Paylaşın!
İçindekiler 📝

Uzaktan işe alımda sorulabilecek 8 mülakat sorusu

March 11, 2022

0 Dakika

Uzaktan çalışmak, kimilerinin düşüncelerinin aksine pijamalar, yataktan çalışmak, kafeler ve boş vakitten ibaret değil. Her gün fiziken işe gidilmese bile evden çalışırken de çalışmak, o günün işini bitirebilmek, üretken ve verimli olmak demek. Lakin uzaktan çalışmak, herkes için uygun bir çalışma sistemi olmayabiliyor.

uzaktan işe alımda mülakat soruları

Covid-19 salgınında çalışma şekillerinin değişmesiyle beraber, işe alım uzmanları ve İK profesyonellerinin işe alım süreçlerindeki çabaları da bu değişime göre uyarlandı. Artık mülakat odalarının yerini, ekranlar aldı; mülakat soruları bu yeni düzene uygun olarak revize edildi. Uzaktan çalışırken ekibiniz için doğru yeteneği bulma aşamasında mülakat soruları ne olmalı? Doğru beceri ve yeteneklere sahip bu adaylar, uzaktan çalışmaya uyum sağlayabilecek mi? Gelin, uzaktan işe alımda sorulabilecek mülakat sorularına göz atalım.

Mülakat sorularını yöneltirken, ekibiniz için uzaktan çalışacak doğru adayları işe almak için şu noktaları göz önünde bulundurun:

  • Sözlü ve yazılı iletişim becerileri yeterli mi?
  • Teknolojiyle arası nasıl?
  • Kendilerini motive etme yetenekleri var mı?
  • Proje yürütürken bağımsız kararlar verebiliyorlar mı?
  • İletişimlerini nasıl kuruyorlar?

İşte sorular

1. Daha önce uzaktan çalışma deneyiminiz oldu mu? Karşılaştığınız zorluklardan bazıları nelerdi?

Bazı adaylar sadece evden çalışma fikrine sıcak baktığı için bu işi seçiyor olabilir. Ancak hiçbir şey, göründüğü kadar toz pembe değil. Daha önce uzaktan çalışma deneyimi olan adaya devamında ne kadar süre ile uzaktan çalıştığını, kanıtlanmış başarılarını,  karşılaştığı zorlukları ve bu konudaki çözüm yöntemlerini sorun. Ev ortamında daha önce çalışmış biri, online olarak çalışırken verimli, mutlu ve üretken olmak için nelerin gerekli olduğunu iyi bilir.
Ancak cevap, hayır ise. Neden uzaktan çalışmak istiyorsunuz? sorusu ile devam edebilirsiniz.

2. Neden uzaktan çalışmayı tercih ediyorsunuz?

Bu soru aday için ilk etapta cevaplandırılması zor bir soru gibi görünebilir. Ancak, kişinin uzaktan çalışmadaki motivasyonunu anlamanıza neden olur. Bakması gereken bir çocuğu, hastası veya yaşlı bir akrabası mı var? Yoksa bireysel ortamında kendini daha üretken hissediyor? Soracağınız bu soru ile adayın, profesyonel olarak ekibinize ne kadar katkı sağlayabileceğini tespit edebilirsiniz.

3. Uzaktan çalışırken sizi en çok ne zorlayacak?

Covid-19 pandemisi sırasında birçok kişi, uzaktan çalışırken birçok fırsatlar ve zorluklarla karşı karşıya kaldı. Uzaktan çalışma fırsatı değerlendirilirken, potansiyel zorlukların da farkına varıyoruz. Bu soru ile kişilerin herhangi bir durumda ortaya çıkabilecek zorlukları öngörmek ve öz farkındalığı ile ilgili bilgileri toplarsınız. Tüm bu zorlukların farkındalığına sahip kişiler de başarılı olma konusunda neler yapabileceklerine dair ipuçları verir.

4. Uzaktan çalışırken motive olmak ve odaklanmak için neler yaparsınız?

Şirketler ve İK’cılar, uzaktan çalışma sırasında çalışan motivasyonu ve mutluluğu için birçok çalışmalar yaparken aynı zamanda çalışanlar da bu konuda kendi stratejilerini belirliyor olmalı. Bu soruyla, çalışan kişisel performansı için gerekli motivasyonu nasıl sağlıyor, hangi teknikleri uyguluyor ve bu yöntemler ekibinizin dinamiklerine uygun mu? gibi adayın motivasyonu hakkında önemli noktaları yakalamanızı sağlar.

5. Hangi program ve iletişim araçlarına hakimsiniz?

Uzaktan çalışmamız yetmiyormuş gibi teknolojinin hızla dönüştüğü bir çağdayız. Uzaktan çalışma ortamında artık ekipler, işlerini ve iletişimlerini online platformlar üzerinden gerçekleştiriyor. Adayların teknolojiyle olan uyumu, hangi programlara hakim olduğu ve programlardaki teknik becerileri işe alım sırasında bir rekabet unsuru oluşturuyor.

6. Ekibinizle etkili bir iletişim kurmak için neler yaparsınız?

Fiziki bir çalışma ortamı olmaması, ekibimizle iletişim kurmayacağımız anlamına gelmez. Özellikle uzaktan çalışırken, iletişim çalışmalarına daha çok özen gösteriyoruz. Ekip üyeleri arasında etkili iletişim için çeşitli yöntemler mutlaka var. Kimileri e-posta üzerinden iletişim kurmayı tercih ederken kimileri ise video konferanslar ve sohbet odalarını tercih ediyor. Peki adayınız bunu ne derece kullanacak? Verilen cevap ile başkalarıyla çalışma yaklaşımlarını ve işbirliğine verdiği önemi hakkında önemli bilgiler edinirsiniz.

7. Zamanınızı nasıl yönetiyorsunuz?

Esnek çalışma ve iş-yaşam dengesi, uzaktan çalışırken dikkat edilmesi gereken kavramlar. Bağımsızlık, esneklik ve özerklik gibi faydaları bulunsa da tüm bunların fazlası, zarar. Adaylarda evden çalışırken, programa bağlılığı ve zaman yönetimini etkin kullanan beceriler oldukça önemli. Adaylar, verilen görevlerine nasıl odaklanıyor, neleri önceliklendiriyor ve zamanında teslim ediyor? Bu soruyla birlikte, adayın nasıl bir zaman yönetimi becerisi olduğunu öğreniyoruz.

8. Mesai bitiminde çalışmanızı nasıl sonlandırıyorsunuz?

Adayın mesai saatleri içerisinde çalışma planını nasıl oluşturduğunu ve ne zaman mola verdiğini öğrenmenin yanında, mesai bitiminde çalışmayı nasıl sonlandırdıklarını sorun. Beklenilen o saat geldiğinde masa başından nasıl kalktığına dair toplayacağınız bilgi, kişinin iş-yaşam dengesini ne noktada kurabileceğine dair fikirler verir. Emin olun, kimse tükenmiş bir çalışan görmek istemez.

Kaynakça:

https://www.upwork.com/resources/remote-interview-questions

https://www.fastcompany.com/90722799/interview-questions-you-should-be-asking-if-the-job-is-remote

👋
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN