May 6, 2020
Bir zamanlar iş demek günde 8 saat çalışmak demekti. Çalışanlar iş dışında yeterli zamana sahipti. Hızla değişen dünyada, global ekonomi, saat farkı tanımayan uluslararası ticaret, iletişim teknolojilerindeki ilerlemeler ve çılgın rekabet ortamı, iş-yaşam dengesini altüst etti.
İş ve iş dışı yaşamın birbirinden ayrılması artık mümkün değil. Bu iyi bir şey mi, yoksa kötü mü? Sevdiği işi yapanların korkmasına gerek yok! Her şeyin birbirine karışması, insanı her yönden besler. Ancak sevmediği işi yapanlar, işiyle yaşamı arasındaki dengeyi asla kuramaz. Çünkü bu çağda yaşamdaki hiçbir şey birbirinden tamamen bağımsız olamaz.
Aslında cevabını aradığımız soru şu: Hayat mı sizden alıyor, yoksa siz mi hayattan?
Hayır, daha da kötüsü, hiç denge kuramıyoruz! Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü OECD’nin 2016 için açıkladığı “Daha İyi Yaşam Endeksi”ne (Better Life Index) göre, Türkiye’nin iş-yaşam dengesi endeks değeri 3.1. Bu değerle 38 ülke arasında sonuncuyuz! Yani Türkiye’de iş ile özel yaşam arasında denge kuramıyoruz.
OECD’nin, ülkelerin refahını yalnızda gelir ya da gayri safi hasılayla ölçmeyen endeksi, adeta “hayatta istatistiklerden daha önemli şeyler var” diyor. Endeks, 38 ülkeyi, toplum, eğitim, çevre, sivil katılım, sağlık, konut, gelir, iş, yaşam memnuniyeti, güvenlik ve iş-yaşam dengesi olmak üzere, 11 ana başlıkta değerlendiriyor. Her ülke için, haftalık çalışma süresi +50 saat olan çalışanların oranına ve zamanlarını nasıl geçirdiklerine bakıyor.
İş-yaşam dengesi açısından son üçte yer alan Türkiye’de, çalışanların %33’ü haftada +50 saat çalışıyor, dolayısıyla kendisine vakit ayıramıyor. OECD ortalaması ise %11.
İş-yaşam dengesini sağlamada en yüksek değeri alan ülke 9,5 puanla Hollanda. Ardından İtalya (9.4), Danimarka (9.0), İspanya (8.8), Fransa (8.7) ve Litvanya (8.6) geliyor.
Ülkemizin 3.1 puanla son üçte yer aldığı sıralama ise şöyle devam ediyor: Meksika (1.1), Kolombiya (0.9).
Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden kullanmaya başlayın.
ÜCRETSİZ DENEYİNHiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.