Yazıyı beğendiniz mi?
Paylaşın!
İçindekiler

Hastalık izni nedir? Hastalık izni nasıl alınır?

📖 0 Dakika | Okuma süresi

April 22, 2021

Hastalık izni, işçinin acil durumlarda en çok ihtiyaç duyduğu izin türlerinden biridir. İşçi, kendisi ya da yakını için hastalık halinde istirahat ve bakım sürecine gereksinim duyabilir. 5510 ve 4857 sayılı kanunlar bu konuda işçiyi düşünerek hastalık iznine dair birtakım zorunluluklar getirmiştir. Gelin, hastalık iznini tüm kapsamları ile birlikte ele alalım.

Hastalık izni nedir?

4857 sayılı İş Kanunu kapsamında çalışan işçiler, herhangi bir hastalık yaşamaları halinde hastalık izni alarak istirahat edebilir. Hastalık izni, işçinin herhangi bir rahatsızlık yaşadığı durumlarda izin hakkını kullanarak dinlenmesini amaçlar. Hastalık izni kullanmak isteyen bir işçi, hastalandığına ve istirahat etmesi gerektiğine dair doktor raporu almak zorundadır. Böylece hastalığını belgeleyebilir ve belgeyi işverene teslim ederek bu hakkı kullanabilir.

Hastalık izni hangi şartlarda kullanılır?

Hastalığını belgeleyen çalışana hastalık izni verilir. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa göre 3 çeşit ücretli hastalık izni hali mevcuttur. Buna iş göremezlik ödeneği denir. Buna göre;

  • İşçi kaza sonucu ya da işi ile ilgili meydana gelen meslek hastalığı dolayısıyla doktor raporu alabilir.
  • İşçi herhangi bir rahatsızlığı sebebi ile doktor raporu alabilir.
  • Kadın işçiler, hamileliğinin sonunda ve doğumdan sonraki 8 haftalık süre için doktor raporu alabilir.

Bu şekilde alınan raporların sonucunda işçi rapor parası alabilir. Ancak bunun olabilmesi için işçinin son 1 yıl içerisinde 90 gün SGK primi ödemiş olması gerekir. Devlet memurlarını kapsayan hastalık izni yönetmeliği ile özel sektör çalışanlarını kapsayan hastalık izni İş Kanunu düzenlemeleri arasında farklar bulunur. Bu sebeple, bu konuda yapılan düzenlemeleri sektörel farkları göz önünde bulundurarak inceleyebilirsiniz.

Hastalık izni kaç gün sürer?

İşçi ayakta tedavi ile tedavi ihtiyacını karşılayabiliyorsa sigortalıya tek hekim raporu ile tek seferde 10 güne kadar istirahat verilebilir. Verilen istirahatin ardından kontrol muayenesi raporda belirtilmiş ise toplam istirahat süresi 20 günü geçmeyecek şekilde raporun süresi uzatılabilir.

Hastalık izni nasıl kullanılır?

20 günü aşacak olan istirahatler sağlık kurulu onayı ile verilebilir. Böyle bir durumda sağlık kurulu tarafından ilk verilen istirahat süresi, işçinin tedavi görmeye başladığı tarih başlangıç kabul edilerek 6 ay olarak verilebilir. Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş iş yeri hekimleri tarafından muayene edilen işçi için bir defada en çok 2 gün istirahat hakkı tanınabilir. Bu koşullar işçinin kendi hastalığı halinde alacağı hastalık izni için geçerlidir.

Eğer işçinin en az yüzde 70 engele sahip bir ya da birden fazla çocuğu varsa çocuğunun tedavisi için işçi hastalık izni alabilir. Bu izni ebeveynlerden yalnızca biri alma hakkına sahiptir. Bir engel olmaksızın çocuğu hasta olan çalışan için de hastalık izni söz konusudur. İş Kanunu'na 2015 yılı itibarıyla eklenen mazeret izni ile işçiye “ebeveyn hastalık izni” hakkı doğar. Böylece işçi, çocuğunun hastalığı dolayısıyla 10 güne kadar hastalık izni alabilir.

Diğer tüm izin türlerine göz atmak için “İzin türleri nelerdir?” adlı yazımızı inceleyin.

Hastalık izni yıllık izin süresini etkiler mi?

Hayır. Yıllık izin ile hastalık izni içeriği gereği birbirinden farklıdır, birbiriyle karıştırılmamalıdır. Yıllık izin bir çalışanın en az 1 yıl süreyle aynı iş yerinde çalışması sonrası elde edilen bir ücretli izin türüdür. Gerekli şartlar sağlandığında alınan hastalık izninde bir çalışanın izin süresinden eksilme olmaz.

Hastalık izni kullanmak için ne yapılmalıdır?

İşçi hastalığı dolayısı ile çalışamayacak durumdaysa doktor raporu alarak bunu işverene teslim etmelidir. Bu şekilde hastalık iznini kullanabilir. Ancak ebeveyn hastalık izni kullanacak işçiler için uygulama biraz daha farklıdır.

Ebeveyn hastalık izni kullanabilmek için işverene teslim edilmesi gereken belgeler şunlardır:

  • İşçinin ebeveyn iznine dair talep dilekçesi
  • İşçinin çocuğunda meydana gelen hastalık veya engellilik haline dair doktor raporu
  • İşçinin çocuğu engelli ise engelin derecesini gösteren doktor raporu ya da belge
  • Alınan izin sonrasında uygulanan tedaviye ait rapor ya da belge
  • Bu izni aynı anda iki ebeveynin kullanmadığına dair dilekçe

Bu belgeler işçi tarafından işverene teslim edildikten sonra işveren tüm belgeleri işçinin özlük dosyasında saklamalıdır. İşveren böyle bir izin talebi ile karşılaştığında bu izni işçiye vermek zorundadır. İşçinin ebeveyn hastalık izni kullanması halinde, işveren tarafından ücret kesintisi uygulanamaz.

Hastalık izni kullandırılmazsa ne olur?

Hastalık izni, yasalar tarafından belirli şartlar sağlandığı takdirde verilmesi zorunlu bir izin türüdür. 4857 sayılı İş Kanunu’nun 46. maddesine göre, “Bir haftalık süre içinde kalmak üzere işveren tarafından verilen diğer izinlerle hekim raporuyla verilen hastalık ve dinlenme izinleri, çalışılmış günler gibi hesaba katılır.” Bu nedenle işverenin yasal mevzuatlar çerçevesinde çalışanın dinlenmesine izin vermemesi durumu hukuki açıdan uygun değildir.

İzin ve mesaileri kolayca takip edin

İşletmenizdeki tüm izin ve fazla mesaileri kolayca takip etmek ve raporlamak için tıklayın; Kolay İK’yı 15 gün boyunca ücretsiz deneyin. Üstelik hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmez.

👋
Hemen 15 gün ücretsiz deneyin

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden kullanmaya başlayın.

ÜCRETSİZ DENEYİN
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN