December 19, 2023
2024 yılı için yıllık ücretli izin süreleri belirlendi. Çalışanlar, işverenler ve İK profesyonelleri tarafından her yıl düzenli olarak kontrol edilen yıllık izinle ilgili güncel bilgilere beraber bakalım.
Yıllık ücretli izin, aynı iş yerinde en az bir yıl boyunca çalışan personele verilen bir izin türüdür (ilk işe başlama tarihinden itibaren, deneme süresini kapsayacak şekilde).
💡 Yıllık ücretli izinden vazgeçilemez. 1 yıl ile 5 yıl arasında çalışan personele 14 gün, 5 yıldan fazla 15 yıldan az çalışan personele 20 gün, 15 yıl ve daha fazla çalışan personele 26 günden az izin verilemez.
💡 İşveren, iş yerinde çalışan işçilerin yıllık ücretli izinlerini gösteren bir izin kayıt belgesi tutmakla yükümlüdür.
💡 İş Kanunu’na göre, 18 yaşından küçük ve 50 yaşından büyük olan çalışanlar özel olarak korunur. Bu çalışanlara verilecek yıllık izin süresi 20 günden az olamaz. Düzenleme asgari sınırı belirlediği için, iş yerindeki kıdemi 15 yılın üzerinde olan 50 yaşın üzerindeki çalışanların yıllık ücretli izin süresi 26 gün olarak belirlenmiştir.
4857 Sayılı Kanun'un 55. maddesine göre 2024 yılı için en az bir yıl çalışmış çalışanlar için:
💡 Bu süreler yıllık izin ve deneme süresi dahil olacak şekilde işe başlama tarihinden itibaren 1 yıl çalışanlar için geçerlidir.
İşverenlere, yıllık ücretli izinlere ilişkin olarak kesilecek idari para cezası tutarı her yıl İş Kanunu'na göre belirlenir. Yıllık ücretli izinleri yasaya aykırı olarak bölme, yıllık izin ücretlerini yasaya aykırı bir şekilde eksik ödeme, iş sözleşmesinin sona ermesi sonucu kullanılmayan izinlerin ücretini ödeme ve izin yönetmeliğine aykırı davranma durumunda işverenlere idari para cezası kesilir.
2024 yılında 4857 sayılı Kanuna göre, yıllık izinlere aykırı davranılması durumunda işverenlere verilecek idari para cezaları:
Yıllık ücretli izin, ilk işe başlanan günden itibaren en az 1 sene boyunca çalışan işçiye verilen izin türüdür. 4857 sayılı İş Kanunu'nun 53. maddesi yıllık ücretli izin için;
Deneme süresi dahil olmak üzere, en az 1 yıl çalışmış işçinin yıllık ücretli izin hakkını kazanacağını belirtir. İşveren 14, 20 ve 26 gün olmak üzere hak edilen izni vermekle yükümlüdür. 4857 sayılı İş Kanununun 54. maddesinde ise yıllık ücretli izine hak kazanmak için gerekli sürenin hesabında işçilerin, aynı işverenin bir veya çeşitli iş yerlerinde çalıştıkları sürelerin birleştirilmesi mümkündür.
Yıllık ücretli izin, temel olarak kullanılması gereken bir haktır. Ancak bazı durumlarda kullanılmayan izinler birikebilir; biriken izinlerin ücreti de işveren tarafından işçiye ödenir. İş Kanunu'nun 59. maddesine göre, iş sözleşmesinin herhangi bir nedenle sona ermesi durumunda kullanılmayan yıllık ücretli izin süresine ait ücretin ödenmesi zorunludur. Bu şekilde, iş sözleşmesinin sona erdiği tarihteki son brüt ücret üzerinden kullanılmayan izinler, çalışana ödenir.
Kolay İK Bordro uygulaması ile bordro süreçlerinizi en verimli şekilde yönetin! Otomatik veri akışı, hatasız hesaplama ve yasal düzenlemelere tam uyum sayesinde maaş, prim, kesinti gibi işlemleriniz zahmetsiz hale getirin. İster küçük bir işletme ister büyük bir şirket olun, Kolay İK Bordro uygulaması ile zamandan kazanın, işlerinizi kolaylaştırın. Çünkü artık bordronun da kolayı var! Bordro uygulamasını görmek ve ücretsiz denemek için hemen tıklayın.
Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden kullanmaya başlayın.
ÜCRETSİZ DENEYİNHiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.