İhbar süresi hesaplama
İhbar süresi, işveren veya çalışan tarafından yapılan iş sözleşmesinin feshi durumunda tarafların birbirine tanıması gereken bildirim süresidir. İhbar süresi, çalışanın iş yerindeki kıdemine göre değişiklik gösterir ve hem çalışan hem de işveren için önemlidir. İhbar süresi hesaplama aracımız ile iş yerinizdeki kıdem sürenize göre ne kadar ihbar süresine tabi olduğunuzu kolayca hesaplayın. İşten ayrılma veya çıkarılma süreçlerinde yasal haklarınızı bilmek ve doğru bir ihbar süresi planlaması yapmak için hesaplama aracımızı hemen kullanın.
İhbar süresi nedir?
Haklı fesih gerekçeleri olmadıkça, iş sözleşmesi işçi veya işveren tarafından belirli bir süre önceden bildirilmeden sona erdirilemez. Bu süreye "ihbar süresi" denir. Çalışanın iş yerinde geçirdiği süreye bağlı olarak, tarafların birbirine belirli bir süre öncesinde bildirimde bulunması zorunludur. Bu süre dolmadan, işveren işçiyi yaptırımsız olarak işten çıkaramayacağı gibi, işçi de işvereni bilgilendirmeden işten ayrılamaz. Çalışan kendi isteğiyle istifa ettiğinde de ihbar süresi değişmez; istifa durumunda da aşağıdaki ihbar süreleri aynen geçerlidir.
İhbar süresi nasıl hesaplanır?
İhbar süresi hesaplanırken çalışanın kıdemine ve çalıştığı yıl esas alınır. İşi 6 aydan kısa süren çalışan için 2 hafta; işi 6 ay ile 1,5 yıl arasında süren çalışan için 4 hafta; İşi 1,5 yıl ile 3 yıl arasında süren çalışan için 6 hafta; işi 3 yıldan fazla süren çalışan için 8 hafta şeklinde var olan süreler ihbar süresinin hesaplanmasında belirleyicidir.
İhbar tazminatı nedir?
İhbar tazminatı, haklı bir gerekçe olmaksızın işten ayrılan çalışanın ya da aynı şekilde işçiyi haklı bir neden olmadan işten çıkaran işverenin, karşı tarafa önceden bildirim yapmaması durumunda ödemek zorunda olduğu bir tazminat türüdür.
İhbar tazminatı nasıl hesaplanır?
İhbar tazminatı hesaplanırken, birden fazla faktör göz önüne alınmalıdır. İhbar tazminatı brüt ücret üzerinden hesaplanır ve doğru bir sonuç elde edebilmek için gelir vergisi ve damga vergisi kesintilerinin doğru bir şekilde eklenmesi gerekir. Bunun yanı sıra, ihbar tazminatınızı hesaplarken ihbar sürenizi bilmek de önem taşır.
İhbar sürenizi belirledikten sonra, aldığınız son brüt ücret üzerinden brüt ihbar tazminatınızı hesaplamanız gerekir. Ardından, brüt tutar üzerinden gelir ve damga vergisi kesintilerini yaparak net ihbar tazminat tutarınıza ulaşabilirsiniz.
İhbar süresinde yeni iş arama izni nedir?
İhbar süresi içinde iş arama izni, çalışanların yeni iş fırsatları bulması için yasalarla tanınan önemli bir haktır. İstifa dilekçesi verildikten veya işveren tarafından fesih bildirimi yapıldıktan sonra, işverenin çalışanına iş arama amacıyla ihbar süresinde iş arama zamanı vermesi zorunludur.
Kanunen bu süre günde en az iki saat olarak belirlenmiş olup, çalışan bu sürede herhangi bir maaş kesintisi yaşamadan iş arama iznini kullanabilir. Ayrıca, yeni iş arama izni çalışanın isteğine göre de toplu kullandırılabilir. İşveren bu izni vermezse, çalışana bu süre için ücret ödemekle yükümlüdür. İş arama izni sırasında çalışanın görev yapması istenirse de işveren aldığı normal maaşa ek olarak yüzde 100 zamlı ücret ödemek zorundadır.