Yabancılar için çalışma izni ve detayları
November 21, 2022
Yabancı işçi çalıştırmak istiyorum, ne yapmalıyım? Çalışma izni için gerekli olan belgeler nedir? İş yerinde veya ev hizmetlerinde yabancı uyruklu işçi çalıştırmak isteyenler için merak edilen tüm konu başlıklarını sizler için derledik.

Çalışma izni, Türkiye’de çalışmak isteyen ancak T.C vatandaşı olmayan kişilere verilir. Bir iş yerinde yabancı işçi çalıştırmanın yasal yükümlülükleri bulunmaktadır. Eğer yabancı bir çalışanı işe almak istiyorsanız öncelikle o kişinin, çalışma iznine ve sürelerine dikkat etmelisiniz. Buradaki önemli bir husus, Türkiye’de ikamet edenen yabancının çalışma izninin geçerliliğinin en az 6 ay süreli olmasıdır. Eğer çalıştırılmak istenen yabancının ikamet süresi dolmuş ya da eksikse bu süre uzatılır; daha önce Türkiye’de hiç bulunmamış ise T.C dış temsilciliklerinden çalışma izni ve vize başvurusu yapılmalıdır.
Çalışma izni nasıl alınır?
Çalışma izinleri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından verilir. Çalışma izni; yurt içi ve yurt dışı olmak üzere iki farklı şekilde alınabilir.
- Yurt içi yapılan başvurularda, yabancı çalışanın en az 6 aylık ikamet izin süresi esas alınır. İşverenler, başvuruları Çalışma Bakanlığı’nın internet sitesi üzerinden online olarak yapabilir. Başvuru tamamlanmasının ardından kişi için bir başvuru formu ve dilekçe doldurularak 6 gün içerisinde Bakanlığa teslim edilir.
- Yurt dışı yapılan başvurularda ise, yabancılar ilk izinleri için ikamet ettikleri ülkedeki T.C temsilciliklerine müracaat edebilirler. Başvuru sırasında, işverenle yapılan iş sözleşmesinin eklenmesi önemli bir kriterdir. Başvuru kabulü halinde yabancı kişiye bir referans numarası verilir. Böylelikle Türkiye’deki şirket, bu referans numarasıyla e-devlet üzerinden yabancı çalışanı için çalışma izni başvurusunda bulunabilir.
Yabancı çalıştırma izni için gerekli belgeler nedir?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından istenilen belgeler şu şekildedir:
- İşveren ve yabancı kişi tarafından imzalanmış iş sözleşmesi
- Pasaport sureti ve fotokopisi
- Resmi makamlarca onaylı diploma veya geçici mezuniyet belgesi
- Türkiye Ticaret Sicil Gazetesi
- Son yıla ait, bilanço ve kar/zarar tablosu
Ev hizmetlerinde çalışacak kişiler için ise istenilen belgeler şu şekildedir:
- E-imza
- Vukuatlı nüfus kayıt örneği
- Yaşlı ve hasta için alınıyorsa doktor raporu
- Yurt içinden başvuruluyorsa 6 aylık ikamet izni (çalışan)
- Yurt dışından başvuruluyorsa referans numarası (çalışan)
- Pasaport (çalışan)
- Fotoğraf (çalışan)
Yabancılara verilen izin türleri nelerdir?
Yabancı çalışanlara verilen izin türleri aşağıdaki gibidir:
Süreli izin
Süreli izin, başvuru süreci tamamlanan yabancıya, iş sözleşmesinin süresini aşmamak koşuluyla belirlenen şartlar dahilinde ilk başvuruda en çok bir yıl olarak verilen çalışma iznidir.
Süresiz izin
Süresiz izin, yabancı çalışana Türkiye’de süresiz olarak çalışma olanağı verilmesidir. Süresiz izin, Türkiye’de uzun dönem ikametgahı olan veya öncesinde en az sekiz yıl kanuni olarak çalışma izni olan yabancılara verilir.
Bağımsız izin
Bağımsız izin ise yabancıya, Türkiye’de kendi ad ve hesabına ilişkin verilen çalışma iznidir.
- Limited şirketlerin şirket ortağı müdür,
- Anonim şirketlerin ortağı olan yönetim kurulu üyesi
- Sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlerin ortağı olan çalışanlara bağımsız çalışma izni verilir.
İzinsiz yabancı işçi çalıştırmanın cezası var mı?
Evet. 2024 yılında çalışma izni bulunmayan yabancıyı çalıştıran işverenlere her bir yabancı için ceza tutarı 56.752TL’dir.
Yasalar gereğince işverenler çalıştırdıkları her işçi için eksiksiz özlük dosyası oluşturmalıdır. İşçinin niteliğine göre düzenlenecek özlük dosyaları ve gerekli belgeler için yazımıza tıklayın.
Kolay İK ile özlük yönetiminizi kolaylaştırın
Kolay İK kullanarak, özlük dosyalarınızı tek bir platform üzerinde bulundurabilir, eksik bilgilerinizi kolayca tanımlayabilir ve çalışanlarınıza hatırlatmalarda bulunabilirsiniz. Kolay İK ile özlük yönetimi süreçlerinizi dijitalleştirin, hemen şimdi Kolay İK’yı 15 gün ücretsiz deneyin!