Fazla mesai ücreti hesaplama
Çalışma hayatınızda yaptığınız fazla mesai saatlerinin karşılığını hesaplamak mı istiyorsunuz? Fazla mesai ücreti hesaplama aracı, haftalık çalışma sürenizi ve fazla mesai saatlerinizi girerek ne kadar ek ücret almanız gerektiğini hızlı ve kolay bir şekilde hesaplamınızı sağlar. Güncel yasal mevzuatlara uygun olarak düzenlenmiş bu hesaplama aracımız ile fazla mesai ücreti hakkında en doğru bilgilere anında ulaşın.
Fazla mesai nedir?
Kanunen belirlenmiş çalışma süresi olan haftalık 45 saati aşan çalışmalar, fazla mesai veya fazla çalışma olarak tanımlanır. Çalışan normal mesai ücretine ek olarak, fazladan çalıştığı her saat için ek bir ücret almaya hak kazanır. Fazla çalışma, belirli kurallar çerçevesinde çalışanın haklarını korunması kapsamında İş Kanunu tarafından sınırlandırılmıştır.
Bir işçinin bir yılda yapacağı fazla mesai toplamı 270 saati geçemez. Kanunlar tarafından belirlenen bu sınır, işçilerin aşırı çalışma yüküne maruz kalmasını engeller. Ayrıca çalışandan fazla çalışma durumuna karşılık, yazılı bir onay alınması gerekir. Bu onay, işçinin rızası altında alınır ve haklarını korumayı garanti altına alır
Fazla mesai ücreti nedir?
Fazla mesai ücreti, bir işçinin haftalık yasal çalışma süresi olan 45 saati aşan çalışması durumunda aldığı bir ücrettir. İş Kanunu'na göre, fazla mesai yapan işçi, normal saatlik ücretinin yüzde 50 fazlası oranında bir ücret alır. Fazla mesai yapılan her saat, çalışanın günlük çalışma saatine göre daha yüksek bir ücrettir.
Fazla mesai ücreti nasıl hesaplanır?
Fazla mesai ücreti hesaplama formülü, işçinin normal saatlik ücretinin yüzde 50 fazlası şeklindedir. Örneğin, bir işçinin saatlik ücreti 100 TL ise, fazla mesai yaptığı her saat için 150 TL fazla mesai parası alır.
Kimler fazla mesai yapamaz?
Bazı iş kollarında ve özel durumlarda, çalışanların günlük çalışma süreleri sağlık ve güvenlik kuralları çerçevesinde sınırlandırılmıştır. Bu durumlar aşağıdaki gibidir:
• Sağlık nedenleriyle günde en fazla 7,5 saat veya daha az çalışılması gereken işlerde görev yapan çalışanlar, çalışma süreleri açısından daha hassas düzenlemelere tabidir.
• Gece vardiyasında çalışan işçiler
• Maden ocakları, kablo döşemesi, kanalizasyon ve tünel inşaatı gibi zorlu koşullarda yer ve su altında çalışan işçiler
• 18 yaşından küçük işçiler
• Sağlık durumu elvermeyen ve bu durumu doktor raporu ile belgeleyen işçiler
• Hamile, yeni doğum yapmış ve emziren kadın işçiler
• Kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışan işçiler, belirli saatler içinde çalışarak tam zamanlı çalışanlara göre daha kısa çalışma sürelerine sahiptir.