May 5, 2021
Evlilik planı yapanlar için en büyük ihtiyaçlardan biri; zaman. Bu yüzden evlilik izni ve detaylarını sizler için derledik.
Yeni evlenen ya da evlenmek üzere olan çalışanlar, izin almaya sıkça ihtiyaç duyabilir. İş Kanunu, işçinin bu ihtiyacına çözüm olarak evlilik izni hakkı tanır. Peki evlilik izni nedir, nasıl kullanılır? Evlilik izninin süresi ne kadardır? Gelin, bu soruların cevaplarını birlikte inceleyelim.
Evlilik mazeret izni ya da düğün izni olarak da adlandırılabilen evlilik izni, bir iş yerine bağlı olarak çalışan çalışanın evlenmesi halinde kullanabildiği bir izin türüdür. İşçinin evlenmesi halinde o ay içerisinde ücretinden herhangi bir kesinti yapılmadan ödemesi gerçekleşir. Evlilik izni, bir mazeret izni çeşididir.
Evlilik izni, İş Hukuku çerçevesinde 2. ek madde ile düzenlenir. Kanunda belirtilen izin süreleri asgari sürelerdir. İşveren inisiyatifi doğrultusunda bu süre uzatılabilir ancak kısaltılamaz.
İzin türleri hakkında kapsamlı bir şekilde bilgi sahibi olmak için “İzin Yönetimi El Kitabı” isimli e-kitabı gözden geçirin. Gelelim evlilik izninin nasıl kullanılabileceğine...
İşçinin evlilik tarihi almasından sonra işveren ile evlilik izni hakkında görüşmesi gerekir. Usulen evlilik izni için işçinin insan kaynakları birimine dilekçe vermesi gerekir. Bu dilekçede çalışan, nikah tarihini ve izin almak istediği tarihleri belirtmek durumundadır. Böylece işveren, evlilik iznine dair dilekçeyi değerlendirerek çalışanına dönüş yapabilir.
4857 sayılı İş Kanunu, evlilik izninin işçinin evlenmesi sebebi ile kullanabileceğini ve süresini belirten bir çerçeve çizer. Ancak kanunda evlilik izninin alınabileceği zaman tam olarak belirtilmemiştir. Bu sebeple evlilik izni almak isteyen bir çalışanın izninin tam olarak hangi tarihte başlayıp biteceği konusu, işçi ve işveren arasındaki anlaşma ile belirlenir.
Evet. Evlilik gerekçesi ile alınan mazeret izni, işçi evlendikten hemen sonra alınabileceği gibi evlilikten hemen önce de alınabilir.
4857 sayılı İş Kanunu, işçiye ücretli ve ücretsiz birçok izin hakkını tanımıştır. Evlilik izni de bunlardan bir tanesidir.
Evlilik izni özel sektör ve kamu sektöründe farklı kanunlar kapsamında değerlendirilir. Özel sektörde çalışan bir çalışanın evlenmesi halinde alacağı evlilik izni en az 3 gün olacak şekilde düzenlenmiştir. Bu 3 günlük izin boyunca işveren tarafından işçinin ücretinden kesinti yapılamaz. Bu konuda İş Kanunu şöyle söyler:
“Evlenmesi, evlat edinmesi, annesinin, babasının, eşinin, kardeşinin ya da çocuğunun ölmesi halinde 3 gün, eşinin doğum yapması durumunda 5 gün boyunca işçiye ücretli izin hakkı tanınır.”
İş Kanununda geçen bu süreler, işverenin işçiye vermesi gereken asgari sürelerdir. İş sözleşmesi yolu ile bu süreler işveren tarafından artırılabilir.
İş Kanununda geçen ibareye bakıldığında işçi için tanınan 3 günlük süre için “iş günü” olarak değil yalnızca “gün” ibaresi kullanıldığından bu süre hafta sonuna ya da resmi tatile de denk gelebilir. Bu konu yeterince açıklık kazanamamış ve tartışmalara konu olmuştur. Genel görüş, işçinin alacağı evlilik izninin genel tatil ya da resmi tatil günlerine denk gelmesi halinde iş gününün baz alınmasıdır. Ancak bununla ilgili kesin bir bilgi bulunmamaktadır.
İşçi birden fazla kez evlilik yapmış olabilir. Böyle bir durumda işçi, yaptığı her evlilik için 1 kez olmak koşulu ile evlilik mazeret izni hakkını kullanabilir.
Hayır. Evlilik izni, yıllık izinden farklı bir izin türü olduğu için kullanılan evlilik izinleri yıllık izinden düşülmez.
İş Kanununa göre özel sektörde çalışanların evlilik izni yalnızca çalışanın kendisi evlenmesi durumunda verilir. Özel sektörde evlilik izni süresi ise 3 gündür.
Memur çalışanların evlilik izinleri özel sektör çalışanlarına göre farklılık göstermektedir. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu Madde 104/b'ye göre yalnızca memurun kendisinin veya çocuğunun evlenmesi durumunda 7 günlük mazeret izni verilir. Kendisinin veya çocuğu dışında herhangi bir nedenle evlilik izni söz konusu olmaz ve ücreti yatırılmaz.
Tüm çalışanların kendilerine ait bir hesap olsun, izin talep edebilsin, siz de kolayca takip edin. Yüz yüze, uzaktan ya da hibrit çalışma modeli; hangi iş modelinde çalışıyor olursanız olun, tek bir yazılım kullanarak insan kaynakları süreçlerinizi kolaylıkla yönetebilmeniz Kolay İK ile mümkün. Şirketinizdeki izinlerinizi kolayca yönetmek için hemen tıklayın ve Kolay İK’yı 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.
İzinler hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak için izinturleri.com websitemizi ziyaret etmeyi unutmayın!
Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden kullanmaya başlayın.
ÜCRETSİZ DENEYİNHiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.