April 11, 2024
Çalışma hayatında sigortalı çalışanların sosyal güvenlik kapsamından yararlanmaları için bazı sigorta primleri yatırılır. Maaş bordrosuna yansıyan bu sigorta primleri, çalışanların emeklilik, sağlık, iş kazası ve meslek hastalığı gibi durumlarda çalışanın sosyal güvencelerden yararlanmasını sağlar. Bu yazımızda SGK’ya ödenmesi zorunlu olan sigorta oranları, nasıl hesaplandığı ve merak edilen tüm soruları cevaplandıracağız.
Sigorta primi, bir iş yerinde iş sözleşmesi ile çalışanların sosyal haklarından faydalanmaları için işveren tarafından SGK’ya ödenen tutardır. Sigorta primi, belirli oranlar üzerinden çalışanın aldığı brüt maaşa göre hesaplanır. Türkiye'de işçi ve işverenler arasında bu yükümlülük, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na göre düzenlenir.
Çalışan ve işverenin ortak sorumluluğunda olan sigorta primi, çalışanın aylık maaşından kesildiği gibi işverenin de maaş üzerinden katkı yaptığı zorunlu bir sistem olarak karşımıza çıkar.
SGK’ya ödenmesi zorunlu olan sigorta primlerinin oranları aşağıdaki gibidir.
Bu oranlar, işçinin brüt maaşına göre hesaplanarak aylık olarak SGK’ya yatırılır.
Yukarıda bahsettiğimiz gibi sigorta primleri, çalışanın brüt ücreti üzerinden hesaplanır. Her ay işveren tarafından bordroya yansıyan bu SGK primleri, SGK’ya düzenli ve eksiksiz bir şekilde ödenir. Daha iyi anlamak adına bir örnek üzerinden sigorta priminin nasıl hesaplanması gerektiğini inceleyelim.
Bir çalışanın brüt maaşın 60.000 TL olduğu durumda sigorta primleri aşağıdaki gibi hesaplanır:
Toplam Sigorta Primi: İşçi tarafından ödenecek toplam prim: 5.400 TL (Malullük, Yaşlılık ve Ölüm) + 3.000 TL (Genel Sağlık) + 600 TL (İşsizlik) = 9.000 TL
İşveren tarafından ödenecek toplam prim: 6.600 TL (Malullük, Yaşlılık ve Ölüm) + 4.500 TL (Genel Sağlık) + 1.200 TL (Kısa Vadeli Sigorta) + 1.200 TL (İşsizlik) = 13.500 TL
Her yıl değişen asgari ücret değişiklikleri nedeniyle sigorta primlerinde de önemli değişiklikler yaşandı. Artan asgari ücretle birlikte sigorta primleri de yeniden güncellendi. 4a kapsamında günlük sigorta primi, asgari ücret üzerinden hesaplandığında bu tutar üzerinden yapılan hesaplamalar sonucunda günlük sigorta primleri toplamda 273,60 TL olarak belirlendi. Değişen tutarlara göre 2024 yılında asgari ücretle çalışan bir kişi için sigorta primleri ise;
İşçi payı: 1.700,20 TL
İşveren payı: 3.375,47 TL
Toplam sigorta primi: 5.075,67 TL olarak netleştirilmiştir.
Ayrıca 2024 yılında Genel Sağlık Sigortası (GSS) primleri de yükseldi. 2024 yılı itibarıyla GSS primi aylık yaklaşık 603 TL, yıllık ise 7.243 TL olarak hesaplanmaya başlandı.
Çalışma hayatında sigorta primi ödeme zorunluluğu büyük oranda işverendedir. İşveren tarafından ödenen SGK ödemeleri, taksitli veya peşin olarak gerçekleştirilebilir. Bu ödemeler bazı bankaların mobil, internet veya ATM'ler üzerinden yapılabilir.
Sigorta prim ödemeleri, çalışanın maaş günleriyle paralel zamanlarda gerçekleştirilebilir. Örneğin;
İşverenler, sigorta primlerini bu belirtilen süreler içinde SGK’ya ödemek zorundadır. Şayet primler zamanında yatırılmazsa gecikilen her ay için işveren, ödemesi gereken miktarın üzerine faiz eklenerek ödeme yapar. Bu gibi cezai yaptırımlardan kaçınmak için sigorta primlerinin zamanında ödenmesi önemlidir.
Ödenmeyen veya geciken sigorta primleri için faiz oranları 2024 yılında artırılmıştır. İşveren bu primleri zamanında ödemez ise ödenmeyen sürenin bittiği tarihten ilk 3 aylık sürede her bir ay için yüzde 3 oranında gecikme zammı uygulanır.
Bordro süreçlerinizi en verimli şekilde yönetebileceğiniz Kolay İK Bordro uygulaması ile otomatik veri akışı, doğru hesaplama ve yasal uygunluk ile maaş, prim, kesinti işlemlerini kolayca yapın. İşletmenizin büyüklüğü ne olursa olsun zamandan kazanın. Ücretsiz denemek için tıklayın.
Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden kullanmaya başlayın.
ÜCRETSİZ DENEYİNHiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.