July 6, 2018
Daha önce İhlali halinde idari para cezası uygulanan iş kanunu hükümleri yazımızın birincisini paylaşmıştık, bu yazımızda ise diğer hükümlere yer vereceğiz. Peki hangi hükümlere uyulmazsa idari para cezası uygulanır?
Elli ya da daha fazla işçi çalıştıran, özel sektör ya da kamuda faaliyet gösteren işverenin kanunda belirlenen sayıda engelli işçi çalıştırmaması halinde çalıştırılmayan her engelli işçi ve her ay için olmak üzere işveren kanununun maddesi 101 gereğince 2295 TL idari para cezasına çarptırılır.
Elli ya da daha fazla işçi çalıştıran, özel sektör ya da kamuda faaliyet gösteren işverenin kanunda belirlenen sayıda eski hükümlü işçi çalıştırmaması halinde çalıştırılmayan her eski hükümlü işçi ve her ay için olmak üzere işveren kanununun maddesi 101 gereğince 2295 TL idari para cezasına çarptırılır.
İşçiye ücretinin kanunda, toplu iş sözleşmesinde ya da iş sözleşmesinde belirlendiği şekilde ödenmemesi ya da eksik ödenmesi durumunda işveren her bir işçi ve her ay için olmak üzere kanun maddesi 102/a gereğince 167 TL idari para cezasına çarptırılır.İlgili maddenin tamamı için 4857 Sayılı İş Kanunu yazımıza göz atabilirsiniz.
İşçiye ücreti ile prim, ikramiye ve bu nitelikteki her çeşit istihkakın zorunlu tutulduğu halde özel olarak açılan banka hesabına ödenmemesi halinde işveren, her işçi ve har ay için olmak üzere kanun maddesi 102/a gereğince 167 TL idari para cezasına çarptırılır.
İşçiye yapılan ücret ödemesinin günü ve ilişkin olduğu dönem ile fazla çalışma, hafta tatili, bayram ve genel tatil ücretleri gibi asıl ücrete yapılan her çeşit eklemeler tutarının ve vergi, sigorta primi, avans mahsubu, nafaka ve icra gibi her çeşit kesintilerin ayrı ayrı gösterildiği ücret pusulasının verilmemesi halinde işveren her bir işçi ve her ay için olmak üzere kanun maddesi 102/b gereğince 606 TL idari para cezasına çarptırılır.
İşverenin toplu iş sözleşmesi veya iş sözleşmesinde belirlenen nedenler dışında ya da kanuna aykırı olarak işçinin ücretini kesmesi halinde işveren kanun maddesi 102/b gereğince 606 TL idari para cezasına çarptırılır.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Asgari Ücret Tespit Komisyonu aracılığı ile belirlenen ücret asgari sınırı hükümlerine uymayan ve çalışanlarına asgari ücretin altında ücret ödeyen işveren, her bir işçi ve her ay için olmak üzere kanun maddesi 102/a gereğince 167 TL idari para cezasına çarptırılır.
İşçinin onayı alınmadan fazla çalışma yaptırılması, yaptığı fazla çalışmanın ücretinin ödenmemesi, fazla çalışmasına karşılık ücret yerine tercih ettiği serbest zaman hakkının 6 ay içinde kullandırılmaması halinde her bir işçi için işveren ceza kanununun 102/c maddesi gereğince 295 TL idari para cezasına çarptırılır.
Yüzde usulünün uygulandığı iş yerlerinde işverenin, her hesap pusulasının genel toplamını gösteren bir belgeyi işçilerin kendi aralarından seçecekleri bir temsilciye vermemesi halinde işveren ceza kanununun 102/b maddesi gereğince 606 TL idari para cezasına çarptırılır.
Yıllık ücretli iznin işveren tarafından, işçinin rızası olmadan ya da kanuna aykırı şekilde bölünmesi halinde her bir işçi için işveren ceza kanununun 103 maddesi gereğince 295 TL idari para cezasına çarptırılır.
İşverenin, yıllık ücretli iznini kullanan işçiye, yıllık izin dönemine ilişkin ücretini ilgili işçinin izine başlamasından önce peşin olarak ödememesi veya avans olarak vermemesi ve bunun dışında yıllık ücretli izin süresine rastlayan hafta tatili, ulusal bayram ve genel tatil ücretlerini ayrıca ödememesi halinde her bir işçi için işveren ceza kanununun 103 maddesi gereğince 295 TL idari para cezasına çarptırılır.
Kaynakça
4857 Sayılı İş Kanunu, (2003)www.csgb.gov.tr
Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden kullanmaya başlayın.
ÜCRETSİZ DENEYİNHiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.