October 20, 2022
Gallup’un dünya çapında yaptığı araştırmasına göre, çalışanların yüzde 85’inin daha fazla iş yüküyle daha az iş-yaşam dengesi altında olduğunu görüyoruz.
Küresel çapta artan kaygı ve depresyon oranlarına bakarsak, pandeminin bu durumu daha da kötüleştirdiğinden, artık emin adımlarla ilerliyoruz. Çoğu yetişkinin uyanık olduğu saatlerin yarısını işte geçirdiğini düşünürsek, bu oranların daha da trajik hale gelmesinin önüne geçmek için “Ne yapabiliriz?”i düşünmenin vakti geldi de geçiyor bile.
Asenkron çalışmayı daha önce duymuş muydunuz? Peki ya eş zamansız çalışma? Eğer cevabınız hayırsa okumaya devam edin ve uzaktan çalışmanın gözbebeğine daha yakından bakın.
Wordpress’in kurucusu Matt Mullenweg, “Uzaktan Çalışmanın 5 Aşaması” ile uzaktan çalışmaya yöntemsel bir bakış açısı yarattı. Uzaktan çalışmaya geçen ilk şirketlerden olan Wordpress’in kurucusu Matt Mullenweg tarafından ortaya atılan bu metodolojide, uzaktan çalışmanın nirvasına giden yol adım adım anlatılmış.
Sağlık, sanayi ve perakende gibi sektörler için uzaktan çalışmanın uygulanamadığını artık hepimiz biliyoruz. Bu nedenle bu yazımızdan, uzaktan çalışmanın nirvanasına ulaşmak için daha çok startup, saas ve hizmet sektörleri ilham kazanacak.
Birinci seviye, çoğu şirketin pandemiden önce olduğu uzaktan çalışma seviyesidir. Uzaktan çalışmaya yönelik herhangi bir seçenek sunulması için bilinçli veya kasıtlı bir eylem yoktur. Daha ziyade belirli yerlerde ve saatlerde ofiste çalışması öngörülmüştür. Çalışanların bazen evden “ulaşılabilir” olmasına izin veren şirketler bu seviyededir. Evden çalışırken gerekli politikaların oluşturulmadığı ve ihtiyaç duyulan alt yapının olmadığı birinci adımdır.
Pandemiyle beraber tüm dünyada olan kısıtlamalardan dolayı, neredeyse tüm şirketler uzaktan çalışmaya bir süreliğine geçerken; operasyonlarını devam ettirmek için bir dizi altyapı oluşturdu. O zamanlarda şirketler, öncelikle çalışanları için ofis ortamını eve taşıma üzerine odaklanıyordu. Ancak tüm bu evrede, organizasyonların uzaktan çalışmaya uygun olup olmadıklarına bakmadan odaklanıldı. Bu adım, çalışanların ofis ortamındaki tüm süreçlerini birebir kopyalama ve uzaktan kontrol etme seviyesidir. Saatler, iş yapış şekilleri ve eski düzene dair her şeyin online ofise direkt entegre edildiği o aşamadır.
Bu seviyede artık iş yerleri, uzaktan çalışmaya alışmış olacak ki bulunduğu ortamdan yararlanmaya başlar. Bu aşamada artık uzaktan çalışmaya dair yeni yaklaşımlar benimsenir, çalışan odaklı politikalar oluşturulur. Aynı zamanda çalışanların uzaktan çalışırkenki refahı önemsenerek, teknik ekipmanlar gibi çalışma araçlarına yatırım yapmaya başlanır.
Temel olarak düşündüğümüzde kimse, aynı insan değildir. Bazı insanlar gece çalışmaktan verim alırken, bazıları sabahın erken saatlerinde üretkendir. Ofis ortamı, çalışanların istedikleri gün ve saatte çalışmasına olanak tanımaz. Ancak uzaktan çalışma üretkenliği elde etmeniz için gerekli faydayı sunabilir. Bunun için asenkron yani eş zamansız iletişime sahip, yani anında yanıta gerek kalmadan iş yapış şekillerinin oluşturulduğu bir çalışma kültürü yaratmanız gerekir. Yani, verimlilik için gerçek bir esneklik!
Asenkron iletişim, uzaktan çalışmanın en üst seviyesine gelmek ve başarıya ulaşmak için en önemli basamak. Bu nedenle, asenkron iletişimde çalışanlarınızın “akış” durumuna geçmesini sağlamalısınız. Neden mi? McKinsey’in anketine göre, ‘akış’ içerisinde olmak, çalışanlarınızın üretkenliğini beş kata kadar çıkarmanızı sağlar. Sadece üretkenlik mi? Hayır. Aynı zamanda, küresel ortamda başarıyı kazanmanıza da sebep olur. Dünyanın herhangi bir yerindeki en iyi yetenekleri işe alabilir, 7/24 operasyonlar yürütebilir ve vardiyaların sonunda bayrağı diğer ekiplere devredebilirsiniz.
Asenkron çalışmayı daha detaylı ele alacağız. O nedenle okumaya devam edin.
Mullenweg'in belirttiği gibi bu seviye, ekibinizin Nirvana'ya ulaştığı yerdir. Ve ulaşmak için çabalamanız gereken yer burasıdır. Uzaktan çalışma sanatında ustalaşmayı artık tamamen öğrendiğimiz yer. Burası, yalnızca yerleşik uzaklığı değil, şirketin değerlerine ve hedeflerine bağlı demirden bir uzak kültürü oluşturduğumuz en üst noktadır.
Nirvanaya ulaşmanız işinizin büyümesini etkileyecektir. Ancak daha da önemlisi, çalışanlarınız kişisel ve profesyonel hayatını dengeleyecek, böylelikle refahı ve bağlılığı doğrudan etkilenecektir.
Asenkron çalışma, tüm çalışanların aynı anda online olmasını gerektirmeyen bir ekip çalışmasını ve çalışma pratiğini ifade eder. Eş zamansız olarak çalışma, diğer çalışanların görevlerini tamamlamalarını beklemeyerek, onların üretkenliklerini ortaya çıkaracak bir çalışma ortamı sağlar. Asenkron çalışmanın anahtarı, çalışanların özerk çalışmasına izin veren süreçleri oluşturmak ve bu konuda ihtiyaç duyduğu güveni sağlamaktır.
Eş zamansız olarak çalışmak hem işverenler hem de İK’cılar için korkutucu gelebilir. "Çalışma arkadaşlarımdan hemen yanıt almam gerekirse ne olur? Eş zamanlı iletişim kuramazsak nasıl işbirliği yapacağız? Toplantı yapmadan durum güncellemelerini nasıl paylaşacağız?" gibi gibi birçok sorular beraberinde gelebilir. Ancak eğer gerçekten asenkron çalışmaya uygun bir organizasyon yapınız varsa ve bu sisteme geçmek için kararlıysanız yapacaklarınız çok basit. Nasıl mı?
Ama ondan önce asenkron ve senkron çalışma arasındaki farkları bir netleştirelim. 👇
Uzaktan veya hibrit çalışmanın en çok övülen faydası, esneklik. Ancak günlerini arka arkaya toplantılarda geçiren, masanın başından asla kalkmayan dijital iş yeri çalışanları için esneklik neredeyse hayal. Zamana uyumsuz iş yerleri, işi tamamlama yeteneği herhangi bir çalışanın uygunluğuna bağlı değilse çalışanlarına esneklik sağlayabilir.
Asenkron çalışma, düşünme çeşitliliğini serbest bırakarak daha iyi sonuçları kazanmaya yardımcı olur. Bazı çalışanlar kişilik özellikleri nedeniyle ekip çalışmalarına uygun değildir. Daha içe dönük olmaları onların şirket performansına katkısı olmadığını göstermez. Aynı zamanda dünyanın herhangi bir yerinde farklı saatler ve kültürlere sahip çalışanlarının varlığı da buna örnek olarak gösterilebilir. Bu nedenle bu çalışma modeli, çeşitliliğin gelişime verdiği desteği rahatlıkla almanızı sağlar.
Her çalışan gündüz çalışırken üretken olmaya müsait değildir. Bazı gece kuşları için ilhamın ve verimliliğin en yoğun olduğu saatler akşam saatleridir. Senkronize çalışmada iletişim, dış etkenler yüzünden sürekli kesintilere neden olabilir. Özellikle derin konsantrasyon ve eleştirel düşünceden beslenen görevlerde çalışanlar için bu, stres yaratabilir. Eş zamansız çalışmada, kişilerden ani bir yanıt almanız beklenmediğinden ellerindeki işi daha derin ve uzun bir odaklanma sonucunda yenilikçi çözümlerle sonlandırmasına şahit olabilirsiniz. Ne de olsa bir diğer kriterlerden biri onlara verilen görevi zamanında ve doğru bir şekilde yerine getirmeleri…
Evet, artık asenkron çalışma için hazırsanız bu işi nasıl daha pratik hale getirebilirsiniz, ipuçlarını inceleyelim.
E-postanın önemli bir dezavantajı, çalışmaya dair bilgileri başkalarından gizli tutmasıdır. Eş zamansız bir modele doğru ilerlerken tüm çalışma bilgilerini elektronik posta dizelerinde saklamak yerine ihtiyacı olan herkes tarafından görünür olmasını sağlayın. Kimin yazışmalarınızı görmesini istiyorsa onları alıcılara eklemeyi unutmayın.
Asenkronda, çalışmalar ve toplantılar birlikte ilerlemez. Asenkron iletişim ve işbirliği için, takvimdeki gereksiz toplantıları azaltmak başlamak için harika bir adım. Ancak ondan önce sadece gerekli olan toplantıları ayırt etmek için, düzenli olarak yaptığınız tüm toplantılarınızı analiz edin. Gerçekten de haftanın her günü aynı saatte bu toplantıyı yapmanıza ihtiyacınız var mı? Eğer yoksa, ihtiyaçlarınız doğrultusunda yerine daha verimli zaman geçirebileceğiniz aktiviteleri planlayın.
Başarılı bir asenkrona geçiş, yukarıdan katılımı gerektirir. Bu noktada şayet liderlerden ve yöneticilerden bu sisteme dair yeterli teşvik almıyorsanız güçlü bir uzaktan çalışma kültürünü yerleştirmeniz zorlaşır. Bu aşamada liderler, doğru teknolojiye yatırım yapan, her şeyi belgelemek için gereken zamana öncelik veren ve ekiplerin çalışmasının olumlu yönlerine değer veren kişiler olmalı. Aksi halde güven bağları içerisinde bir eş zamansız model oluşturulmuş olacaktır.
Diyelim ki acil bir iş için bu çalışma yaklaşımında sizden çok farklı saatlerde çalışan ekip arkadaşınıza ulaşmanız gerekli. Bu noktada yapılması gereken şey, acil işler için özel bir ortam belirlemeniz. SOS mesajını yollamanız yollarını ise şirket kültürünüz ve yapınızla doğru orantılı olarak tespit edebilirsiniz. Belirlediğiniz kanallarla sizi rahatsız etmeyecek bir parola yöntemiyle bu acil iletişiminizi eğlenceli bir hale dönüştürebilirsiniz.
Bir proje üzerinde çalışırken veya müşteriyle iletişim halinde sadece asenkron çalışıyorsunuz diye öğrenmeniz gereken detayları sormaktan çekinmeyin. Unutmayın buradaki amaç kimseyi rahatsız etmemek değil, işi çalışana uygun saatte eksiksiz ve verimli olarak yerine getirmek. Bu nedenle ekip arkadaşınızla iletişim kurarken, ondan ne beklediğinizi, kaynaklara nereden ve nasıl ulaşacağınızı, görevlerinizi ne zaman bitirmeniz gerektiği konusunda net eksiksiz bilgiler talep edin.
Asenkron çalışma, bazıları için imkansız gibi görülebilir. Ancak, daha asenkronize bir şirkete hızlı bir geçiş, daha fazla esneklik, derin çalışma, kesintisiz zaman, zengin ve verimli bir performans ve yetenek havuzuna erişim sağlayacak. Doğru araçlar ve süreçleri belirledikten sonra asenkron çalışmayla, uzaktan çalışmanın nirvanasına bir adım daha yaklaşmış olacaksınız.
Kaynakça:
https://medium.com/swlh/the-five-levels-of-remote-work-and-why-youre-probably-at-level-2-ccaf05a25b9c
https://remote.com/blog/why-you-should-be-doing-async-work
https://lattice.com/library/what-is-asynchronous-work-heres-everything-you-need-to-know-to-implement-it-at-your-organization
Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden kullanmaya başlayın.
ÜCRETSİZ DENEYİNHiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.