Yazıyı beğendiniz mi?
Paylaşın!
İçindekiler

İşe alım süreçlerinizi hızlandıracak 3 ipucu

📖 0 Dakika | Okuma süresi

August 16, 2024

İşe alım insan kaynakları için çok rutin ve kolay bir operasyon gibi gözükse de işe alım süreci kağıt üzerinde anlatılan kadar sorunsuz ilerleyen bir süreç değildir. Yanlış bir iş ilanının bile domino etkisi vardır. 

  • 👇 Yeterince detaylandırılmamış bir ilan yanlış adayları çeker,
  • 👇 Fazla detaylı bir iş ilanı potansiyel adayları korkutur,
  • 👇 Yanlış adaylar işe alım sürecinde hem zaman hem operasyon yükü oluşturur,
  • 👇 Tabii tüm bunlar olurken süreç devam eder ve sizin doldurmanız gereken o acil pozisyon için baskı artar,
  • 👇 Bir de bunun üzerine yanlış işe alım ve yetersiz tutundurma aksiyonları eklenirse geriye sadece harcanan zaman ve para kalır. 

Peki hızlı bir işe alım süreciyle etkili bir işe alım süreci arasındaki dengeyi nasıl kuracağız? Birkaç basit strateji ve doğru işe alım araçlarıyla süreci hem hızlandırabilir hem de en iyi adayı kaçırmadan pozisyonları doldurabilirsiniz.

İşe alım süreci ne kadar sürer?

Son araştırmalara göre ortalama işe alım süresi (iş ilanının verildiği günden adayın teklifi kabul ettiği güne kadar geçen gün sayısı) 44 güne yükselmiştir. - The Josh Bersin Company

Tabii ki bu işe alım yaptığınız pozisyona bağlı olarak değişebilir. Örneğin üst düzey bir rolü doldurmak giriş seviyesi bir pozisyona göre daha uzun sürecektir.

Bunun yanında, dış etkenler de işe alım sürecinin hızını etkileyebilir. Örneğin, adaylar yoğun kış aylarında veya yaz tatili dönemlerinde iş aramaya daha az eğilimli olabilirler. Ekonomik koşullara bağlı olarak başvuru sayısında artış ya da azalma yaşanabilir. 44 günlük süre genel bir ortalama olsa da işe alım zaman çizelgenizi oluştururken, pozisyonun aciliyeti ve diğer faktörleri göz önünde bulundurarak gerçekçi hedefler belirlemek önemlidir.

Yetenekli adayları kaybetmeden süreyi nasıl kısaltırız?

Doğru adayları doğru yöntemlerle şirketinize çekmek için uygulayabileceğiniz birkaç ipucunu aşağıda sizin için derledik.

İşe alımda temele dönüş

İşe alım sürecini değiştirmenin en iyi yolu en temel adımdan başlamaktır. İşe alım sürecinin en temel adımı ise iş ilanlarıdır. Bir iş tanımı yazmayı öğrenmek genellikle İK profesyonellerinin öğrendiği ilk şeylerden biridir ancak çoğu zaman hak ettiği özeni göremez. 

Herhangi bir pozisyonun doldurulması gerektiğinde işe alım yöneticileri genellikle bir aday bulma konusunda çok streslidir ve gerçekten ne tür bir aday istediklerini veya ihtiyaç duyduklarını düşünmek için yavaşlamazlar. Zaman kazanmak adına iş ilanlarında yapılan “ilgi kesintisi” niteliksiz adayların başvurduğu bir pozisyon veya çok spesifik talepleri karşılayabilen adaylarla sınırlı kalır. İş ilanlarına geri dönmeyi düşünüyorsanız uzmanların ipuçlarına göz atın. 

Etkileyici bir iş ilanı nasıl hazırlanır? 🖌

Harika yetenekleri işe almak dikkat çekici bir iş ilanıyla başlar. İşte uzmanlara göre iş tanımlarınızı etkili, ilgi çekici ve kapsayıcı hale getirmek için bazı ipuçları.

  1. İlk izlenimler önemlidir. İş tanımınız, potansiyel adayların şirketiniz hakkında edindiği ilk ve belki de tek bilgi olabilir. Bu nedenle iş ilanlarınızı şirketinizi sergilemek için bir fırsat olarak kullanın.
  2. İş için gerekli uzmanlık konusunda net olmalısınız ancak aşırı spesifik olmayın, aksi takdirde adaylar kendilerini yetersiz hissedip başvurmayabilirler. İlginç bir bilgi: Erkekler, niteliklerin sadece %60'ını karşıladıklarında bir işe başvururken, kadınlar %100'e yakın hissetmeden başvuru yapmazlar.
  3. DoiT International'ın CHRO’su Kristen Tronsky’e, "Açık ve öz bir iş ünvanı kullanın. Bu, uygun becerilere ve deneyime sahip adayları çekmenize yardımcı olur. Eğer başlık dikkatlerini çekerse, ilk paragraf onları daha da içine çeker. Bu paragraf, şirketinizin ne kadar harika olduğunu ve neden insanların ekibinize katılmak isteyeceğini anlatmalıdır.”
  4. Toshiba'nın İK Başkan Yardımcısı Kim Jones ise iş ilanlarında "rock yıldızı" gibi klişe ifadelerden kaçınmanız gerektiğini belirtiyor. "Bu adaylar yüksek zeka ve beceriye sahip profesyonellerdir ve pozisyonun gerekliliklerini net bir şekilde bilmek isterler. Bu tür ifadeler kullandığınızda en iyi yetenekleri kaybetme riskiniz artar."
  5. Strategic Communications kurucusu Linda Pophal uzun gereksinimleri "tercih edilen nitelikler” altında listeleyenlere arka plan ve deneyim gereksinimleri konusunda gerçekçi olmalarını öneriyor. Pophal’a göre gereksinim listenizi kısa ve net tutmak yetenekli adayları bulmanın en iyi yolu.

📌 Bunun gibi daha fazla ipucu için “Etkileyici bir iş ilanı nasıl hazırlanır?” yazımıza göz atın.

Pozisyonu ve tercih edilen nitelikleri doğru yansıtan bir iş tanımı oluşturarak eleme için harcadığınız büyük bir zamanı ortadan kaldırırsınız. 

Lüzumsuzsa söndür stratejisi

İş arayanların %92'si başvuruların uzunluğu ve karmaşıklığı nedeniyle çevrim içi başvurulardan vazgeçmektedir. - SHRM

İşe alımda gereksiz adımları ortadan kaldırmak sadece ekibinizin işlerini hızlandırmakla kalmaz aynı zamanda adayların süreç içerisinde kaybolma olasılığını da azaltır. İK analitiği yazımızda da yer verdiğimiz bir örnek ile süreci kısaltmak derken neden bahsettiğimizi daha net açıklayalım:

Google işe alım süreçlerinde maliyetleri azaltmak ve süreci kısaltmak için tahminsel analitiği kullandı. Tahminsel analitik öncesinde adayların 15 - 25 tura kadar mülakat ve testlere katlanmasını gerekiyordu. Ancak yapılan analizler başarılı adayların sadece dört mülakattan sonra %86 güvenilirlikle tahmin edilebileceğini gösterdi. Bu durum başvuru sahiplerini değerlendirmek için gereken saat ve personel sayısını azalttı.

İşe alımda teknolojiye geçiş 

Yüzlerce veya binlerce başvuru arasından en uygun adayları seçmek, iletişim ve takip süreçlerini yönetmek, veri analizi yapmak gibi birçok katmanı olan bu görevi günümüzde kolaylaştıracak çözümlerin başında ATS yani aday takip sistemleri geliyor.

ATS şirketlerin işe alım sürecini yönetmek ve optimize etmek için kullandıkları bir yazılım uygulamasıdır. ATS sistemleri, iş başvurularını yayınlamak, öz geçmişleri tarayıp değerlendirmek, aday ilerlemesini takip etmek ve başvuru sahipleriyle iletişim kurmak gibi işe alım etaplarını otomatikleştirmek ve merkezileştirmek amacıyla tasarlanmıştır. Aday takip sistemlerinin tercih edilme nedenlerine gelirsek:

  • Aday takip sistemleri ile iletilen öz geçmişlerden iletişim bilgileri, iş deneyimi, eğitim ve beceriler gibi ilgili bilgileri standart bir formatta çıkarabilir ve düzenleyebilirsiniz.
  • ATS üzerinden sıfır maliyetle iş ilanları oluşturabilir, bunları kariyer sayfanızda hızlıca yayına alabilirsiniz.
  • ATS ile iş başvurularını dijital ortamda toplayabilir daha önemlisi depolayabilirsiniz. Bu sayede belirli kriterlere göre adayları bulmanız ve filtrelemeniz kolaylaşır. 
  • ATS sistemleri genellikle anahtar kelimeler, nitelikler ve diğer gereklilikler temelinde başvuruları filtrelemeye imkan tanır.
  • ATS ile görüşmeleri programlayabilir, otomatik görüşme davetleri ve hatırlatıcıları gönderebilir, adayların yanıtlarını tek bir platform üzerinden takip edebilirsiniz.
  • Aday takip sistemi yazılımları ile işe alım süreçlerinde yer alacak tüm paydaşlarla iş birliği içerisinde çalışabilirsiniz. 
  • ATS işe alım sürecinin çeşitli yönleriyle ilgili raporlar ve analitik veriler sunar. Örneğin, doldurma süresi, kaynak etkinliği ve aday kalitesi gibi bilgilere hızlıca ulaşıp raporlar oluşturabilirsiniz.

ATS'ye nereden başlarım?

İşe alım süreçlerinin şirketinizin en önemli operasyonlarından biri olduğunu biliyoruz. Bu süreci en verimli ve düşük maliyetli şekilde yönetmek isteyenler için Kolay İK’nın İşe Alım ve Aday Takip Sistemi (ATS) ideal bir çözüm sunuyor. Ücretsiz kariyer sitesi özelliği ile doğru adayları kolayca çekebilir, iş ilanlarından mülakat yönetimine kadar tüm süreçlerinizi profesyonel bir standartta yürütebilirsiniz. Kolay İK’nın ATS çözümüyle tanışarak, adaylar tarafından tercih edilen bir işveren olmak için hemen ücretsiz demo talep edin!

👋
Hemen 15 gün ücretsiz deneyin

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden kullanmaya başlayın.

ÜCRETSİZ DENEYİN
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN