Yazıyı beğendiniz mi?
Paylaşın!
İçindekiler

2021 yılı İK trendleri neler?

📖 0 Dakika | Okuma süresi

December 22, 2020

2021 yılı İK trendleri neler?

2020 yılında yaşanan salgın sonucunda birçok alanda köklü değişimler yaşanmaya devam ediyor ve insan kaynakları süreçleri de bunlardan biri. 2020 yılının İK trendleri neydi, retrospektif yapalım mı? Okumak için tıklayın.

2021 İK trendleri çoğunlukla pandeminin dönüşümlerini konu alan gündeme sahip. Peki ya bunlar neler? İşte cevapları…

2021 yılında insan kaynakları ekiplerini neler bekliyor?

Yaşanan pandemi ile birlikte gerek kişisel hayatlar gerekse iş dünyası oldukça fazla etkilendi. Özellikle iş dünyasında ciddi bir dönüşüm gözlendi. 2020 yılı bu noktada ciddi bir hazırlık yılı oldu denebilir. Peki, 2021 yılı için insan kaynakları alanında olması beklenen gelişmeler nelerdir? Gelin birlikte bir göz atalım:

Uzaktan çalışma ve uzaktan eğitim:

Uzaktan çalışma her ne kadar 2020 yılında fazlasıyla deneyimlenmiş olsa da gerek işçi gerek işveren için hala soru işaretleri taşımaktadır. Özellikle yöneticiler açısından verim elde edememe endişesi olsa da personeller haftanın bir ya da birkaç günü işi evden yürütme noktasında istekli olabilmektedir. Gelişmeler ve süreç de gösteriyor ki 2021 yılında da uzaktan çalışma ve uzaktan eğitime adaptasyon süreci devam edecek.

Webinar alarmı ⏰ 2021’de İK trendleri ve dijital devrimde iş birliği

Sorwe CEO'su Emrah Ertürk ile 2021 İK trendlerini ve dijital devrimde iş birliğini konuştuk. İzlemek için tıklayın.

Bulut tabanlı İK:

Her ne kadar soru işaretleri henüz tamamen giderilemese de uzaktan çalışma sistemi şimdiden birçok işletme için oturmaya başladı. Bu sürecin rahat yürütülebilmesinde önemli rol oynayan araçlardan biri ise bulut tabanlı yazılımlar oldu.

Bulut tabanlı yazılımlar, dilediğiniz ortamdan ve cihazdan kullandığınız yazılıma bağlanabilme fırsatı veren yapılardır. Bulut tabanlı insan kaynakları sistemi sayesinde departman çalışanları personellerin verilerine hızlıca erişim sağlayabilir. Ayrıca, çift taraflı kullanım sunan bu araçlar sayesinde çalışanlar için veri kontrolü de kolaylaşır.

2021 yılında da bulut tabanlı teknolojiler, uzaktan çalışmanın getirdiği bir ihtiyaç olarak çok daha fazla tercih edilecek gibi görünmektedir.

Yapay zeka ile işe alım:

Bulut tabanlı yazılımların kullanımı giderek artış göstermektedir. Bu da, işverenlerin bu teknolojiyi kullanarak yetenek bulma yönteminde ciddi bir değişim yaşayabileceğini işaret eder. Yapay zeka ile yetenek yönetimi adına, adayın sosyal medya etkinlikleri gibi dijital etkinliklerinden faydalanarak o aday hakkında bilgi edinebilmeniz olası görünmektedir.

Personelin fiziki sağlığı ve ruh sağlığı:

Çalışanlar gerçekten mutlu mu? Yıkımlarla dolu 2020 yılından çıkan çalışanların motivasyonu için 2021’de işverene oldukça fazla iş düşebilir. Çünkü çalışanın motivasyon eksikliği işte verimliliğini etkileyecek bir unsurdur. Bu noktada, işverenin destek sağlamak adına yapabileceği çalışmalar ise şirketten şirkete farklılık gösterebilir. Yapacağınız her ne olursa olsun, önemli olan çalışanın yanında olduğunuzu hissettirmenizdir. Buna uygun çeşitli aktiviteler düzenleyebilirsiniz.

Çalışan profilinde çeşitlilik ve eşitlik:

Çeşitlilik ve eşitlik, elbette yeni bir kavram değil. Ancak, ilerleyen dönemlerde de güncelliğini koruması gereken önemli bir konu olduğu için 2021 için de düşünebileceğiniz bir husustur.

Özellikle büyük çaplı kurumsal işletmelerde, çalışan profilinde çeşitlilik söz konusu olur. Bir işletme olarak daima tüm farklılıklara eşitlikçi ve kapsayıcı yaklaşmak oldukça önemlidir. Personelin cinsiyeti, deneyimi, bilgi birikimi gibi konular işletme içinde mutlaka çeşitlilik içerir. İşveren ve yöneticilere düşen görev ise personele birlik duygusu ile kapsayıcı bir yaklaşım sergilemek olmalıdır.

Gig ekonomisi:

Gig ekonomisi hızla gelişen teknoloji, insanların özgürlüğünü ön planda tutarak kazanç elde etme arzusu ve freelance platformların gittikçe artması ile ortaya çıkan bir kavramdır. Gittikçe artan bu platformlar, 2021’de de kendini göstermeye devam edecektir. Bu yüzden, 2021 ve sonrasında bu çalışanları ulaşılabilir bir alanda toplayarak performans, işe alım ve ücretlendirme gibi süreçlerini yönetmek önem kazanacaktır.

2021’de İK trendleri pandeminin etkilerini taşısa da değişim ve dönüşümlerin etkisinin daha fazla görülmesi beklenmektedir. 2021’i daha çok içinde bulunduğunuz dönüşüme adaptasyon süreci gibi düşünebilirsiniz.

İşletmenizin tüm insan kaynakları süreçlerini etkin bir şekilde ve kolayca yönetebilmek için hemen tıklayın ve Kolay İK’yı 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

👋
Hemen 15 gün ücretsiz deneyin

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden kullanmaya başlayın.

ÜCRETSİZ DENEYİN
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN