Yazıyı beğendiniz mi?
Paylaşın!
İçindekiler

Kıdem ve ihbar tazminatı hesaplama 2024

📖 0 Dakika | Okuma süresi

December 20, 2023

Kıdem tazminatı nedir?

Kıdem tazminatı, 4857 sayılı İş Kanunu'na göre, bir çalışanın işten ayrılması durumunda işverenin ödemekle yükümlü olduğu bir tazminattır. Kıdem tazminatı, adından da anlaşılacağı gibi çalışanın o iş yerinde geçirdiği süreye bağlı olarak hesaplanır. Bu tazminat, genel olarak çalışanın emeğinin bir karşılığı olarak düşünülse de, aslında bunun ötesinde, iş güvencesinin en önemli unsurlarından biridir.

Kıdem tazminatı hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak yazımıza tıklayın.

Kıdem tazminatı nasıl hesaplanır?

Kıdem tazminatı, temel olarak çalışanın kıdemi göz önünde bulundurularak hesaplanır. Ancak tazminatın miktarını belirleyen ana faktör, çalışanın aldığı ücretidir. Çalışanın brüt ücreti üzerinden hesaplanan kıdem tazminatının hesaplanmasında ücretin alındığı şekil önemli bir ayrıntıdır. Eğer işçi ücretini günlük, haftalık, aylık olarak veya saatlik olarak alıyorsa, hesaplama şu şekilde yapılır:

  1. İşçinin çalıştığı toplam süre hesaplanır.
  2. İşçinin kaç tam yıl çalıştığı belirlenir ve bu süre işçinin son aldığı brüt ücret (yol, yemek gibi yan ödemeler dahil) ile çarpılır.
  3. Çalışılan tam yıl süresinin dışında kalan süre gün olarak hesaplanır.
  4. Son brüt aylık ücret 30'a bölünerek günlük ücret hesaplanır.
  5. Tam yıla karşılık gelmeyen küsuratlı sürenin günlük brüt ücreti ile çarpılmasıyla elde edilen değer, çalışanın hak ettiği kıdem tazminatını oluşturur.

Bu şekilde hesaplamalarla çalışanın kıdem tazminatı miktarı belirlenir.

Ayrıca, çalışanın ücreti parça başına veya götürü usulüyle ödendiği durumlarda şu hesaplama yöntemi uygulanır:

  1. Çalışanın son 1 yıl içinde aldığı toplam ücret hesaplanır.
  2. Aynı dönemde çalıştığı gün sayısı belirlenir.
  3. Bulunan toplam ücret, çalışılan toplam gün sayısına bölünerek günlük brüt ücret elde edilir.
  4. Eğer çalışan son 1 yıl içinde zam almışsa, zam aldığı tarih ile iş akdinin sonlandığı tarih arasındaki toplam brüt ücret, bu süre içinde çalıştığı gün sayısına bölünerek günlük ücret hesaplanır.
  5. Elde edilen bu değer, çalışanın toplam çalışma süresine karşılık gelen kıdem tazminatı tutarını belirlemek için kullanılır.

Bu yöntem, çalışana ödenecek kıdem tazminatının hesaplanmasında kullanılır.

Çalışanın kıdemi hesaplanırken göz önünde bulundurulması gereken bir başka önemli faktör, grev süresidir. Eğer çalışan iş yerindeki süreci içerisinde greve katılmış ve grev sırasında çalışmamışsa, bu süre kıdem hesaplamasında dikkate alınmaz. Çalışana net kıdem tazminatı miktarını hesaplarken, son bir adımda %0,759 oranında damga vergisi kesintisi yapılır. Sosyal Sigortalar Kurumu prim kesintisi veya gelir vergisi stopajı gibi başka kesintiler uygulanmaz. Sadece damga vergisi kesintisi yapılır ve geriye kalan miktar çalışana ödenir.

Kıdem tazminatınızı hızlıca öğrenin!

İşten ayrılmanız durumunda yasal haklarınız doğrultusunda ne kadar tazminat alacağınızı merak mı ediyorsunuz? Kıdem tazminatı hesaplama aracımızla, çalışma süreniz ve brüt maaş bilgilerinizi girerek saniyeler içinde net sonucu öğrenin.

İhbar tazminatı nedir?

İhbar tazminatı, düşünülenin aksine yalnızca işverenin ödediği bir tazminat türü değildir. İşçi, iş sözleşmesini feshettiğini bildirdikten sonra o iş yerinde çalıştığı süreye göre ihbar süresine sahiptir. Eğer işçi, ihbar süresi bitmeden işi bırakırsa işverene ihbar tazminatı ödemek zorundadır.

İhbar tazminatı hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak yazımıza tıklayın.

İhbar tazminatı nasıl hesaplanır?

İhbar tazminatını hesaplamak için çeşitli değişkenleri dikkate almak gereklidir. İhbar tazminatı, brüt ücret üzerinden hesaplandığında, gelir vergisi ve damga vergisi kesintilerini doğru bir şekilde hesaplayabilmek son derece önemlidir. Bununla birlikte, ihbar tazminatını hesaplayabilmek için yasal olarak belirlenen ihbar süresini bilmek de büyük bir öneme sahiptir.

İhbar süreleri aşağıdaki şekildedir:

  1. Eğer iş akdiniz 6 aydan kısa bir süreyle sınırlıysa, bildirimi diğer tarafa yapmanızdan sonraki 2 hafta içinde
  2. İş akdiniz 6 aydan 1 buçuk yıla kadar sürdüyse, bildirimi diğer tarafa yapmanızdan sonraki 4 hafta içinde
  3. İş akdiniz 1 buçuk yıldan 3 yıla kadar sürdüyse, bildirimi diğer tarafa yapmanızdan sonraki 6 hafta içinde
  4. İş akdiniz 3 yıldan daha uzun bir süreyle devam ettiyse, bildirimi diğer tarafa yapmanızdan sonraki 8 hafta içinde işten ayrılabilirsiniz.

Deneme süresi içinde (iş akdinin başlamasından itibaren ilk 2 ay) olan çalışanlara ihbar süresi uygulanmaz. Bu kurallar, işten ayrılma sürelerini belirler ve ihbar süresinin nasıl hesaplandığını açıklar.

İhbar tazminatı hesabı örneği:

Bir çalışana ait bilgiler;

İşe başladığı tarih: 01.01.2017

İşten çıkış tarihi: 30.11.2020

İşçinin aldığı son brüt ücret: 30.000 TL şeklinde olsun.

İşe başlangıç ve bitiş tarihlerine baktığımızda 3 yıldan fazla çalışmış olduğunu görürüz. Bu durumda, ihbar süresi 8 hafta olarak değerlendirilir.

Günlük brüt ihbar tutarı: 30.000 / 30 = 1.000 TL

Brüt ihbar tazminatı tutarı: 56 X 1.000 = 56.000 TL (8 haftayı 7 gün ile çarparak ihbar süresini gün olarak bulduk)

Gelir vergisi: 56.000 X %15 = 8.400 TL

Damga vergisi: 56.000 X binde 7,59 = 4.250 TL

Net ihbar tazminatı tutarı: 56.000 – 8.400 – 4.250 = 43.350.00 TL olur.

İhbar tazminatını hesaplarken dikkat etmeniz gereken önemli bir husus, gelir vergisi dilimidir. Yılın sonlarına doğru işten ayrılan bir çalışanın gelir vergisi matrahı, farklı vergi dilimlerine tabi tutulabilir. Bu durumda, gelir vergisi hesaplaması sadece %15 üzerinden değil, bulunulan vergi diliminin oranı üzerinden yapılmalıdır.

İşten ayrılma veya çıkarılma durumunda yasal haklarınızı bilin, sürprizlerle karşılaşmayın! İhbar süresi ve tazminatı hesaplama aracı ile kıdeminize göre ihbar sürenizin kaç gün olduğunu saniyeler içinde hesaplayın, yasal yaptırımlara takılmayın.

Kolay İK ile bordrolarınızı anında ve hatasız hesaplayın 💫

Kolay İK Bordro uygulaması ile bordro süreçlerinizi en verimli şekilde yönetin! Otomatik veri akışı, hatasız hesaplama ve yasal düzenlemelere tam uyum sayesinde maaş, prim, kesinti gibi işlemleriniz zahmetsiz hale getirin. İster küçük bir işletme ister büyük bir şirket olun, Kolay İK Bordro uygulaması ile zamandan kazanın, işlerinizi kolaylaştırın. Çünkü artık bordronun da kolayı var! Bordro uygulamasını görmek ve ücretsiz denemek için hemen tıklayın.

👋
Hemen 15 gün ücretsiz deneyin

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden kullanmaya başlayın.

ÜCRETSİZ DENEYİN
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN