Paylaşın!
İçindekiler 📝

Dünya Çevre Günü özel: İş yerinde sürdürülebilirlik ipuçları

June 5, 2024

0 Dakika

Bugün 5 Haziran Dünya Çevre Günü. 🌱

1972 yılında Birleşmiş Milletler tarafından başlatılan bu özel gün, gezegenimizin sağlığını, geleceğini korumak, çevresel sorunlara dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak amacıyla her yıl farklı temalarla kutlanıyor. Dünya Çevre Günü, çevremizin korunması, sürdürülebilir yaşam tarzlarının benimsenmesi, toplumsal dayanışma ile küresel bir farkındalık oluşturma amacını taşıyor. 

Kolay İK olarak 5 Haziran Çevre Günü’nü kutluyor ve bu anlamlı güne özel heyecan verici bir haberi paylaşmaktan gurur duyuyoruz. Her sayıda farklı temaları özenle işlediğimiz İKahve dergimizin 7. sayısı “sürdürülebilirlik” temasıyla çok yakında sizlerle! 🎉

Dergimizin 7. sayısında hem bireysel hem de kurumsal düzeyde sürdürülebilirlik uygulamalarının nasıl hayata geçirilebileceğini detaylı bir şekilde ele aldık. Bu süreçte karşılaşılan zorlukları, başarı öykülerini, güncel araştırmaları ve konuya dair bilinmesi gereken kavramları, uzmanların farklı bakış açılarıyla bir araya getirdik. Konu çevre olunca yakın bir zamanda masanızdan ayırmayacağınız yeni sayımızdan bir yazıyla fragmanı verelim istedik. Ancak ondan önce insan kaynakları uzmanlarının bu özel günde yapacağı şirket etkinlikleri için birkaç ipuçları toparladık: 

  • Ağaç dikme kampanyaları
  • Çevre temizliği etkinlikleri
  • Eğitim seminerleri ve atölye çalışmaları
  • Sanat ve kültürel etkinlikler
  • Doğa yürüyüşleri ve geziler


Unutmayalım ki, Dünya Çevre Günü sadece bir günle sınırlı kalmamalı. Her günümüzü çevremizi koruma ve sürdürülebilir bir yaşam tarzı benimseme bilinciyle yaşamalıyız. Bugün, yarın ve gelecekte daha yaşanabilir bir dünya için hep birlikte adım atalım. 

Peki ya iş yerinde doğa dostu uygulamalar ne olabilir? O halde Melis Oktay’ın kaleminden iş yerinde sürdürülebilirlik ipuçlarına bir göz atalım!

Sürdürülebilir ulaşım stratejileri

Çalışanları alternatif ulaşım yöntemlerine yönlendirmek, şirketinizin sürdürülebilirlik hedeflerine katkı sağlayacaktır. Çalışanları tek kişilik araç kullanımı yerine araç paylaşımı, toplu taşıma ve eğer mümkünse bisiklet gibi ulaşım yöntemlerine teşvik ederek hem hava kalitesinin yükselmesine hem de sera gazı emisyonlarının azalmasına yardımcı olursunuz. 

Şirketinizde araç paylaşımını teşvik etmek için özel otopark alanları tahsis etmek veya yerel otoparklarla iş birliği yaparak ücretsiz park opsiyonları sunmak ortak araç kullanımını artırmak için atabileceğiniz pratik adımlardan birkaçı. Eğer araç paylaşımı şirket kültürünüze uygun değilse, çalışanları toplu taşıma kullanmaya yönlendirmek için şehir içi ulaşım kartları veya ek ödenek gibi çeşitli avantajlar sunabilirsiniz.

Verimli enerji çözümleri

Enerji tüketimini azaltmak sadece sürdürülebilirlik amaçlarınıza katkı sağlamakla kalmaz aynı zamanda elektrik faturalarında da tasarruf etmenizi sağlar.

Mesela ofiste otomatik olarak kapanan hareket sensörlü ışıklara geçiş, enerji israfını önlemek adına uygulayabileceğiniz basit ama etkili bir çözümdür. Bu sayede iş yerinizdeki aydınlatma ihtiyacını optimize edebilir ve gereksiz enerji tüketiminin önüne geçebilirsiniz. 

Geri dönüşüm programları

Geri dönüşüm programları iş yerinizdeki atıkları değerlendirmenin harika bir yoludur. Bu programları başlatmadan önce kağıt, plastik ve diğer geri dönüştürülebilir malzemeler için geri dönüşüm kutularını alarak işe başlayabilirsiniz. Atık kutularını ofisteki herkesin kolayca erişebileceği yerlere konumlandırmanızı öneririz.

Bu düzeni daha doğrusu kültürü oturtmak için belirli bir dönem içinde en fazla malzemeyi geri dönüştüren çalışanlara, yine geri dönüştürülebilir malzemelerden yapılmış hediyelik eşyalar gibi ödüller vermek, çalışan katılımını artırarak sürdürülebilirlik çabalarınızı destekleyecektir.

Kağıtsız ofise geçiş

Yukarıdaki önerilere ek olarak kağıt kullanımı azaltmaya yönelik stratejileri de eklerseniz “Sürdürülebilir Ofis 101” diye özetleyebileceğimiz bu süreci başarıyla tamamlamış olursunuz.

Doğal kaynakları korumak için zorunlu olmayan konularda e-posta gibi dijital iletişim kanallarını tercih ederek kağıtsız ofis dönüşümüne katkı sağlayabilirsiniz. Ayrıca, onay süreçlerini dijital platformlar üzerinden yöneterek ve verimsiz belge depolama sistemlerini çevrim içi platformlara taşıyarak kağıt tüketimini azaltabilirsiniz. Bu sadece ofisin çevresel etkisini azaltmakla kalmaz, aynı zamanda baskı maliyetlerinizde de tasarruf sağlar. 

Bonus: Bu dönüşüm kağıt belgeleri yönetmek için harcadığınız zamanı ve çabayı azaltarak verimliliği artırır.

Biz yapsak ne olur, demeyin! Unutmayın, kolektif olarak yaptığımız küçük değişiklikler beraberinde büyük sonuçları getirir. 

İKahve 07 yolda. Ama…

Hazır İKahve 07 yoldayken hala diğer sayılarımızı okumadıysanız bu linke tıklayarak dilediğiniz sayıyı ücretsiz talep edebilirsiniz.

Yakında görüşmek üzere! 

👋
Hemen 15 gün ücretsiz deneyin

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden kullanmaya başlayın.

ÜCRETSİZ DENEYİN
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN