August 16, 2024
İşe alım insan kaynakları için çok rutin ve kolay bir operasyon gibi gözükse de işe alım süreci kağıt üzerinde anlatılan kadar sorunsuz ilerleyen bir süreç değildir. Yanlış bir iş ilanının bile domino etkisi vardır.
Peki hızlı bir işe alım süreciyle etkili bir işe alım süreci arasındaki dengeyi nasıl kuracağız? Birkaç basit strateji ve doğru işe alım araçlarıyla süreci hem hızlandırabilir hem de en iyi adayı kaçırmadan pozisyonları doldurabilirsiniz.
Son araştırmalara göre ortalama işe alım süresi (iş ilanının verildiği günden adayın teklifi kabul ettiği güne kadar geçen gün sayısı) 44 güne yükselmiştir. - The Josh Bersin Company
Tabii ki bu işe alım yaptığınız pozisyona bağlı olarak değişebilir. Örneğin üst düzey bir rolü doldurmak giriş seviyesi bir pozisyona göre daha uzun sürecektir.
Bunun yanında, dış etkenler de işe alım sürecinin hızını etkileyebilir. Örneğin, adaylar yoğun kış aylarında veya yaz tatili dönemlerinde iş aramaya daha az eğilimli olabilirler. Ekonomik koşullara bağlı olarak başvuru sayısında artış ya da azalma yaşanabilir. 44 günlük süre genel bir ortalama olsa da işe alım zaman çizelgenizi oluştururken, pozisyonun aciliyeti ve diğer faktörleri göz önünde bulundurarak gerçekçi hedefler belirlemek önemlidir.
Doğru adayları doğru yöntemlerle şirketinize çekmek için uygulayabileceğiniz birkaç ipucunu aşağıda sizin için derledik.
İşe alım sürecini değiştirmenin en iyi yolu en temel adımdan başlamaktır. İşe alım sürecinin en temel adımı ise iş ilanlarıdır. Bir iş tanımı yazmayı öğrenmek genellikle İK profesyonellerinin öğrendiği ilk şeylerden biridir ancak çoğu zaman hak ettiği özeni göremez.
Herhangi bir pozisyonun doldurulması gerektiğinde işe alım yöneticileri genellikle bir aday bulma konusunda çok streslidir ve gerçekten ne tür bir aday istediklerini veya ihtiyaç duyduklarını düşünmek için yavaşlamazlar. Zaman kazanmak adına iş ilanlarında yapılan “ilgi kesintisi” niteliksiz adayların başvurduğu bir pozisyon veya çok spesifik talepleri karşılayabilen adaylarla sınırlı kalır. İş ilanlarına geri dönmeyi düşünüyorsanız uzmanların ipuçlarına göz atın.
Harika yetenekleri işe almak dikkat çekici bir iş ilanıyla başlar. İşte uzmanlara göre iş tanımlarınızı etkili, ilgi çekici ve kapsayıcı hale getirmek için bazı ipuçları.
📌 Bunun gibi daha fazla ipucu için “Etkileyici bir iş ilanı nasıl hazırlanır?” yazımıza göz atın.
Pozisyonu ve tercih edilen nitelikleri doğru yansıtan bir iş tanımı oluşturarak eleme için harcadığınız büyük bir zamanı ortadan kaldırırsınız.
İş arayanların %92'si başvuruların uzunluğu ve karmaşıklığı nedeniyle çevrim içi başvurulardan vazgeçmektedir. - SHRM
İşe alımda gereksiz adımları ortadan kaldırmak sadece ekibinizin işlerini hızlandırmakla kalmaz aynı zamanda adayların süreç içerisinde kaybolma olasılığını da azaltır. İK analitiği yazımızda da yer verdiğimiz bir örnek ile süreci kısaltmak derken neden bahsettiğimizi daha net açıklayalım:
Google işe alım süreçlerinde maliyetleri azaltmak ve süreci kısaltmak için tahminsel analitiği kullandı. Tahminsel analitik öncesinde adayların 15 - 25 tura kadar mülakat ve testlere katlanmasını gerekiyordu. Ancak yapılan analizler başarılı adayların sadece dört mülakattan sonra %86 güvenilirlikle tahmin edilebileceğini gösterdi. Bu durum başvuru sahiplerini değerlendirmek için gereken saat ve personel sayısını azalttı.
Yüzlerce veya binlerce başvuru arasından en uygun adayları seçmek, iletişim ve takip süreçlerini yönetmek, veri analizi yapmak gibi birçok katmanı olan bu görevi günümüzde kolaylaştıracak çözümlerin başında ATS yani aday takip sistemleri geliyor.
ATS şirketlerin işe alım sürecini yönetmek ve optimize etmek için kullandıkları bir yazılım uygulamasıdır. ATS sistemleri, iş başvurularını yayınlamak, öz geçmişleri tarayıp değerlendirmek, aday ilerlemesini takip etmek ve başvuru sahipleriyle iletişim kurmak gibi işe alım etaplarını otomatikleştirmek ve merkezileştirmek amacıyla tasarlanmıştır. Aday takip sistemlerinin tercih edilme nedenlerine gelirsek:
İşe alım süreçlerinin şirketinizin en önemli operasyonlarından biri olduğunu biliyoruz. Bu süreci en verimli ve düşük maliyetli şekilde yönetmek isteyenler için Kolay İK’nın İşe Alım ve Aday Takip Sistemi (ATS) ideal bir çözüm sunuyor. Ücretsiz kariyer sitesi özelliği ile doğru adayları kolayca çekebilir, iş ilanlarından mülakat yönetimine kadar tüm süreçlerinizi profesyonel bir standartta yürütebilirsiniz. Kolay İK’nın ATS çözümüyle tanışarak, adaylar tarafından tercih edilen bir işveren olmak için hemen ücretsiz demo talep edin!
Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden kullanmaya başlayın.
ÜCRETSİZ DENEYİNHiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.