Yazıyı beğendiniz mi?
Paylaşın!
İçindekiler

Olumsuz mülakat sonrası geri bildirimin önemi

📖 0 Dakika | Okuma süresi

October 30, 2022

Anlıyoruz, birine hem zamanını hem de duygusal enerjisini yatırdığı role kabul almadığını söylemek pek hoş bir durum değil. Kötü haber dediğimiz şeyi ne vermek kolay ne almak ancak bu süreç iyi yönetildiğinde reddedilen adaylara geri bildirim vermek, her iki tarafında işine yarayacaktır.

Olumsuz mülakat sonrası geri bildirimin önemi

Elbette gönderilen her başvuru hakkında geri bildirim vermeniz mümkün değil ancak bir aday mülakatlarınıza katılıp, case study’ler yapıp, teknik testlerinize kadar bu iş için uğraştıysa, zaman ve çabasının takdiri hak ettiği göz ardı edilemez bir gerçek.

İşe alım süreçleri için işinizi kolaylaştıracak bir ipucu: Aday bu işe alım sürecine ne kadar çok zaman harcarsa, o kadar çok sizden gelecek geri bildirimi hak eder.

İşe alım görevlilerinin veya İK yöneticilerinin geri bildirim vermemesinin birçok nedeni olabilir. Bizim en çok duyduklarımız:

  • Doğru adayı bulmak için harcanacak zaman kabul edilmeyecek bir adaya harcanıyor.
  • Birine bir işe kabul edilmediğini söylemek rahatsız edici bir duygu.
  • Geri bildirim vermek yasal riskler taşır.
  • Verilen geri bildirimin yanlış anlaşılma olasılığı çok yüksek bu yüzden beni tedirgin ediyor.

Tüm bunların yanı sıra geri bildirim vermek yasal bir gereklilik olmadığı için işverenlerin çoğu geri bildirim vermemeyi tercih ediyor.

  • Adayların %70’i bir e-posta ile reddediliyor
  • %54’ü ise görüşme sonrası reddedildikten sonra geri bildirim alamıyor

Aslında özenle hazırlanmış bir ret mektubu göndermek ve soru işaretlerini her iki taraf için de ortadan kaldırmak çok kolay. Bu “kuzuların sessizliğinin” aday deneyimini nasıl etkilediğini hayal etmek için kendinizi yeteneğin yerine koymanıza gerek yok, çünkü veriler zaten ortada.

Adayların %94’ü sizinle iş görüşmelerini tamamladıktan sonra geri bildirim almak istiyor. Neyi yanlış yaptıklarını merak etmenin ötesinde bilip düzeltmek veya kendilerini geliştirmek istiyorlar. Yanlış veya eksik bulduğunuz şeyle ilgili tahminde bulunmak değil… Özellikle de görüşmenin iyi geçtiği izlenimi altındaysalar.

Unutmayın bu adaylar gelecek dönemlerde belki sizinle birlikte çalışacak profesyoneller ve başarılı olmalarına yardımcı olacak değerli iç görülerinize ve geri bildirimlerinize ihtiyaçları var. Bu yüzden şirketiniz reddedilen adaylara geri bildirim vermenize izin veriyorsa, bunu işe alım iş akışınıza eklemenizi öneririz. Zaten adayların tümü reddedildikten sonra performansları hakkında geri bildirim ve kişiselleştirilmiş bilgiler talep etmeyecektir, ancak çoğu, sorma fırsatı verildiğinde bu şansı değerlendirebilir. Bunu değerlendirmek isteyenler için net ve tutarlı bir politikanız olursa netlik ve bariz bir yardım arzusu marka kimliğiniz için de büyük bir artı olacaktır.

Mülakat sonrası neden geri bildirim vermelisiniz?

Saygı ve profesyonel nezaket geri bildirimin bariz nedenidir ancak geri bildirim vermenin aday reddinin önemli bir unsuru olmasının birkaç nedeni daha var:

Adaylarınızı geliştirir

Mülakat geri bildirimleri, adayların profesyonel olarak büyümesini sağlar. Ne düşündüğünüzü biliyoruz: Neden başka bir yerde iş bulacak adayların gelişmesine yardımcı olmak için değerli zamanınızı harcayasınız? Sorunuzu yanıtlayalım, adaylara yapıcı geri bildirim sunduğunuzda, şirketinizi gelecekteki bir fırsat için değerlendirme olasılıkları 4 kat daha fazla olacaktır. Bunu geleceğe bir yatırım olarak görebilirsiniz.

Aday deneyimini ve dolayısıyla işveren markanızı geliştirir

Bir görüşme sürecinden sonra geri bildirim sunmak, şirketinizin yalnızca gelecekteki çalışanlarının değil, bir bütün olarak yetenek pazarının ve özellikle de onların mesleki gelişimine değer verdiğini gösterir. Bu, iyi niyeti teşvik eder ve aday deneyiminizi geliştirir.

Rakamlarla anlatmak gerekirse:

  • Yeteneklerin %72’si kötü aday deneyimlerini çevresindekilere anlatır
  • Yeteneklerin %82’si kötü bir üne sahip bir şirkette çalışmak istemeyeceklerini söylüyor
  • Yeteneklerin %64’ü ise kötü bir aday deneyiminden sonra şirketinizin müşterisi olma olasılıklarının daha düşük olacağını söylüyor

Olumlu deneyimler, yeteneğin kendi ağları ile sizin hakkınızda olumlu konuşması, ürünlerinizi satın alması ve tekrar açık pozisyonlara başvurma olasılığını artırır.

İşe alım sürecinizi güçlendirir

Geri bildirim sağlamak için yapılandırılmış bir sisteme sahip olmak, finalistleri sıralamak için ayrıntılı bir sürece sahip olduğunuz anlamına gelir. Bir adayı neyin iyi yaptığı konusunda ne kadar net olursanız, onları tespit etme ve onları davet etme konusunda o kadar iyi olursunuz. Aday geri bildiriminizdeki kalıpları belirlemek, işe alım sürecinizdeki zayıf noktaları gözlemlemenize de yardımcı olacaktır.

Örneğin, adaylara sürekli olarak aradığınız deneyime sahip olmadıklarını söylediğinizi fark ederseniz, bu, iş tanımınızın gereksinimler konusunda daha net olması gerektiği konusunda size bir uyarıdır.

Veya sürecin başlarında adayları ayıklamak için daha iyi bir iş ilanı hazırlamanız gerektiğini keşfedebilirsiniz, belki de gerekli bir beceri setini yazmayı unuttunuz ya da ilk başvuru etaplarında sorduğunuz sorular yeterince titiz hazırlanmamıştı. Bu veri noktalarını toplamak, işe alım süreçlerinizi kolaylaştıracaktır.

Geri bildirim sürecini kolaylaştırmak

Sürecinizi standartlaştırın

Herhangi bir aday geri bildirimi vermek için telefonu veya bilgisayarı elinize almadan önce yapmanız gereken, bir sisteminizin olduğundan emin olmaktır. Her adaya aynı soruları sorabilmeniz için görüşme süreciniz standartlaştırılmalıdır; ve görüşmecileriniz her görüşmeden hemen sonra dikkatli notlar almalıdır, böylece gerçeklere bağlı kalabilir ve her adaya sağladığınız iç görülerin rolün nitelikleri ve talepleriyle uyumlu olmasını sağlayabilirsiniz.

Aday puan kartlarını kullanabilirsiniz! Mülakatlara katılan herkesin aynı formatta ve aynı kriterlere göre geri bildirim vermesini sağlarlar. Bu geri bildirimin tek bir yerde olmasını sağlar ve böylece onu adaya iletmenizi kolaylaştırır. Ayrıca, adayların neden işe alındığına veya reddedildiğine dair ayrıntılı notlar tutmak, kendinizi sıkıntılı yasal bir pozisyonda bulmanızın önüne geçer.

Zamanı kaçırmayın

Bir adayı bir sonraki tura taşımayacağınızı anladığınız an, onların da bilgilendirin. Kariyer haberlerini beklemek çok sinir bozucudur ama inanın kötü haberler bile bilinmeyenin kaygısını giderir ve adayların masadaki başka teklifler ile devam etmelerini sağlar.

En iyi uygulama, görüşmeden sonraki 48 saat içinde adaylarla iletişime geçmektir. Onları sizinle çalışmak umuduyla diğer teklifleri geciktirecek veya geri çevirecek bir konuma sokmayın ve kesinlikle yeni işe alınan kişi sizinle sözleşme imzalayana kadar beklemeyin. Adayları arafta bırakmak sadece hayal kırıklığı veya düşmanlığa davetiyedir.

Spesifik olun

Geri bildiriminiz, adayın bir sonraki görüşmesi için (bir sonraki görüşme nerede olursa olsun) kendisini geliştirmek için alabileceği ve uygulayabileceği anlamlı, eyleme geçirilebilir tavsiyeler vermelidir. Görüşmeniz sırasında olanların gerçeklerine bağlı kalın; ve mümkünse, geri bildiriminizi pozisyona bağlı iş tanımıyla ilişkilendirin.

Ama “spesifik” derken ne demek istiyoruz? Hemen örnek verelim:

“Daha fazla deneyime sahip birini arıyorduk” yerine “Bu rol, herhangi bir yönetimsel gözetim olmaksızın müşterilerle çok fazla etkileşim gerektiriyor; bu yüzden iki yıldan fazla müşteriye dönük deneyime sahip birine ihtiyacımız var.”

İlki, adaya, ileride daha güçlü bir aday olmak istiyorlarsa üzerinde çalışabilecekleri veya deneyimleyebilecekleri konusunda herhangi bir fikir vermezken ikincisi nihayetinde sizin için çalışmak istiyorlarsa, özellikle hangi faaliyetlere odaklanmaları ve nerede liderlik göstermeleri gerektiğini bilmelerini sağlar.

Ara, ara, ara

Kötü haberler verirken gerçek zamanlı bir sohbetten kaçmanın en tatlı yol olduğunu biliyoruz. Ancak bir telefon görüşmesini gerekli görmemizin birkaç nedeni var. Haberleri kişisel olarak vermek için harcadığınız zaman ve çaba başlangıçta aday için ne kadar kötü gelse de ilerleyen saatlerde bu çabanız profesyonellik olarak adlandırılır ve saygıya dönüşür. İkincisi bu adaya soru sorma fırsatı verirken, size kendi süreciniz hakkında geri bildirim isteme fırsatı da verir. Son olarak reddedilen adayların sözlerinizi size karşı kullanmasını zorlaştırır.

Adayları kıyaslamayın

Aday, daha güçlü bir aday bulduğunuz için işe alınmadığını zaten biliyor. Bu yüzden sizden daha iyi bir adayla ilerleme kararı aldık gibi cümlelere ve kişilere atıfta bulunmanıza gerek yok. Unutmayın, geri bildirimin amacı, adayın gelişmesine yardımcı olmaktır. Bir başkasının daha iyi liderlik becerilerine sahip olduğunu bilmek onlara bri fayda sağlamaz ve bir geri bildirim olarak aşırı belirsizdir. Geri bildirimi bu adaya, mülakattaki performansına ve rolle ilişkisine odaklı verin. Ve şu soruyu sorun gelecekte nasıl daha güçlü bir aday olabilirler?

Reddedilen adaylardan siz de geri bildirim isteyin

Geri bildirim iki yönlüdür. Reddedilen adaylardan işe alım sürecinizi değerlendirmelerini isteyin. Onlar için mülakat nasıldı? Neyi takdir ettiler? Hayal kırıklığına uğradıkları ya da farklı şekilde yapılmasını isteyebilecekleri bir şey var mıydı? Bu sürecinizi güncellemek ve güçlendirmek için mükemmel bir fırsat olacaktır.

Adaylardan mülakat süreçleri hakkında geri bildirimde bulunmaları istendiğinde aday deneyimi %148 oranında iyileşir. Geri bildirim talebiniz, onların profesyonel görüşlerine saygı duyduğunuzu ve iyi bir aday deneyimine yatırım yaptığınızı gösterir.

👋
Hemen 15 gün ücretsiz deneyin

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden kullanmaya başlayın.

ÜCRETSİZ DENEYİN
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN