Paylaşın!
İçindekiler 📝

2023 yılı İK trendleri neler?

March 9, 2023

0 Dakika
Banu Akgül

Önce büyük istifa dalgası, ardından sessiz istifa ve en son da sessiz işten çıkarma… Artık çalışanlar ne istediğini çok daha iyi biliyor. Hem işverenler hem de insan kaynakları iyi bilinen iş-yaşam dengesini yeniden yazmanın yollarını arıyor. Ancak ondan önce almaları gereken birkaç cevap var. 2023 yılı İK trendleri nedir? İK bu yıl en çok neye odaklanmalı?

2023 yılı İK trendleri

İK uzmanlarının doğru stratejileri uygulaması ve sektörde rekabet avantajı elde etmesi için ihtiyacı olan kritik şeylerden biri, tüm trendlere hakim olması. O halde bu yıl için avantajlı bir başlangıç yapmaya hazırsanız, 2023 İK trendlerini inceleyelim.

Biraz da retrospektif

2022 yılında belki de hepimizin yakından şahit olduğu, en düşük ihtimalle bir yerden duyduğu kavramlar aslında iş hayatının en çok konuşulanlarıydı. Peki neydi bu fenomenler, anımsayalım:

O halde gelelim, 2023 yılında iş dünyasına neler değişecek, İK profesyonellerini neler bekliyor? bakalım

Büyük elde tutma ve çalışan deneyimi

Geçtiğimiz yıllarda ekonomideki durgunluklar işe alımlarda yavaşlamalara sebep oldu. Artan iş yükü sebebiyle de tükenmişlik yaşayan çalışanlar, bir istifa dalgasına doğru sürüklenmeye başladı. Önce büyük istifalar, sonrasında ise sessizce vazgeçişler şirketlerdeki işe alım sirkülasyon dengesini de altüst etti.

Artık durumu tersine çevirme vakti geldi. Şirketler için 2023 yılında büyük elde tutma savaşı başlayacak. Çalışanlar artık daha bilinçli; vazgeçişler henüz bitmedi, sadece evrildi. Bu nedenle çalışanları mutlu, üretken ve tatminkar tutmanın en iyi yolu, güçlü bir çalışan deneyimi yaratmalarıyla mümkün olacak. İşverenler, çalışanların sorumluluklarını yerine getirmek ve güvende hissetmelerini sağlamak için ihtiyaç duyduğu her şeyi imkanlar doğrultusunda sağlamaya özen göstermeli.

İş yerinde ruh sağlığını güçlendirme

Yazar Jacqui Brassey, kuruluşlara çalışanların ruh sağlığını ve refahını iyileştirmek için sistematik bir yaklaşım benimsemeleri çağrısında bulunuyor. Jacqui, “Ruh sağlığı ve esenliği programlarının bir sonraki hedefi, çalışan yaşam döngüsü boyunca değer önerisini destekleyen temel iş stratejisi olmalı” diyor.

Etkili ruh sağlığı programları, çeşitli destek biçimlerine, avantajlara, mentorluğa, kariyer gelişimine ve disiplin yapılarına kadar önemli çalışmalara dayanır. Bu nedenle şirketler, sağlık stratejilerini genişleterek tüm unsurlarıyla bütün çalışanlarına odaklanmalıdır.

Uzaktan ve hibrit çalışmayı yeniden düşünme

Buffer’ın State of Remote Work 2022 anketine göre, çalışanların yüzde 61’i uzaktan çalışmayla olan deneyimini oldukça pozitif olarak değerlendirdi.
LinkedIn verilerine göre ise iş ilanlarının yüzde 20’sini oluşturan uzak iş ilanlarına normale göre yüzde 50’den fazla başvuru yapılıyor. Bu demek oluyor ki pandemi bitse de hala uzaktan çalışmak isteyen birçok aday var.

Biraz da uzaktan çalışmanın işverenler tarafından kanıtlanmış avantajlarına bakalım:

Dahası var!

2023 teknoloji öncelikleri, kapsayıcılık, çeşitlilik, reskilling, upskilling ve dahası…

Deneyim ve tecrübeler sonucu oluşan İK trendlerine uyum sağlamak; tüm İK süreçlerinizi kolaylaştıracak, aranılan kanı bulmanıza yardımcı olacak, şirketinizin başarısı için ihtiyacınız olan stratejileri değiştirecek yeni fikirler önermenize ve yaratıcılığınızı sonuna kadar kullanmanıza fayda sağlayacak.

O zaman 2023 yılı İK trendlerine hakim olmak için hazırladığımız e-kitabımızı ücretsiz indirin!

👋
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN

Start using it now for free, make it easier

Try the personnel management software now for free for 15 days, with no setup and no credit card required.
TRY IT FOR FREE