Yazıyı beğendiniz mi?
Paylaşın!
İçindekiler

LinkedIn’in yeni rakibi: TikTok ile işe alım

📖 0 Dakika | Okuma süresi

July 25, 2024

İnsan kaynaklarının inovatif tarafını bir kere daha takdir ettiğimiz bir konuyu mercek altına alıyoruz. Konumuz: Yeni nesil işe alım stratejilerinde TikTok kullanımı!

Viral videoları, alışveriş önerileri ve pratik yaşam ipuçları ile adından sıkça söz ettiren sosyal medya platformu TikTok (bir zamanlar Instagram’da da olduğu gibi) sadece bireysel kullanıcılar için değil aynı zamanda şirketler için de oldukça önemli bir konuma geldi. Ne kadar önemli olduğunu anlatmak için bir örnek verelim:

Eskiden iş başvurusunda bulunan adaylar iş ilanlarında iş-yaşam, yan haklar, çalışma türü (uzaktan, hibrit vb.) gibi bölümler aramazdı. Ancak pandemi gerçeği ile birlikte yıllardır kullanılan iş ilanlarının formatları değişti. Yine aynı şekilde eskiden adaylar başvurdukları şirketin ilk olarak websitesine ardından varsa misyon ve vizyon bölümlerine bakarlardı. Ancak günümüzde “aday” alışkanlıkları baştan sona değişti. 

Yeni adaylar artık şirketinizin sitesinden önce büyük ihtimalle sosyal medya hesaplarını inceliyorlar. Sosyal medya hesaplarınızdaki paylaşımlarınız üzerinden ekibinizin bir parçası olmak isteyip istemediklerine karar veriyorlar. Kariyer sitenizdeki ilanlarda olduğu gibi bu mecrada da size dair ve size özgü içerikler arıyorlar.

Aradığınız adaylar nerede? 🤷🏻‍♀️

Bir milyardan fazla kullanıcıya sahip TikTok'un sizin için önemli bir platform haline gelmesinin bir diğer nedeni de Y ve Z kuşaklarının %64'ünün bu platformu aktif olarak kullanması. Yani sadece aday alışkanlıkları değil aynı zamanda adayları bulabileceğiniz platformlar da değişiyor. 2025'te küresel iş gücünün %75’ini oluşturacak bu nesilleri hedefleyeceğinizi düşünürsek TikTok’un işveren markası açısından güçlü bir platform olacağını söyleyebiliriz.

TikTok LinkedIn’in yeni rakibi mi?

Rakip demek için daha erken olsa da TikTok şu anda pilot olarak yürüttüğü TikTok Resumes gibi girişimleriyle İK ve işe alım dünyasında kalıcı bir yer edinecek gibi duruyor. 

TikTok işe alımı nedir?

TikTok üzerinden işe alım yapmak size kısa videolar aracılığıyla iş ilanlarınızı paylaşma ve şirket kültürünüzü gösterme fırsatı veriyor. Bu yaklaşım eğlenceyi profesyonel fırsatlarla birleştirerek şirketinizde çalışmanın gerçekten nasıl bir deneyim olduğunu adaylara göstermenizi sağlıyor.

TikTok’u kullanan şirketler fırsatlarına ilgi gösterebilecek genç ve yaratıcı yeteneklere ulaşma imkanı buluyor. Etkileyici ve yaratıcı videolar hedef “aday” kitlenizle uyum sağlıyor. 

Bu da “Ofiste bir günüm! 🌸🎀💕” gibi içerikleri işe alım uzmanları için mükemmel bir çekim aracı haline getiriyor.

TikTok işe alım stratejinize nasıl yardımcı olur?

TikTok'u işe alım stratejinizde sadece belirli pozisyonları duyurmak için kullanmak zorunda değilsiniz. Bu platformu işveren markanızı desteklemek için kullanabilir, böylece pozisyon açıldığında zaten nitelikli bir aday havuzuna sahip olabilirsiniz. 

Aday üzerinde ilk izlenim 👀

TikTok ile hızlı ama güçlü bir intiba bırakmanız mümkün. Bunun için izleyicinin ilgisini ilk birkaç saniyede yakalamanız gerekiyor. Eğlenceli bir şirket partisinden veya en doğal halinizle öğle aralarından keyifli anlarınızı gösteren 15 saniyelik bir video hızlıca aday üzerinde pozitif bir izlenim bırakabilir.

Yaratıcı iş ilanları 🎨

TikTok algoritması içeriğin viral olmasını teşvik eder. Yaratıcı bir iş ilanı platformun paylaşım ve etkileşimi artıran yapısı sayesinde geleneksel reklamlardan çok daha hızlı ve geniş bir kitleye ulaşabilir. 

“Patronum şirket hesabını 1 ay içerisinde 100 bin takipçiye ulaştırırsam ekibimize yeni bir tasarımcı daha alabileceğimizi söyledi! 😱” gibi TikTok meydan okumaları potansiyel başvuru sahiplerine sizi sevdirirken iş ilanının görünürlüğü hızla artırmanın mükemmel bir yolu. Tabii takipçi sayılarınızı da…

Anlatılan değil gösterilen şirket kültürü 🎥

TikTok kullanıcıları özgün içerikler tüketmeyi sever. Bu durum da şirket kültürünüzü en doğal haliyle paylaşmanıza imkan tanır. Özellikle şeffaflık ve özgünlük arayan Z ve Y kuşaklarının en çok tükettiği içerik türleri arasında yer alan ofis turu ya da iş yerinde bir günümüz gibi içerikler şirketinizde çalışmanın nasıl bir şey olduğunu adaylara tüm metin formatlarından çok daha etkili bir şekilde anlatabilir.

Özetle günümüz rekabetçi iş dünyasında TikTok şirketinizi potansiyel çalışanların çalışmak isteyeceği bir yer olarak konumlandırmanıza yardımcı olacak en güçlü mecra gibi gözüküyor.

TikTok işe alım için nasıl kullanılır?

Biz de TikTok gibi anlattıklarımızı görselleştirelim ve TikTok’u işe alım stratejilerinde aktif olarak kullanan başarılı şirketlerin örneklerini inceleyelim.

TikTok işe alım örneği #1

  • 💡 Video içerisinde uzaktan çalıştığının altını çiziyor. Bu da adayların şirketin çalışma koşulları hakkında detayları öğrenmesini sağlıyor. Sonuçta çalışanların %95'i hibrit veya uzaktan çalışabilecekleri şirketleri tercih ediyorlar.
  • 💡 Ofisin etkileyici noktalarını gösteriyor. Bir bakıma adaylara kendilerini o ofiste hayal etmeleri için gereken koşullar uzaktan bile olsa sağlanıyor.
  • 💡 Spor gibi etkinlerden ücretsiz yemeklere kadar şirketin detaylara önem veren yanlarına dikkat çekiyor. Şirket kültürünü duvarlara kazımanıza gerek olmadan önem verdiğiniz detaylara yer vermeniz bile büyük fark yaratıyor.

Orijinal videoyu bu link üzerinden inceleyebilirsiniz.

TikTok işe alım örneği #2

  • 💡 Trend bir arka plan sesi kullanarak etkileşimi ve videonun görülme ihtimalini artırıyor.
  • 💡 Video boyunca bir gizem yaratıyor ve izleyenlerin videonun sonuna kadar gitmesini sağlıyor.
  • 💡 En sonda ise iş ilanını paylaşıyor. Böylece çoğu adayın onları bulmasını beklemeden TikTok üzerinden geniş kitlelere ulaşıyor.

Orijinal videoyu bu link üzerinden inceleyebilirsiniz.

TikTok işe alım örneği #3

  • 💡 Video boyunca özenle seçilen kelimeler sayesinde potansiyel adayların çalışmak isteyeceği bir şirket vitrini yaratılıyor.
  • 💡 Arka planda dönen görseller şirketin hem profesyonel hem de eğlenceli tarafını öne çıkarmak için kullanılıyor. 
  • 💡 Bu örnekte verilmek istenen mesaj, estetik ve modern bir tipografi ile başta sunularak şirket yapısına (ve şirketteki çalışanların benzer zevklerine) uyumlu adayların dikkatini çekiyor.

Orijinal videoyu bu link üzerinden inceleyebilirsiniz.

👋
Hemen 15 gün ücretsiz deneyin

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden kullanmaya başlayın.

ÜCRETSİZ DENEYİN
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN