Paylaşın!
İçindekiler 📝

Sosyal medya fenomeni: Quiet quitting

September 9, 2022

0 Dakika
Banu Akgül

Sosyal medya fenomeni: Quiet quitting

TikTok üzerinden yayılan ve kısa sürede viral olan bu terim sadece bir sosyal medya trendi değil, aslında yeni de değil. Pandeminin, iş yapış şekillerimizin değişmesinin bir getirisi olan quiet quitting sadece işveren tarafından verilen işleri yapmak ve iş tanımının dışına çıkmamak anlamına geliyor. Türkçe karşılığı “sessiz bırakma” olarak çevrilebilecek bu terim günümüzde jenerasyon veya lokasyon farketmeksizin çalışanların içinde bulundukları mental durumu gözler önüne seriyor.

Sessiz bırakma yani quiet quitting aslında bir istifa dalgası değil. Bana kalırsa terim bu durumu tarif etmek için doğru da değil. Çünkü terim çalıştığı işten istifa eden birini ifade ediyor gibi görünse de, bir işin gerektirdiğinin ötesine geçmemeyi hustle culture yani koşuşturma kültürüne karşı bir görüşü savunuyor. Büyük istifa dalgasının bir parçası olan sessiz bırakma trendini beraber inceleyelim.

Konuyla ilgili diğer bilmeniz gerekenler:

Sosyal medya fenomeni: Quiet quitting (sessiz bırakma)

New York’ta sessiz bırakma videosu çeken 24 yaşındaki bir yazılım mühendisi ve müzisyen olan Zaid Khan, “Geçenlerde yeni bir terim öğrendim: quiet quitting. İşten ayrılmıyorsunuz, hala görevlerinizi yerine getiriyorsunuz, sadece işe gerektiğinden fazlasını vermiyorsunuz. Artık hayatınızın iş olduğunu savunan koşuşturma kültürü zihniyetine abone değilsiniz.” dediği TikTok videosu viral oldu. Video sosyal mecralarda paylaşıldı ve 20 milyonun üzerinde görüntülenme aldı. Bu videonun üzerine binlerce kişi bu terim ile paylaşımlar yapmaya başladı.

Quiet quitting yani sessiz bırakma nedir?

Hepimiz özellikle pandemiden sonra farklı konularla ilgili daha farklı sorular sormaya başladık. Hayat seçimlerimizi gözden geçirmemize sebep olan bu global travma, bizi kariyer seçimlerimizi de sorgulamaya itti.

Pandemi ile başlayan beraberinde yetenek kıtlığınıda beraberinde getiren büyük istifa dalgası da tam bu sebeplerden durmak bilmeyen bir yükselişte. Alışılagelmiş düzeni sorgulayan insan sayısı artıyor. Çalışanlar kariyerlerini, maaşlarını ve işte kendilerine nasıl davranıldığını düşünmeye başladılar.

Flexjobs tarafından yakın zamanda yapılan bir araştırma, çalışanların sevmedikleri işlerde sıkışıp kaldıklarını ve %30’dan fazlasının şu an bulundukları işten ayrılmak istediğini ortaya çıkardı. Araştırmada en çok tekrarlanan işten ayrılma sebepleri ise aşağıdaki gibi sıralandı.

  • Toksik şirket kültürü (%62)
  • Düşük maaş (%59)
  • Kötü yönetim (%56)
  • Sağlıklı iş-yaşam sınırlarının olmaması (%49)
  • Uzaktan/esnek çalışmaya izin vermemek (%43)

Webinar alarmı ⏰ Quiet Quitting

Bir psikolog ve bir İK profesyoneli ile şirketlerdeki büyük istifa dalgasının ve yetenek krizinin bir parçası olan quiet quitting'i canlı yayın webinarımızda masaya yatırdık. Keyifli seyirler dileriz.

Sessiz bırakma belirtileri

Dünya değişiyor. Uzaktan çalışma, hastalıklar, enflasyon, sosyal olaylar derken emin olduğumuz her şeyi tekrar sorgular hale geliyoruz. Örneğin, iş hayatında anlam ve esneklik arayan Z jenerasyonunu çok konuştuk ama konu sadece onlar da değil. McKinsey, 25 – 45 yaşları arasındaki Y kuşağı ve X kuşağının büyük ölçüde serbest meslek ve yeni iş türlerini deneyen kişiler olduğunu ortaya koydu. Dünya Ekonomik Forumu ise 2021 Küresel Riskler Raporunda, “gençlerin hayal kırıklığını” 10 acil riskten sekizincisi olarak sıralıyor. Birbirinden farklı tüm bu veriler olayın çeşitliliğini gözler önüne seriyor.

10 çalışandan 7’sinin tükenmişlik sendromu yaşadığı bu günlerde eğer siz de rolünüzden bu kadar kopuk hissediyorsanız, büyük olasılıkla tükenmişlik noktasını çoktan geçtiniz.

  • Sessiz bırakma, bir çalışanın konumundan memnun olmadığının veya tükenmişlik yaşadığının bariz işaretlerinden biridir.
  • Sessiz bırakma, stresi hafifletmeye yardımcı olmak için çalışanın tükenmişlikle başa çıkmasının bir yoludur.
  • Ayrıca bu durumda olan çalışanların pozisyon değiştirmeye hazır oldukları veya şu anda başka bir iş arıyor olabilecekleri anlamına da gelir.

Sessiz bırakma şu an çok popüler bir terim olabilir, ancak yazının başında söylediğim gibi bu uygulama yeni de değil. Çalışanlar, düşük ücret, yönetilemeyen iş yükü, tükenmişlik veya büyüme fırsatlarının eksikliği nedeniyle yeni bir şeyler aramak için yıllarca sessizce işlerini bıraktılar.

Bu terim daha genç bir nesilden ve yeni adıyla gelmiş olsa da, bu eğilim onlarca yıldır farklı isimler altında incelenmiştir: ayrılma, ihmal, geri çekilme. – Anthony Klotz (Texas A&M Üniversitesi’nde İşletme Profesörü)

Jenerasyon farketmeksizin sessiz bırakma belirtilerini en net gördüğümüz noktalar:

  • Toplantılara katılmamak
  • Geç gelmek veya erken ayrılmak
  • Verimlilikte azalma
  • Ekip projelerine daha az katkı
  • Motivasyon eksikliği

Sessiz bırakanları nasıl geri getirirsiniz?

  • Bu kopukluğu önlemenin en iyi yolu çalışan deneyiminizi iyileştirmektir. Çalışanlarla konuşun, geri bildirimlerini toplayın ve takdir edilmelerini sağlamak için neler yapılabileceğinizi bulun.
  • Ardından, iş yüklerinin gerçekçi olduğundan ve iş-yaşam dengesini korumak için uygun sınırlar belirlediğinizden emin olun. Bu sınırların net olduğundan emin olmak ve dürüst/açık bir ilişki kurmak için çalışanlarla birebir görüşün.
  • Çalışanların stresi yönetmelerine yardımcı olun ve mental sağlıklarını birinci öncelik olarak belirlediğinizden emin olun. Şirketler pozitif bir çalışma kültürü yaratmak için bu sınırları belirlemeli ve belirlediği bu sınırlar çerçevesinde davranmalıdır.
  • Çalışanla gelecek planlarındaki kariyer yolu hakkında konuşun ve net, eyleme geçirilebilir görevlerle nihai hedefine ulaşmasına yardımcı olmanın yollarını bulun.

Sessiz bırakmadan sonra yeni bir kavram olarak iş dünyasında adından sıkça söz ettiren "sessiz işten çıkarma" hakkında okuma yapmak için tıklayın.

👋
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN

Start using it now for free, make it easier

Try the personnel management software now for free for 15 days, with no setup and no credit card required.
TRY IT FOR FREE