Yazıyı beğendiniz mi?
Paylaşın!
İçindekiler

İşe alım süreçlerinde sık yapılan hatalar

📖 0 Dakika | Okuma süresi

October 27, 2023

işe alım süreçlerinde yaygın hatalar
İşverenlerin %74'ü başarısız işe alım uygulamaları nedeniyle yanlış kişiyi işe alıyor.
Northwestern Üniversitesi

Açık pozisyonu doldurmak için doğru adayı bulmak zaman, çaba ve kaynak gerektirirken zamandan ve maliyetten tasarruf etmenizi sağlar. İşe alma süreci boyunca dikkatli değerlendirmeyle en iyi uygulamaları uygulamak, zorluklardan kaçınmanıza ve gelecekteki sorunları azaltmanıza yardımcı olur. Bir işe alım uzmanı veya insan kaynakların profesyoneliyseniz işe alım sürecinde aşağıdaki hataları yapmadığınızdan emin olmalısınız.

Bu yazımızda işe alım sürecinde yapılan en sık hataları listelerken bu hatalardan kaçınmanızın neden önemli olduğunu tartışacağız. O halde daha başarılı bir işe alım süreci için dikkat etmeniz gereken detaylara birlikte bakalım. 

İşe alım sürecinde hatalardan kaçınmak neden önemli?

Aradığınız pozisyon için doğru adayı işe almak, birçok avantajı deneyimlemenize ve işe alım sürecini optimize etmenize olanak sağlar. İşe alım sürecinde hatalardan kaçınmanın bazı avantajları ise aşağıdaki gibidir: 

  • Daha düşük devir oranları: Şirket kültürünüze ve pozisyona uyumlu doğru adayları işe almak, şirketiniz için olumlu bir çalışma ortamı yaratır. Etkili bir işe alım ve sonrasında doğru bir onboarding ile şirketiniz için iyileştirilmiş bir çalışma ortamı oluşturur. Bu da ekip üyelerinin işten ayrılma oranını düşürürken, şirketinizin zamandan ve paradan tasarruf etmesini sağlar. 
  • İşe alım maliyetlerinin azalması: Yetenekli bir aday başarılı geçen bir işe alım sürecinden sonra motivasyon kazanarak yüksek bir performans göstermek için elinden geleni yapar. Motivasyonu ve performansı yüksek çalışanlar da şirketinizin devir oranını düşürerek tekrarlayan işe alım süreçlerinden tasarruf etmesini sağlar.
  • Yüksek verimlilik: Hatalardan kaçındığınız başarılı bir işe alım süreci, çalışan deneyimini iyileştirecek ve yeni işe başlayan çalışanların verimliliğini artıracaktır. 

İşe alımda en yaygın hatalar nedir?

İlanın hatalı hazırlanması

İşe alım sürecinin ilk adımı olan iş ilanı hazırlama, sıkça göz ardı edilen bir aşama olarak karşımıza çıkıyor. İlanın eksik, belirsiz veya yanıltıcı olması, doğru adayları çekmekte zorluk yaşamanıza neden olur. İlanı dikkatle hazırlayarak iş tanımını, gereksinimleri ve şirket kültürünü net bir şekilde iletmelisiniz. Bu nedenle ilanınızda işi doğru ve dürüst bir ifadeyle anlatmalısınız. Şayet bunu yapmazsanız, aradığınız nitelik ve yeteneklere sahip adayları çekme olasılığınız azalır. İyi bir iş tanımı, basit bir görev listesinden daha fazlasıdır; rolün genel amacını tanımlamalı, temel sorumluluk alanlarını tanımlamalı ve başarılı olmak için gereken belirli beceriler yer almalı.

Referans kontrolünün eksik yapılması

Referans kontrolü, adayın daha önceki iş deneyimleri hakkında değerli bilgiler sağlar. Ancak birçok işveren, bu adımı ihmal eder. Referans kontrolleri, adayın iş geçmişi ve performansı hakkında önemli detayları ortaya koyar. Her adayın referanslarını kontrol etmek size daha fazla bilgi verirken; kişinin becerileri ve deneyimleri hakkında kanıt niteliğindedir. Referans olan kişi ile konuşmak da onun iş kültürüne ne kadar uyduğu konusunda size fikir verebilir.

İşe alım sürecinde mutlaka adaylardan referans vermelerini isteyin ve ardından bunları kontrol etmek için zaman ayırın. Ayrıca adayın öz geçmişinde dürüst ve doğru bilgiler sağladığından emin olmak için her profesyonel referansı arayabilir ve eğitim bilgilerini doğrulayabilirsiniz. 

Hızlı karar alma baskısı

İşe alım sürecinde hızlı bir şekilde karar verme baskısı, kaliteli adayları gözden kaçırmanıza neden olabilir. İşe alım sürecini aceleye getirmek yerine, adayları dikkatlice değerlendirmek ve doğru kararları vermek için gereken süreyi ayırın. Şirketin işe alım sürecinde aceleci olmamanız, ilk seferde doğru adayı bulmanıza ve işe alım sürecini tekrarlamak zorunda kalmamanıza yardımcı olur. Bu, işe alım sürecini uzatabilse de gelecekte zaman ve paradan tasarruf etmenizi sağlar. Çünkü iş tanımının ihtiyaçlarına uygun doğru kişiyi işe alırsınız. 

Subjektif değerlendirilen mülakatlar

Mülakat yaparken, tüm karar vericilerin verileri ve aday performansını adil bir şekilde karşılaştırabilmesi için tek tip bir mülakat sürecine sahip olmak çok önemlidir. Mülakat soruları rastgele seçilmiş olsa bile herkese aynı standartlar uygulanmalıdır. Bir aday hakkındaki bazı tehlike işaretlerine veya içgüdüsel hislere dikkat etmek önemli olsa da, ön yargılarınızın kurbanı olmamalısınız. Keza aynı şekilde mülakat yaptığınız adayla aranızda geçen samimiyetten dolayı da aradığınız kişinin o olduğu ön yargısı da yanlış bir hamle olacaktır. Bilinçsiz yapılan mülakatlar yanlış karar vermenizi sağlayarak hem sizi hem de şirketinizi olumsuz bir senaryoya sürükleyebilir.

Mükemmel adayı beklemek

Kimse dört dörtlük değil, bunu artık hepimiz biliyoruz. Aklınızda ideal çalışanın bir resmi olabilir. Ancak onun gelmesini beklerken ekibinizi uzun süre personelsiz bırakarak o ekibin üretkenliğini tehlikeye sokabilirsiniz. Ekip üyeleri ekstra iş yükünü üstlenmek veya fazla mesai yapmak zorunda kalabilir. Bu durumda onların motivasyonunu kırarak verimliliğini etkileyebilir. Rol için mükemmel birini beklemek yerine, temel gereksinimlerinizin çoğunu karşılayan, kurumsal kültürünüze uyan ve iyi sosyal becerilere sahip birini işe almak genellikle en iyisidir. Emin olun, doğru aday yerine geldiğinde işe özgü becerileri mükemmeleştirecektir.

Geleneksel yöntemleri kullanmaya devam etmek

Geleneksel yöntemler artık geride kaldı. Yapay zekaların konuştuğu bir dönemde geleneksel yöntemler işe alım sürecinde hataya en çok yol açan sebeplerden biri. Yeni nesil işe alım yöntemleri tüm süreçleri iyileştirmenize yardımcı olur. Aday takip sistemi uygulamalarının kullanılması, işe alım sürecini otomasyon yoluyla daha verimli ve uygun maliyetli hale getirir. 

Bir aday takip sistemi kullanarak işe alım süreçlerinizi verimli ve hızlı bir şekilde yönetebilirsiniz. Peki ama nasıl? ATS (Aday takip sistemi) nedir? Ne işe yarar? yazımızı okumak için hemen tıklayın!

İşe alım ve aday takip sistemlerini kullanmak, trafiği doğrudan ilanınıza yönlendirerek yalnızca başvuru sahiplerini çekmek için geniş bir ağ oluşturmakla kalmaz, aynı zamanda en iyi adayları anında tarar. Masa dolusu öz geçmişi okumak yerine doğrudan mülakatlar planlayarak seçtiğiniz doğru adayla pozisyonu en verimli şekilde doldurabilirsiniz.

Sonuç olarak işe alım sürecinde yapılan hatalar, hem işverenler hem de adaylar için olumsuz sonuçlara yol açar. Bu hataları önlemek için işe alım sürecini dikkatle planlamak, çeşitliliği teşvik etmek, iletişimde açık olmak ve adayları adil bir şekilde değerlendirmek son derece önemlidir. İşe alım sürecinin iyileştirilmesi, şirketinizin başarısına da doğrudan katkı sağlar.

👋
Hemen 15 gün ücretsiz deneyin

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden kullanmaya başlayın.

ÜCRETSİZ DENEYİN
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN