Yazıyı beğendiniz mi?
Paylaşın!
İçindekiler

Fazla mesai nedir? Fazla mesai ücreti nasıl hesaplanır?

📖 0 Dakika | Okuma süresi

December 16, 2021

fazla mesai ücreti nasıl hesaplanır?

Şirketinizin olağan mesai saatlerini aştığınızda aklınıza ilk gelebilecek olan şey fazla mesai ücreti olur. Fazladan çalıştığınız tüm saatlerin karşılığını almanız en doğal hakkınızdır. Bu sebeple, çalıştığınız sürelere dair hak ettiğiniz fazla mesai ücretinin nasıl hesaplandığını bilmeniz gerekebilir.

Fazla mesai nedir?

Bir iş yerinde kanunda belirtilen haftalık çalışma süresinin üzerinde çıkıldığında, bu çalışma fazla mesai ya da diğer adı ile fazla çalışma olarak adlandırılır. İş Kanunu’na göre, belirlenen haftalık çalışma saati normal mesai, sınırı aşan her saat ise fazla mesai olur ve bu fazla çalışma süreleri farklı ücretlendirilir.

Haftalık olağan çalışma süresi İş Kanunu kapsamında 45 saattir. Dolayısıyla haftalık olarak 45 saatlik çalışma süresini aştığınız her saat fazla mesai yapmış sayılırsınız. Ancak, farklı iş yerlerinde bu süre 45 saatin altında kalacak şekilde kararlaştırılabilir. Böyle bir durumda, haftalık 45 saatlik yapılan çalışma fazla sürelerle çalışma olur. Çalıştığınız iş yerinde olağan haftalık mesai saatlerini bilmeniz bu sebeple önem taşır.

İş Kanunu gereğince haftalık olarak 45 saati aşan her mesai saati fazla çalışma olarak değerlendirilmekle beraber bir işçi günde 11 saatin üzerinde çalışamaz. Fazla mesai olarak değerlendirilse dahi kanun bu konuda sınır getirir. Her ne olursa olsun işçinin bir günde 11 saatin üzerinde çalıştırılması yasaktır.

Sağlık durumu elverişli olmayan işçiler, 18 yaşından küçükler, hamileler ve yeni doğum yapmış olan işçiler, çocuk emziren anneler ve kısmi süreli çalışanlara fazla mesai yaptırılamaz.

"Fazla mesai muvafakatnamesi nedir?" okumak için tıklayın.

Fazla mesai ücreti nedir?

Haftalık çalışmaların 45 saati aşması durumunda çalışanların her birinin fazladan çalıştığı her saatin ücretinin %50 zamlı olarak bordrosuna yansıyan halidir. Bir iş gününde yapılan fazla mesainin böyle değerlendirilebileceği gibi haftalık tatil günlerinde ve bayram tatili gibi resmi tatillerde çalıştırılan işçiler için de fazla mesai ücreti ödenir. Çalışılan her saat %50 zamlı hesaplanmalı ve işçiye ödenmelidir.

Fazla mesai nasıl hesaplanır?

Fazla mesai hesabı yapmadan önce saatlik ücretinizi bilmeniz önemlidir. 2024 yılı itibarıyla brüt asgari ücret üzerinden fazla mesai hesabı yapalım:

2024 yılı brüt asgari ücreti 20.002,5 TL olarak verilmiş olsun.

İlk olarak, saatlik ücreti hesaplamak için aylık ücreti 225'e bölelim:

Saatlik ücret: 20.0025/225=88,90 TL

Fazla çalışma için %50 zamlı saatlik ücreti hesaplayalım:

Fazla çalışma saatlik ücreti: 88,90×1,5=133,35 TL

İşçinin haftada 55 saat çalıştığını varsayarsak, 45 saat normal çalışma, 10 saat fazla çalışma olarak kabul edilir.

Fazla çalışma ücretini hesaplamak için:

Fazla çalışma süresi: 55−45=10 saat

Fazla calışma ücreti: 10×133,35=1.333,50 TL

Yani, işçinin 2024 yılında fazla çalışma ücreti 1.333,50 TL olacaktır.

"Asgari ücretli çalışanın sözleşmesine fazla mesai dahil edilmesi" adlı yazımızı ziyaret etmeyi unutmayın.

Fazla mesai ücreti hesaplamasının kolayı var 👇

Çalışma hayatınızda yaptığınız fazla mesai saatlerinin karşılığını hesaplamak mı istiyorsunuz? Fazla mesai ücreti hesaplama aracı ile haftalık çalışma sürenizi ve fazla mesai saatlerinizi girerek ne kadar ek ücret almanız gerektiğini hızlı ve kolay bir şekilde hesaplayın.

Fazla mesai nasıl takip edilir?

Fazla mesai gibi personel takibi gerektiren her türlü işlem özellikle büyük ölçekli şirketler için karmaşık ve zor bir hal alabilir. Bu gibi durumların en büyük kurtarıcısı ise her türlü takibi tek noktadan takip ve kontrol edebileceğiniz insan kaynakları yazılımlarıdır. Bu tip uygulamaların işçi ve işveren tarafından ayrı ayrı takip ve kontrol edilebilir olması iki taraf içinde önem taşıyan bir unsurdur. İşletmelerde kullanılan böyle uygulamalar sayesinde taraflar herhangi bir soru işareti yaşamadan gerekli takipleri yapabilir ve edindikleri haklarından anlık olarak haberdar olabilirler.

Fazla mesai, vardiya ve ücret değerlendirme gibi firmanıza dair tüm insan kaynakları süreçlerini kolayca yönetebilmek için tıklayın ve Kolay İK’yı 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

👋
Hemen 15 gün ücretsiz deneyin

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden kullanmaya başlayın.

ÜCRETSİZ DENEYİN
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN