Kıdem tazminatı nasıl hesaplanır?
April 15, 2025
Kıdem tazminatı özellikle uzun yıllar aynı iş yerinde çalışanlar için önemli bir güvence. Peki kıdem tazminatı tam olarak nedir, hangi durumlarda ödenir ve nasıl hesaplanır?

Kıdem tazminatı nedir?
Kıdem tazminatı bir çalışanın çalıştığı süre boyunca işverene sağladığı katkının karşılığı olarak gerekli şartların gerçekleşmesi halinde iş sözleşmesinin sona ermesinden sonra işverence ödenen toplu bir tazminat türüdür.
1475 sayılı eski İş Kanunu’nun hala yürürlükte olan 14. maddesi kıdem tazminatının yasal temelidir. Bu maddeye göre;
“İş sözleşmesi, işveren tarafından haklı sebep olmaksızın feshedildiğinde veya çalışan tarafından kanunda belirtilen haklı nedenlerle sona erdirdiğinde, çalışana her tam yıl için 30 günlük brüt ücret tutarında kıdem tazminatı ödenir.”
Kıdem tazminatı hangi durumlarda ödenir?
Kıdem tazminatına hak kazanmak için çalışanın aynı işverene bağlı olarak en az bir yıl çalışmış olması gerekir. Bunun yanında iş sözleşmesinin sona erme şekli belirleyicidir. Kıdem tazminatı almak için çalışanın aşağıdaki durumlarla işten ayrılması gerekir:
2025 yılında kıdem tazminatı tavanı ne kadar?
Kıdem tazminatı brüt maaş üzerinden hesaplanır ancak devletin koyduğu bir “tavan” sınırı vardır.
Kıdem tazminatı tavanı çalışanların bir yıl için alabilecekleri en yüksek kıdem tazminatı tutarını ifade eder. Bu tutar her yıl asgari ücret artışına paralel olarak yeniden belirlenir. 2025 yılı için açıklanan verilere göre yılın ilk yarısında uygulanacak kıdem tazminatı tavanı 46.655,43 TL’dir. Bir yıl için hesaplanacak kıdem tazminatı tutarı çalışanın maaşı ne kadar yüksek olursa olsun bu tutarı geçemez.
Geçmiş yılların kıdem tazminatı tavanları ne kadardı?
- 💡 2025 yılında belirlenen kıdem tazminatı tavan tutarı: 46.655,43 TL
- 💡 2024 yılında belirlenen kıdem tazminatı tavan tutarı: 35.058,58 TL
- 💡 2023 yılında belirlenen kıdem tazminatı tavan tutarı: 19.982,83 TL
Kıdem tazminatı nasıl hesaplanır?
- Kıdem tazminatı hesaplanmasında çalışanın brüt ücreti esas alınır. Yani sigorta primleri, gelir vergisi, damga vergisi gibi kesintiler yapılmadan önceki ücret baz alınır. Bu brüt ücret belirlenirken çalışanın aylık maaşı 30 gün üzerinden hesaplanır.
- Bununla birlikte çalışana düzenli olarak sağlanan sosyal yardımlar (yemek, yol, yakacak, giyecek yardımı gibi süreklilik gösteren ödemeler) da kıdem tazminatı hesaplamasına dahil edilir.
- Eğer çalışana prim ya da ikramiye gibi ek ödemeler yapılıyorsa ve bu ödemeler maaşa bağlıysa son brüt ücret üzerinden günlük olarak hesaplanıp tazminata eklenir.
- Kıdem tazminatının temelini bir yıllık çalışma karşılığında 30 günlük brüt giydirilmiş ücret oluşturur. “Giydirilmiş ücret” ifadesi yalnızca çıplak maaşı değil yukarıda belirtilen yan hak ve sosyal ödemeleri de kapsayan toplam brüt ücreti ifade eder.
- Bu tutar üzerinden yalnızca damga vergisi kesintisi yapılır. Kıdem tazminatı diğer vergi ve prim kesintilerinden muaftır.
Kıdem tazminatı hesaplama formülü
Kıdem tazminatını hesaplarken aşağıdaki adımlar takip edilmelidir:
Çalışma süresi belirlenir
Önce çalışanın şirkette tam olarak ne kadar süre çalıştığı gün, ay ve yıl olarak hesaplanır. Ancak ücretsiz izin ve doğum izni gibi bazı yasal izinler bu süreden çıkarılır.
Giydirilmiş brüt maaş hesaplanır
Çalışanın sadece maaşı değil, düzenli olarak aldığı ek ödemeler (yemek, yol, yakacak yardımı gibi) de hesaplamaya dahil edilir. Bu yan haklar yıllık bazda toplanır ve 12’ye bölünerek aylık brüt maaşa eklenir. Bu şekilde giydirilmiş brüt ücret bulunur.
Kıdem tazminatı hesaplanır
Her bir çalışma yılı için 30 günlük brüt maaş kadar tazminat ödenir. Yani 3 yıl çalışan biri için:
- Giydirilmiş brüt maaş x 3 yıl = Toplam kıdem tazminatı
💡 Kıdem tazminatı tutarından yalnızca damga vergisi kesilir. Damga vergisi oranı 2025 yılı için binde 7,59’dur. Yani örneğin kıdem tazminatınız 100.000 TL ise 759 TL damga vergisi kesilir ve elinize geçecek net tutar 99.241 TL olur. 2018 yılından bu yana gelir vergisi kesintisi yapılmamaktadır.
Tavan kontrolü yapılır
Eğer hesaplanan tutar o yıl için belirlenmiş kıdem tazminatı tavanını geçiyorsa ödeme bu tavana göre yeniden düzenlenir.
📢 Kıdem tazminatı hesaplama aracı 📢
Kıdem tazminatını hızlıca öğrenmek için ücretsiz kıdem tazminatı hesaplama aracımızı kullanın! Çalışma süresi ve maaş bilgilerini girerek hak edilen tazminatı saniyeler içinde hesaplayın.

Örnek kıdem tazminatı hesaplaması (2025)
📌 Aylık brüt maaş: 68.000 TL
📌 Yemek yardımı: 6.000 TL / ay
📌 Yol yardımı: 3.000 TL / ay
📌 Çalışma süresi: 3 yıl
Yukarıdaki maaş ve ek ödemeleri alan bir çalışan için kıdem tazminatı hesaplayalım:
- İlk önce giydirilmiş ücreti bulalım: 68.000 TL (maaş) + 6.000 TL (yemek) + 3.000 TL (yol) = 77.000 TL / ay
- Ardından kıdem tazminatını hesaplayalım: 77.000 TL x 3 yıl = 231.000 TL (brüt kıdem tazminatı)
- Çıkan tutara göre tavan kontrolü yapalım: 2025’in ilk yarısı için belirlenen tavan: 46.655,43 TL. Her bir yıl için ödenebilecek en yüksek brüt tazminat bu tutarı geçemez. Yani 3 yıl için ödenebilecek en yüksek tutar: 46.655,43 TL x 3 = 139.966,29 TL (tavana göre maksimum brüt ödeme)
- Son olarak damga vergisi kesintisini yapalım: 139.966,29 TL x 0,00759 = 1.061,24 TL (damga vergisi)
Sonuç olarak örnek çalışanımıza ödenecek net kıdem tazminatı 138.905,05 TL olur.
Kıdem tazminatıyla ilgili sık sorulan sorular
Kendi isteğimle işten ayrılırsam kıdem tazminatı alabilir miyim?
- Hayır. Ancak bazı özel durumlar varsa kıdem tazminatına hak kazanabilirsiniz.
Çalıştığım süre 1 yıl dolmadan işten ayrılırsam kıdem tazminatı alabilir miyim?
- Hayır. Kıdem tazminatı alabilmek için minimum 1 yıl çalışmanız gerekmektedir. 11 ay 29 gün çalışmış olsanız bile bu hak doğmaz, çünkü kıdem tazminatına hak kazanmak için çalışma süresinin bir yılı doldurmuş olması gerekir.
Tavan sınırı tutarı etkiler mi?
- Evet. Eğer brüt maaşınız yıllık tavan tutarının üzerinde ise her bir yıl için ödenecek kıdem tazminatınız bu tutarla sınırlı olacaktır. Yani tavan tutarı, brüt maaşınız ne kadar yüksek olursa olsun, belirli bir limitin üzerinde ödeme yapılmasını engeller.
Kıdem ve ihbar tazminatını hesaplamanın da kolayı var!
Kıdem ve ihbar tazminatlarını hesaplamak için alternatif yöntemler aradığınız günler geride kaldı. Çünkü bordronun artık kolayı var. Kolay İK Bordro hatasız hesaplama yeteneği ve mevzuata tam uyumlu yapısıyla bordro işlemlerindeki hesaplama yükünü ortadan kaldırıyor. İşveren maliyetlerinden teşvik hesaplamalarına kadar her kalem ay sonunda otomatik olarak hesaplanıyor. Bordronun en kolay halini linkteki formu doldurarak 15 gün ücretsiz deneyin!