Yazıyı beğendiniz mi?
Paylaşın!
İçindekiler

İK uzmanlarının gelişimi için 5 ipucu

📖 0 Dakika | Okuma süresi

November 2, 2022

800 kategori arasında İK yöneticisi rolü, en umut verici 35. meslek olarak belirlendi. - Wall Street Journal
İK uzmanlarının gelişimi için ipuçları

Dünya gelişiyor, dönüşüyor. Teknoloji durmadan gelişiyor, her geçen gün yepyeni iş kolları ortaya çıkıyor, yeni gelen nesiller hızla istihdam ediliyor ve ihtiyaçlar çağa uygun olarak belirginleşiyor. Bu nedenle artık insan kaynakları profesyonelleri, işverenler için eskisinden daha kıymetli bir konumda.

Yeteneği işe almanın yanında elde tutmak için verdiği mücadele konusunda İK, özellikle son dönemde oldukça stratejik bir yere sahip. Böylesi rekabetçi bir ortamda, İK’cıların varlığının yanında uzmanlığı da son derece önemli. Peki böyle bir dönemde İK uzmanları kariyerlerinin gelişimi için neler yapabilir?

Kariyer hayatınızda bir sonraki adımı atmak için hazırsanız, gelişiminiz için ihtiyacınız olan 5 ipucuna birlikte bakalım.

1. Düşüncelerinizi yeniden tasarlayın

İnsan kaynakları, prosedürler ve uygulamalardan ibaret değil. Kaynağında insan olan bir meslek rolünde, temel hedeflerden biri şirket kültürünü geliştirmek. Olumlu bir çalışan deneyimi yaratmak ve güçlü bir şirket kültürü için, “işteki sizi” yeniden düşünün. Çalışanlarla iş yerinde geçirdiğiniz zamanları, tüm süreçlerin onlara nasıl bir deneyim kazandırdığını ve dahası; tüm bunların organizasyona olan katkısını…Tüm bunlar için, büyük resmi görmeye başlayın.

Ortalama bir insan hayatının yaklaşık 90.000 saatini işte geçirdiğini öğrenmek biraz can sıkıcı olabilir, kabul ediyorum. Ancak bu zamanın özellikle çalışanlar için daha keyifli bir hale getirmenin oyuncularından biri, sizsiniz. Elbette mesleğinizi şirket hedefleriniz ve politikalarınız doğrultusunda gerçekleştiriyorsunuz; ancak işinizde başarılı bir İK’cı olmak için  “çalışan odaklı” anlayışla düşüncelerinizi yeniden tasarlayın.

2. Yetkinliklerinizi geliştirin

Başarılı bir İK uzmanı olmak için sahip olmanız gereken sayısız beceri var, listemiz uzar gider. Ancak İK’daki gelişiminiz için aşağıdaki kritik yetkinliklere sahip olmanız, emin olun sizi sadece A noktasından B noktasına taşımayacak.

  • İlişki kurabilme: İK uzmanları, saygı çerçevesi içerisinde şirketteki her seviyeden çalışanla aynı düzeyde bağlantı kurabilmeli.
  • İletişim: Tüm iletişim kanallarını kullanarak, fikirlerini kolayca aktarabilmeli, çalışan odaklı bir anlayışla aldığı kararları savunabilmeli ve şirket genelinde olumlu bir iletişim uygulayabilmeli.
  • Çatışma yönetimi: Çalışanlar arasında çıkan herhangi bir zararlı iletişimi, çatışmayı olumlu bir şekilde yönetme becerisine sahip olmalı.
  • Stratejik düşünme: Şirket için verilecek bir kararın ve aksiyonun geniş sonuçlarını görmek için İK, oldukça kritik bir yere sahip. Bu nedenle İK’cı, verilere dayalı stratejik bir düşünce yapısına sahip olmalı.
  • Kişisel sorumluluk: Çalışan için işverenden sonra yetkili görülen kişilerden biri İK uzmanları. En ufak bir sorunda sorumlu tutulanlar da. İK öncelikli olarak yaptığı işten her zaman kendini sorumlu tutmazsa, başkalarını sorumlu tutmak için yeterli yetkiye sahip olmadıklarını göreceklerdir.
  • Etki: İK uzmanları, resmi otorite olmadan birini doğru yönde ilerlemesine yardım etme konusunda güçlü bir yapıya sahip. Bu nedenle görünmez gücünü iyi kullanabilmeli, çalışanları olumlu yönde etkileyebilme becerisine sahip olmalıdır.

O halde şimdi aynayı karşımıza koyalım ve kendimize soralım: Hangi yetkinliklere sahipsiniz ve nerelerde iyileştirme ihtiyacınız var?

3. Sürekli öğrenme alışkanlığı edinin

Öğrenme, başarılı bir İK lideri olmak için gerekliliktir. Sürekli değişen yasalara hakim olmak, yeni İK trendlerini takip etmek ve uygulamak, İK teknolojilerini anlamak ve çalışanı doğru okuyabilmek için öğrenme, çalışma hayatınızın en önemli bir parçası olmalı.

Bazı işverenler mesai saatleri içerisindeki geçen zamanı, eğitimden daha kıymetli buluyor olabilir. Bu noktada ihtiyacınız olan, öğrenme aşkınızın hiç bitmemesi. Bu nedenle işverenlerinizi, organizasyonlarınızın başarısı için gerekli olan eğitimi almanız için ikna edin. Eğer ikna edemiyorsanız, üzülmeyin. Sizin gelişiminiz için gerekli olan bir dolu kaynağa ücretsiz ulaşabileceğinizi unutmayın.

O halde yeri gelmişken gelişiminize katkı sağlayacağını düşündüğüm yazımızı sizlerle paylaşıyorum. Her İK uzmanının okuması gereken 4 kitap ve İnsan kaynakları çalışanları için ücretsiz eğitimler hakkında hazırladığımız yazılarımıza hemen tıklayın.

4. Sertifikalarla taçlandırın

Tecrübe, birçok şeydir. Aldığınız eğitimler sonrasında mesleğinizde işinizi sadece tecrübeye bırakmak doğru değil. İnsan kaynakları alanında alabileceğiniz sayısız eğitimlerle gelişiminizi mutlaka taçlandırın. İşinizde başarılı olmak için insan kaynakları analitiği, işe alım, performans değerlendirme gibi birçok İK eğitimlerini gözden kaçırmayın. Eğitim sonunda kazandığınız sertifikalar, sizin yeteneğinizin bir aynası görevi görecek. Böylelikle kendi gelişiminize katkı sağlamanın yanında kıdeminizi de artırmış olacaksınız.

5. Profesyonel bir ağ oluşturun

İK sektörü, birbiriyle bağlantılı kuvvetli ağlardan oluşur. Kariyerinizi ilerletmek için siz de bu ağlara ortak olun; İK topluluklarına, zirvelere ve konferanslara mümkün olduğunca katılım gösterin. Kuracağınız ağlar ile öğrenecekleriniz temel konulara, trendlere ve teknolojiye hakim olmanızı kolaylaştıracak. Tanışacağınız yeni insanlar sayesinde, uzun zamandır aradığınız yüksek kıdemli bir pozisyon için de yeni fırsatlar bulabilirsiniz.

👋
Hemen 15 gün ücretsiz deneyin

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden kullanmaya başlayın.

ÜCRETSİZ DENEYİN
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN