Fazla mesai ücreti hesaplama aracı

Fazla mesai hesaplama aracı sayesinde fazla mesai saatlerinizi girerek ne kadar ek ödeme alacağınızı anında öğrenin. Fazla mesai uygulaması hakkında sık sorulan soruların cevaplarını öğrenin.

Haftalık çalışma süresini seçiniz

Haftalık 45 saatin üzerindeki çalışmalar "fazla mesai" olarak adlandırılmaktadır.

HESAPLA
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.

*Bu hesaplama aracı, yalnızca bilgilendirme amacıyla sunulmaktadır ve elde edilen sonuçlar kesinlik taşımamaktadır. Karar almadan önce mutlaka uzman görüşüne başvurmanız önerilir.

Saatlik Fazla
Mesai Ücreti (Brüt)
??
TL
Toplam Fazla Mesai Ücreti (Brüt)
??
TL
Toplam Maaş ve Fazla Mesai Ücreti (Brüt)
??
TL
Saatlik Fazla Sürelerle
Çalışma Ücreti (Brüt)
??
TL
Toplam Fazla Sürerlerle Çalışma Ücreti (Brüt)
??
TL
Toplam Fazla Çalışma
Ücreti (Brüt)
??
TL
NEDİR?

Fazla mesai ücreti hesaplama

NEDİR?

Çalışma hayatınızda yaptığınız fazla mesai saatlerinin karşılığını hesaplamak mı istiyorsunuz? Fazla mesai ücreti hesaplama aracı, haftalık çalışma sürenizi ve fazla mesai saatlerinizi girerek ne kadar ek ücret almanız gerektiğini hızlı ve kolay bir şekilde hesaplamınızı sağlar. Güncel yasal mevzuatlara uygun olarak düzenlenmiş bu hesaplama aracımız ile fazla mesai ücreti hakkında en doğru bilgilere anında ulaşın.

Fazla mesai nedir?

Kanunen belirlenmiş çalışma süresi olan haftalık 45 saati aşan çalışmalar, fazla mesai veya fazla çalışma olarak tanımlanır. Çalışan normal mesai ücretine ek olarak, fazladan çalıştığı her saat için ek bir ücret almaya hak kazanır. Fazla çalışma, belirli kurallar çerçevesinde çalışanın haklarını korunması kapsamında İş Kanunu tarafından sınırlandırılmıştır.

Bir işçinin bir yılda yapacağı fazla mesai toplamı 270 saati geçemez. Kanunlar tarafından belirlenen bu sınır, işçilerin aşırı çalışma yüküne maruz kalmasını engeller. Ayrıca çalışandan fazla çalışma durumuna karşılık, yazılı bir onay alınması gerekir. Bu onay, işçinin rızası altında alınır ve haklarını korumayı garanti altına alır

Fazla mesai ücreti nedir?

Fazla mesai ücreti, bir işçinin haftalık yasal çalışma süresi olan 45 saati aşan çalışması durumunda aldığı bir ücrettir. İş Kanunu'na göre, fazla mesai yapan işçi, normal saatlik ücretinin yüzde 50 fazlası oranında bir ücret alır. Fazla mesai yapılan her saat, çalışanın günlük çalışma saatine göre daha yüksek bir ücrettir.

| Fazla mesai ücreti nasıl hesaplanır?

Fazla mesai ücreti hesaplama formülü, işçinin normal saatlik ücretinin yüzde 50 fazlası şeklindedir. Örneğin, bir işçinin saatlik ücreti 100 TL ise, fazla mesai yaptığı her saat için 150 TL fazla mesai parası alır.

| Kimler fazla mesai yapamaz?

Bazı iş kollarında ve özel durumlarda, çalışanların günlük çalışma süreleri sağlık ve güvenlik kuralları çerçevesinde sınırlandırılmıştır. Bu durumlar aşağıdaki gibidir:

    • Sağlık nedenleriyle günde en fazla 7,5 saat veya daha az çalışılması gereken işlerde görev yapan çalışanlar,         çalışma süreleri açısından daha hassas düzenlemelere tabidir.
    • Gece vardiyasında çalışan işçiler
    • Maden ocakları, kablo döşemesi, kanalizasyon ve tünel inşaatı gibi zorlu koşullarda yer ve su altında çalışan         işçiler
    • 18 yaşından küçük işçiler
    • Sağlık durumu elvermeyen ve bu durumu doktor raporu ile belgeleyen işçiler
    • Hamile, yeni doğum yapmış ve emziren kadın işçiler
    • Kısmi süreli iş sözleşmesi ile çalışan işçiler, belirli saatler içinde çalışarak tam zamanlı çalışanlara göre daha kısa çalışma sürelerine sahiptir.

Şirketinizdeki izinlerle tek tek uğraşmayın!

Tüm personellerin izin taleplerini, onay süreçlerini ve fazla mesai hesaplamalarını tek bir plartformdan kolayca takip edin ve raporlayın.

ücretsiz deneyin

Sıkça Sorulan Sorular

Fazla Mesai Ücreti hakkında en sık sorulan soruların detaylı ve kapsamlı yanıtlarına bu bölümden ulaşabilirsiniz.

Devlet memurlarında fazla mesai ücreti ne kadar?

Devlet memurları özel sektörde olduğu gibi fazla çalışma başına mesai ücreti alırlar. 2024 yılında devlet memurlarının fazla mesai ücretleri, saat başına yüzde 87 oranında artırılarak 10 lira 10 kuruşa çıktı. 2023 yılında bu ücret, 5 lira 40 kuruş olarak veriliyordu.

Fazla mesai ücreti almak yerine serbest zaman kullanılır mı?

Çalışan fazla mesai yaptığı saatler için fazla mesai ücreti almak yerine, bu saatler karşılığında serbest zaman kullanmayı tercih edebilir. Bu durumda, fazla mesai yaptığı her bir saat için bir buçuk saat serbest zaman kullanımına hak kazanır. Ancak, işveren işçiyi ücret almak yerine serbest zaman kullanmaya zorlayamaz; bu tamamen işçinin tercihine bağlıdır.

Serbest zaman ve denkleştirme yapılmazsa ne olur?

Fazla mesai ücreti yerine serbest zaman ve denkleştirme yapılmadığı takdirde işçinin fazla mesai ücreti belirli oranlarda artırılarak ödenir. Her bir fazla çalışma saati için işçiye ödenecek ücret, normal saatlik ücretin yüzde 50 artırılmasıyla hesaplanır. Örneğin, normal saatlik ücreti 100 TL ise, fazla mesai saati için 150 TL ücret alır.

Fazla sürelerle çalışma durumunda ise, her bir fazla çalışma saati için işçiye normal saatlik ücretin %25 artırılmasıyla ödeme yapılır. Örneğin 100 TL olan saatlik ücret, fazla sürelerle çalışılan her saat için 125 TL olarak ödenir.

Hafta tatilinde ve genel tatillerde çalışma yapılır mı?

4857 sayılı İş Kanunu’nun 47. maddesi uyarınca, Ulusal Bayram ve genel tatil günlerinde iş yerinde çalışma yapılmaması halinde, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak verilir. Ancak bu günlerde tatil yapılmayarak iş yerinde çalışma yapılması halinde ise, çalışılan her gün için ayrıca bir günlük ücretin daha ödenmesi yani işçinin eline çalışılan her gün için toplamda iki günlük yevmiyenin geçmesi gerekmektedir.

Fazla mesai ispatı nasıl gerçekleşir?

Fazla mesainin ispatı için ilk bakılacak şey çalışan ve işveren arasında imzalanan fazla çalışma onayıdır. Ardından ispat için en büyük delili de bordrolar oluşturur. Çalışan ile işveren arasındaki resmi bir belge niteliği taşıyan bordroya, fazla mesai sürelerine dair doğru bilgiler içermelidir. Eğer bordrolarında çalışma detayına dair bir eksiklik bulunursa çalışan hukuki olarak itiraz da bulunabilir.