February 4, 2022
“Ah şu Z kuşağı yok mu?” dediğinizi duyar gibiyiz. Son yıllarda adından sıklıkla bahsettiren, bazen övgüyle bazen önyargıyla baktığımız Z kuşağı, artık dünya nüfusunda çoğunluğu elde etti.
Ve artık kabul edelim, Z kuşağı artık şirketin bir çalışanı ve ekibimizin bir parçası. Anlatmakla bitmez, kendine özel bir nesil olan Z kuşağıyla birlikte çalışmanın ne demek olduğunu, yeni yeni deneyimliyoruz. Nasıl birlikte etkin bir şekilde çalışacağımızı düşünmeden önce, bu kuşağı bilmek ve anlamak ilk adımımız olmalı.
Şu anda dünyada 2 milyar Z kuşağı bulunuyor. 2025 yılına kadar Z nesilinin dünya nüfusunun yüzde 30’unu, iş gücününse yüzde 27’sini oluşturacağı tahmin ediliyor. - OECD istatistiklerine göre
İşverenler ve İK’cıların merakla beklediği bu genç nesille birlikte çalışmak nasıl olacak? Z kuşağı iş hayatında ne gibi farklar yaratacak? Kim bu çocuklar? Daha fazla uzatmadan, sizler için hazırladığımız Z kuşağıyla birlikte çalışma rehberine bir göz atalım.
Temel bir demografik sınıflandırma içerisinde Z kuşağı, Y kuşağından sonra Alfa kuşağından ise önce gelir. Araştırmacılar 1997 ve 2010’ların başlarını Z jenarasyonun doğum aralığı olarak kabul eder.
Z kuşağının gözünü açtığı dönem, dijital yüksek teknolojinin yaygın olarak kullanıldığı zamanlardır. Bu zaman, onları bir önceki kuşaklardan onları farklı kılan, şekillendiren en önemli etken olarak kabul ediliyor.
Hızla gelişen teknoloji dünyasında bilgiye olan kolay erişim, sosyal medyanın hayatımızın anlamlı bir parçası olması, dünyada var olan siyasi ve sağlık problemler, durmadan değişen ve gelişen eğitim imkanları ve globalleşmeyle birlikte çeşitliliğin git gide arttığı bir dönem: hoş geldin Z kuşağı!
Durum böyleyken hala çok az şirket Z kuşağına hazır gibi görünüyor. Peki ya siz?
21.yüzyılın yönetici, üreticisi ve çalışanı olacak bu nesil, yepyeni bir iş hayatının inşasını şekillendiriyor. Kendi perspektifleriyle baktıkları kariyer penceresinden neler mi görüyorlar ? Haydi onları biraz daha tanıyalım o zaman.
Z kuşağı, kişisel yaşamlarında etkileşimde bulundukları sektörlerde çalışmayı hedefliyor. Delloliet’in anketine göre, dijital yerlilerin yüzde 51’i teknolojiyi çalışılacak en iyi sektör olarak değerlendiriyor.
Z kuşağı, istikrarlı istihdamın güvencesi ile çeşitli ve girişimci fırsatların sunulduğu takdirde bir şirkete sadık kalabileceklerini söylüyor. Kazanmak için son derece motive olan bu nesile destek olmak, özgür bırakmak çok önemli.
Z kuşağı, bireysel görevleri ekip tabanlı etkinliklere tercih eder, ancak fiziksel bağlantıya değer verirler. Bireyselliği tercih ederler ama izolasyonu değil. Mahremiyete önem veren bu nesil, rekabetçi ve bireysel bir çalışma akışında olacağından, ortak çalışma ofislerini tercih etmiyor.
Z kuşağı, “kişisel tatmin” yerine finansal güvenliğe öncelik veriyor. Ancak bu neslin olgunlaştığı ortam nedeniyle, iş-yaşam dengesi, esnek çalışma saatleri, ikramiyeler ve yan haklar gibi başka beklentiler de devreye giriyor. Daha da önemlisi, Z Kuşağı, maaşın yanı sıra işverenlerden bu avantajları alabilecek bir konumda olduğunu hissediyor.
Gen Z, çeşitliliği onlardan önceki nesillere göre farklı çizgilerle tanımlar. Değişen cinsiyet kavramları, ayrışan ideolojik yaklaşımlar ve sürekli göç halinde olan bir genç nesil. Çeşitliliğin bereketini siz düşünün.
Z kuşağının sosyal medyaya bağlılığı, nasıl etkileşimde bulundukları ve algılanmak istedikleri konusunda çıkarımlar oluşturulabilir. Evet, onlar teknolojinin çocukları. Ancak onlarla başarılı bir etkileşim sağlamak istiyorsak hem doğrudan hem de "online" olarak dengeli bir iletişim modelini benimsemeliyiz.
Bu deneyimin Z Kuşağı üzerindeki tam etkilerini ölçmek için yeterli verinin bulunması yıllar alacaktır. Ancak aşağıdaki çalışmalar, işverenler ve İK’cıların neleri beklediğini ve Z Kuşağı çalışanlarını bugün ve gelecekte en iyi nasıl yönetebileceklerini öğrenmelerine yardımcı olabilir.
Z kuşağının profesyonel dünyaya uyum sağlamasına ve nesiller arası rehberlik ve desteğe daha fazla odaklanmasına karşı daha fazla sabır geliştirmeleri gerekebilir. İK’cılar ve işverenler işe alım süreçlerinde oryantasyon programlarını, erken atamaları ve uzmanlığın geliştirilmesine odaklanan mentorluğu yeniden düşünerek Z kuşağının geçişini kolaylaştırmak için özenle tasarlanmış programları kullanmalıdır.
Her iki kuşağa mentorluk yapın
Güçlü bir mentorluk programı fırsatını kullanarak, kıdemli çalışanların teknoloji ve sosyal medyadaki becerilerini geliştirin. Böylelikle Z kuşağı üyeleri, karşılıklı destekleyici programlar sayesinde işyerinde birlikte çalışma konusunda adaptasyon sorunu çekmeyecektir. İletişimin güçlenmesi ile birlikte çok kuşaklı bir kültürün, birbirine uyum süreci de kolay olacaktır.
Uzun yıllardır süren araştırmacılar endişe verici bir sonuca odaklanıyor. Z kuşağı, diğer kuşaklara göre daha yüksek kaygı ve depresyon yaşadığını bildiriyor. Hepimiz biliyoruz ki, Z kuşağı, iş hayatına pandemi döneminde başladı. Bu dönemde artan kaygı düzeylerini indirmek için genç çalışanlar için özelleştirilmiş programlar uyarlanabilir.
Koçluk müdahaleleri ile gençlerin başarılı olma yeteneklerine olan güvenini artırabilir ve kaygıyı azaltabilir, olası performans düşüklüğünün kariyerlerine zarar veren olaylar haline gelmesini önlemeye yardımcı olunabilir.
Duygusal zeka geliştiren çalışanlar, saygılı bir çalışma ortamı ve geleceğin yöneticilerinden oluşan bir yetenek havuzu için bir temel sağlayabilir. Duygusal zeka üzerine çalışma alanları, işverenlerin Z kuşağını anlama, yüksek düzeyde empati ve uyum yeteneğinin sağlanması için harika bir fırsat sunuyor.
Duygusal zeka kazanımlarıyla genç liderleri destekleyin. Genç yaşta olduklarından, işyerine esneklik ve çeşitlilik getirerek insanlığın özel bir karışımını temsil edecekler. İK’cılar ve işverenler duygusal zeka çalışmalarına odaklandığında, iş gücünün değerli üyelerinin yerlerini garanti edecek, benzersiz bir çalışma deneyiminden yararlanabilecekler.
Şirketlerde ortak bir kültür yaratmanın hızlı ve kolay yolu, bir bulut yazımı kullanmaktır. Şirketinizi ileriye taşıyacak, tüm insan kaynakları süreçlerini yeniden şekillendirmenizi ve yönetmenizi sağlamak şimdi Kolay İK ile daha etkili ve kolay! Kolay İK’yı ücretsiz denemek için tıklayın.
Kaynakça:
https://tr.wikipedia.org/wiki/Alfa_kuşağı#/media/Dosya:Generation_timeline.svg
https://hbr.org/2020/06/what-your-youngest-employees-need-most-right-now
https://www2.deloitte.com/global/en/pages/about-deloitte/articles/millennialsurvey.html
https://hrdergi.com/z-kusagi-hakkinda-bilmeniz-gereken-on-seyi-acikliyoruz
Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden kullanmaya başlayın.
ÜCRETSİZ DENEYİNHiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.