Yazıyı beğendiniz mi?
Paylaşın!
İçindekiler

Çalışanları mutlu etmenin 7 etkili yolu

📖 0 Dakika | Okuma süresi

February 14, 2022

Çalışanları ne mutlu eder? Akla ilk gelen yanıt; yüksek oranda yapılmış bir zam olabilir. Abidin Dino’nun da bildiği gibi tek bir şey yetmezdi mutluluğun resmini çizmeye. Günümüz koşullarında çalışan maaşlarına zam yapmak, onların gülümsemelerine sebep olabilir. Ancak unutmamalıyız ki artık bu, sadece yeterli değil.

çalışanları nasıl mutlu edebiliriz?
Yapılan araştırmaya göre, iş yerinde motive edici faktörler listesinin başında yüzde 20 oranında arkadaş motivasyonu gelirken; para ve şirket faydalarının oranı yüzde 7.
TINYPULSE

Başarılı şirketlerin kurum kültürü örneklerine baktığımızda, çalışanlarının ihtiyaçlarına odaklı, yaratıcı faydalar sunduğunu görüyoruz. Artık hepimiz biliyoruz ki başarılı bir işveren markalaşması yaratmak, çalışan motivasyonu ve bağlılığından geçiyor.

Araştırmalar da gösteriyor ki, bir çalışanın iş yerinde motivasyonunu çok düşük bir oranda para faktörü karşılıyor. Çalışanları motive etmek için, artık başka taktikler uygulamanın tam zamanı.  Çalışan maaşlarına zam yapmanın yanı sıra onları mutlu etmenin birçok yöntemi var. Bu noktada İK’cıların şirket içerisindeki köprü olma görevi devreye giriyor.

Çalışan performansını artırmak, sizinle uzun süre kalmalarını sağlamak, yüksek iş gücü stratejilerini devreye sokmak vb. hangi nedenden olursa olsun, bir İK’cı olarak şirket politikaları doğrultusunda çalışanları mutlu edebilirsiniz. O zaman çalışanlara maaş zammının dışında onları mutlu etmenin 7 ipucuna birlikte bakalım:

1. Dengeli bir iş-yaşam! ‍

Pandemiyle beraber değişen çalışma şekilleri, iş-yaşam dengesi kavramında birtakım sorgulamalar yapmamıza neden oldu. İş ve kişisel hayatımızın iç içe girmesiyle birlikte sınırların artık kolayca ortadan kalktığını görebiliyoruz.
Çalışanların kişisel hayattaki yoğunluklarını ve uğraşlarını bilemeyiz. Olasılıkları düşündüğümüzde onların iş-yaşam dengesini kurmalarında yardımcı olmak, iyi hissetmelerini sağlayacaktır.

Çalışanlar aileleri ve kariyerleri arasında bir seçim yapma zorunluluğu altında tutulmalıdır. Esnek bir çalışma ortamı yaratmak, stresli hissetmelerini engelleyecek, onları daha yüksek oranda elde tutmanıza neden olacaktır. İş sorumluluklarını benimsemelerini, sağlıklı bir yaşam tarzı içerisinde sürdürdüğünden emin olmalısınız.

2. Eğlenceli bir çalışma ortamı mı? Neden olmasın!

Pandemi süreci devam ederken bazı iş yerleri tamamen ofis ortamına dönerken bazıları da hibrit çalışma düzenine geçti. Pandeminin baş döndürücü stresi altında ofise gelip giden çalışanlar için yaşanılabilir bir çalışma ortamı yaratmaya ne dersiniz?

Hiç kimse sıkıcı ve temiz olmayan bir yerde saatlerce durmak hele ki çalışmak hiç istemez. İyi aydınlatılmış, estetik açıdan hoş, işlevsel, ergonomik ve eğlenceli bir alan, çalışmayı çok daha keyifli hale getirecektir.

Ortamı güzelleştirmek için çok paralar harcamaya gerek yok. Çalışanlara ofis alanında ne gibi değişiklikler görmek istediklerini sorup küçük dokunuşlarla tüm ortamı eğlenceli ve işlevsel hale getirebilirsiniz.

3. Ödüller, harikadır!

Çalışanları tanıyan, ödüllendiren bir kurum kültürü, motivasyonlarını, üretkenliklerini ve bağlılıklarını doğrudan etkiler. Eğlenceli, ara sıra verilen ödüller çalışanlar için maaş artışından çok daha faydalı olabilir.

Eğlenceli, yaratıcı ödüller veya etkinlikler, çalışanlar için maaş artışından daha faydalı olabilir. Ödül, hediye kuponlarından ücretsiz yemek kartlarına ve çocukları olan çalışanlar için çocuk bakım paketlerine kadar her şey olabilir. Ödüllendirme yöntemiyle, çalışanların sürekli olarak her gün daha da fazlasını yapmak için sağlam bir motivasyona sahip olduğunu göreceksiniz.

4. Sürekli gelişim ve eğitim

Çalışanlara önemli olduğunu hissettirmenin en iyi yollarından biri, onların gelişimine katkı sağlayacak eğitim uygulamalarıdır. Bu tür fırsatları sağlamak, onların bilgi ve becerilerini artırmasının yanında yaptığı işlerde yetkinlik kazandırarak verimlilik sağlayacaktır.

Çalışanların becerilerini geliştirmek için ücretsiz yararlanabileceği eğitimler sunarak, şirketin ortak katılımını teşvik edebilirsiniz. Motive ve tatmin edici bir sürekli gelişim politikalarıyla aynı zamanda kurumsal öğrenme kültürünü geliştirip; dinamik ve sürdürülebilir projeler ve işler yürütebilirsiniz. Tüm bunlar için eğitimci olmanıza gerek yok, İK’cı olarak eğitimin önemini anlamanız ve yapılması gerekenleri bilmeniz yeterli. O zaman kurumsal öğrenmede İK’nın rolü yazımız için tıklayın.

5. Birlikte güzel vakit geçirin

Ekibinizle birlikte her gün toplantılarda buluşuyor olabilirsiniz, ancak bu iletişiminizi güçlendirmek ve birbirinizi tanımak için yeterli olmayabilir. Birlikte çok çalışmak ve güzel işler başarmak tatmin duymanıza ve motivasyon kazanmanıza sebep olur. Bu güzel başarıları kahve koşuları, yürüyüşler, öğle yemekleri ve iş çıkışı buluşmalarıyla taçlandırmaya ne dersiniz? Böylelikle işten biraz uzaklaşarak stresi düşürüp mutlu bir ekip ortamı yaratmış olursunuz.

6. Her şeyin başı; sağlık! ‍

Sürdürülebilir işler, yüksek verimlilik ve güçlü bir çalışan bağlılığı. Tüm bunlar için her şeyin başı; sağlık. Çalışanlara oluşturduğunuz sağlık sigortaları, onları ne kadar önemsediğinizin bir parçası. Fiziksel sağlıklarının yanında mental iyileştirme çalışmaları uygulamanız, gülümsemelerine katkı sağlayacaktır.


Özellikle pandemi döneminde çalışanların stres ve kaygı düzeylerinin artmasıyla birçok şirket, psikolojik danışmanlık hizmeti vermeye başladı.Verdiğiniz hizmet dolayısıyla çalışanlarınız zorluk gerektiren işlerde çalışıyorsa mental sağlıkları konusunda destek olacak uygulamalar yaratabilirsiniz. Meditasyonun stresi azaltıp üretkenliği artırdığı klinik ortamda kanıtlandı. Çalışanlarınıza hediye edeceğiniz meditasyon uygulaması abonelikleriyle günlük meditasyon ve nefes egzersiz imkanlarıyla çalışma hayatındaki duydukları stresi azaltmalarına yardımcı olabilirsiniz.

7. Şeffaf, açık iletişim modeli ve sürekli geri bildirim

Başarılı şirketler, şeffaflık ve açık olmanın en önemli iletişim ilkelerinden biri olduğunu bilir, buna önem verirler. Şeffaflık, şirket içindeki tüm pozisyonlar arasında güven oluşturur. Şirket içerisinde şeffaf ve açık bir iletişim modeliyle karşılaşan çalışanlar ise motivasyonunu yükseltmek için uygun kanallara rahatlıkla ulaşır.

Şirketiniz ve organizasyonunuz hakkında düzenli olarak geri bildirim gönderirseniz çalışanlarınızın güvenini ve memnuniyetini koruyabilirsiniz. Geri bildirim ve işbirliği kültürü oluşturarak, hızlı bir sorunu çözme mekanizması da yaratmış olursunuz.

Kolay İK ile verimliliğinizi artırın

Şirketlerde ortak bir kültür yaratmanın hızlı ve kolay yolu, bir bulut yazımı kullanmaktır. Şirketinizi ileriye taşıyacak, tüm insan kaynakları süreçlerini yeniden şekillendirmenizi ve yönetmenizi sağlamak şimdi Kolay İK ile daha etkili ve kolay!

Kolay İK’yı ücretsiz denemek için tıklayın.

Kaynakça:

https://www.psychologytoday.com/intl/blog/mind-the-manager/201412/what-motivates-employees-go-the-extra-mile
https://www.tinypulse.com/2014-employee-engagement-organizational-culture-report
news.harvard.edu/gazette/story/2018/04/harvard-researchers-study-how-mindfulness-may-change-the-brain-in-depressed-patients/

👋
Hemen 15 gün ücretsiz deneyin

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden kullanmaya başlayın.

ÜCRETSİZ DENEYİN
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN