatı, iş sözleşmesinin feshedilmesi, kadın çalışanın evlilik tarihinden itibaren bir yıl içinde işten ayrılması veya çalışanın vefat etmesi durumlarında da işveren tarafından ödenir.
Kıdem tazminatı nasıl hesaplanır?
Kıdem tazminatı, temel olarak çalışanın iş yerindeki kıdemine göre hesaplanır, ancak bu tutarı belirleyen en önemli faktör çalışanın aldığı maaştır. Çalışanın brüt maaşı üzerinden yapılan hesaplamada, maaşın alınma şekli de göz önünde bulundurulur.
Eğer işçi ücretini günlük, haftalık, aylık ya da saatlik olarak alıyorsa:
- Çalıştığı toplam süre belirlenir,
- Çalışanın tam yıl çalıştığı süre, son aldığı brüt maaş (yol ve yemek gibi yan ödemeler dahil) ile çarpılır,
- Tam yıl dışındaki süre gün olarak hesaplanır,
- Aylık brüt ücret 30’a bölünerek günlük ücret bulunur,
- Küsüratlı günler, günlük brüt ücretle çarpılır,
- Bu iki değer toplanarak, çalışanın hak ettiği toplam kıdem tazminatı hesaplanır.
Kıdem tazminatı nasıl alınır?
Kıdem tazminatına hak kazanmanın ilk kuralı, diğer tüm sosyal ve yasal haklarda olduğu gibi, iş yerinde sigortalı çalışmaktır. Bunun yanı sıra, en önemli iki koşul; çalışanın o iş yerinde en az 1 yıl çalışmış olması ve işverenin haklı bir fesih gerekçesi olmadan işten çıkarmasıdır. Yani, bir çalışan kanunda belirtilen geçerli nedenler haricinde kendi isteğiyle istifa ederse kıdem tazminatına hak kazanamaz.
Kıdem tazminatı şartları?
Kıdem tazminatı almanın belirli şartları bulunur. Madde madde sıralamak gerekirse;
- Çalışanın, aynı iş yerinde ya da aynı işverene bağlı farklı iş yerlerinde en az bir yıl çalışmış olması gerekir.
- İşverenin, çalışanı ahlak ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışlar nedeniyle işten çıkarmamış olması şarttır.
- Erkek çalışanlar için, kendi isteğiyle ayrılma durumunda zorunlu askerlik görevi nedeniyle işten ayrılmak zorunda kalmış olması gerekmektedir.
- Kadın çalışanlar, evlendikleri tarihten itibaren bir yıl içinde işten ayrılmak istemeleri durumunda kıdem tazminatı almaya hak kazanabilirler.
- Emeklilik şartlarını tamamlayan çalışanlar, maaş bağlanması ya da toptan ödeme almak üzere ilgili kuruma başvurduklarında kıdem tazminatı talep edebilirler.
- En az 7000 prim günü veya 25 yıl sigortalılık süresi ve 4500 prim günü şartlarını yerine getiren çalışanlar, yaş şartını beklemeden işten ayrılabilirler.
- Ayrıca, 506 sayılı yasanın geçici 81. maddesine göre emeklilik sürelerini doldurup sadece yaşını bekleyen çalışanlar da kendi isteğiyle işten ayrıldıklarında kıdem tazminatına hak kazanabilirler.
Kıdem tazminatı tavanı 2025
Kıdem tazminatı her yıl asgari ücretin düzenli artışına göre yeniden belirlenir. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yapılan resmi açıklamalara göre 2024 yılı Temmuz ayından itibaren çalışanlara ödenecek kıdem tazminatının yıllık tavan tutarı 41.828,42 TL olarak belirlenmiştir. Asgari ücretin açıklanmasıyla birlikte 2025 kıdem tazminatı tavan tutarı da güncellenecektir.