Paylaşın!
İçindekiler 📝

Şirket ve İK eğitimlerinde 2023 trendleri

December 1, 2022

0 Dakika

2022’nin sonuna yaklaşırken, iş hayatı her gün başka bir sınavla sınanmaya devam ediyor. Söyleyeceklerimiz zıt gibi gelse de son üç yılı belki de en iyi bu kelimelerle özetlerdik: Gelecek, her zamankinden daha tahmin edilebilir ancak beklenmedik sürprizlerle dolu.

Şimdiyse 2023 yılının yılbaşı ışıkları sokakları aydınlatmaya başlamışken sırada ne var diye düşünüyor olabilirsiniz. Sizi çok merakta bırakmadan bu yazımızda 2023 yılında İK eğitimleriniz için olmazsa olmazları sıralayalım.

İK eğitimlerinde 2023 trendleri

Defalarca söyledik ama kaçıranlar için tekrar altını çizmekte fayda var uzaktan ve hibrit çalışma modelleri sadece önümüzdeki sene değil, işin geleceğinde de kalıcı olacak. Sene başlarında olduğu gibi sonlarında yapılan araştırmalar da, çoğu çalışanın sektörleri izin verdiği sürece en azından yarı zamanlı olarak uzaktan çalışmayı tercih ettiğini ortaya çıkardı. Bu da demek oluyor ki şirketiniz rekabetçi ve çevik kalabilmek için oyunun yeni kurallarına uyum sağlamalı.

McKinsey’nin araştırmalarına göre, büyük istifa dalgasının devam ettiği ABD’de de çalışanların %40’ı önümüzdeki üç ila altı ay içinde işlerinden ayrılmayı planlıyor. Bu çalışanların esnek çalışma saatleri sunan şirketlerin peşlerine düşmeleri ve bu şirketlerde kalmaları daha olası. - McKinsey

Ancak konu sadece çalışma saatlerinde esneklik değil. Artık şirketlerin eğitim ve çevrim içi öğrenmek süreçleri de bu esneklikle uyumlu olmalı. Şirketlerin saatlerce süren eğitim oturumları için herkesi sürekli olarak bir odaya toplayabilecekleri günler geride kaldı. Artık çalışanlar kendi zaman ve koşullarında, iş akışlarına uyan sindirilebilir parçalar halinde eğitim almak istiyor.

Çalışanların öğrenme etkinliğini en üst düzeye çıkarmak ve şirket misyonlarını doğru aktarabilmeleri için şirketlerin 2023’te öncelik vermesi gereken eğitimler aşağıdakiler olacak gibi duruyor:

Beceri açığını kapatın

LinkedIn Learning’in 2022 İş yeri Öğrenme Raporu’na göre, öğrenme ve geliştirme liderlerinin yüzde %46’sı şirketlerindeki beceri açığının genişlediğini ve %49’u yöneticilerin çalışanlara yeni iş stratejilerini uygulamak için doğru becerilere sahip olmadığından endişe duyduğunu söylüyor.

Devam eden dijital dönüşümler elbette olumlu haberler olsa da, bu dönüşüm dijital uçurumu ve beceri boşluklarınıda beraberinde getirebilir. Örneğin, bazı idari görevler etkili bir şekilde otomatikleştirilebilir, bu nedenle kuruluşların teknoloji ve yeteneğin en iyi değer katabileceği yerleri düşünmesi gerekir.

Bu nedenle, önümüzdeki yıl şirketlerin çalışan becerilerini artırma, yeniden beceri kazandırma, doğru becerileri vurgulama ve çalışanların pozisyonlarında başarılı olmak için ihtiyaç duydukları becerileri öngörmeleri gerekiyor. Bunlar, insani beceriler veya bilgisayar okuryazarlığı gibi yaygın olan konulardan finans veya insan kaynaklarında yapay zekanın (AI) kullanılması gibi sektöre özgü de şekillenebilir.

İK profesyonelleri, eğitim öncesi (eğitim içeriği geliştirmek için) ve eğitim sonrası şirketin ihtiyaçlarını değerlendirerek, beceri boşluklarını kapatmak ve hem çalışanlar hem de şirket için etkili ve faydalı eğitim programları oluşturmak için çalışmaya başlamalı.

Özelleştirilmiş eğitim zamanı

Hepimiz çevrim içi alışveriş yaparken aynı önerileri mi alıyoruz veya aynı reklamlarla mı karşılaşıyoruz? Tabii ki hayır. Nasıl ki kişiselleştirme, kişisel hayatımızda bize fayda sağlıyorsa (Trendyol ve Netflix tavsiyeleri ve reklamlarını düşünün), kişiselleştirilmiş bir eğitim yaklaşımı da çalışanlar ve şirketler için 2023’ün olmazsa olmazı olacak.

Önümüzdeki yıl, çalışanlar kendileri için özenle hazırlanmış, etkili eğitimler isteyecekler. Çalışanların rollerini, mevcut becerilerini ve yeteneklerini, arzu ettikleri kariyer yollarını vb. yansıtan eğitim hedeflerini belirlemek için yöneticiler, koçlar ve İK, çalışanlarla iş birliği içerisinde olmalı.

Bununla birlikte, manuel olarak bireyselleştirilmiş eğitimler oluşturmak özellikle büyük şirketler için gün geçtikçe altından kalması zor bir iş yüküne dönüşecek. Şirketler 2023 yılı ve sonrası için uyarlanabilir eğitim deneyimlerini yaratabilmek için teknolojiyi yanına alarak eğitim öğelerini otomatikleştirmeye başlamalı.

Kısa tutmak en iyisi

Bahsettiğimiz gibi, çalışanların iş akışlarına uygun eğitimlere ihtiyaçları vardır. Çevrim içi ve uzaktan çalışanlar için (özellikle esnek saatleri ve birden fazla önceliği olan kişiler için) spesifik yani konuya yönelik eğitim verilmelidir. Şirketler, çalışanların iş başındaki ihtiyaçlarını karşılamak için anında erişebilecekleri “atıştırmalık”, merkezi olarak erişilebilen eğitim içerikleri ve videoları oluşturabilir.

AR ve VR teknolojilerini benimseyin

Gerçek dünya deneyimlerini simüle etmek ve etkili eğitim sağlamak için kullanılan artırılmış gerçeklik (AR) ve sanal gerçeklik (VR) ile sürükleyici öğrenme halihazırda birçok sektörde kullanılıyor. Örneğin imalatta şirketler, kaza riski olmadan çalışanlarına teknik beceriler öğretmek için AR’ı kullanıyor. Ya da tıp alanında cerrahi simülasyonlar, tıp öğrencilerinin ve profesyonellerin sanal olarak operasyonları gerçekleştirmelerine ve değerli deneyimler kazanmalarına olanak sağlıyor.

Uygulamanın yanı sıra bu teknolojileri sosyal beceri eğitimleriniz için de düşünmeli ve uygulamaya koymalısınız. Örneğin, geniş bir izleyici ortamının simüle edildiği bir eğitim, çalışanların topluluk önünde konuşma pratiği yapmasına ve bununla ilgili korkularını yenmesine yardımcı olabilir.

Teknoloji yığınınızı değerlendirin

Salgının başlangıcında ve ortasında, birçok şirket çevrim içi öğrenmenin çeşitli yönlerini (canlı toplantılar, isteğe bağlı içerik, koçluk platformları, analiz araçları vb.) desteklemek için farklı birçok araç benimsedi. Neyin işe yaradığını görmek (ister uzak, ister hibrit veya yüz yüze geri dönüş olsun) ve şirketi geleceğe hazır tutmak için o dönemlerde satın aldığınız teknoloji yığınını değerlendirmenizin zamanı geldi. Pandeminin başında satın aldığınız ürünler artık işlevini yitirsiyse, bilin ki bir şeylere boşuna para ödüyorsunuz. Bu değerlendirmeleri yaparken aşağıdakilere dikkat etmenizi tavsiye ederiz.

  • Katılım düzeyi
  • Geri bildirim
  • İhtiyaç
  • Güncellik

Tam bu noktada bazı teknolojilerin vazgeçilmez bir en yakın arkadaş olduğunu unutmayın. İşletmenizin izin, avans, harcama ve eğitim takvimi gibi tüm işlemlerini tek yazılım üzerinden hızlı ve kolay bir şekilde yürütebilmek için hemen randevu oluşturun, Kolay İK’yı 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

Kaynakça

Forbes – Five Training Priorities For Companies To Focus On In 2023

👋
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN