Paylaşın!
İçindekiler 📝

Yılbaşında çalışanları mutlu etmenin ipuçları

December 23, 2022

0 Dakika

İşte beklenen an geldi. Yılın en keyifli zamanlarından bir tanesi kapıda. Yeni başlangıçlar, yeni başarılar, yeni hedefler ve umutlarla, gelecek yılı karşılama zamanı. İş yerlerinde tüm coşkusuyla yılbaşı kutlamaları başladı. Yılbaşı partileri, çekilişler, hediyeler ve farklı aktivite planlarıyla şirketler çalışanlarını mutlu etmek için adeta yarışıyor. Peki tüm bu çabalar çalışanları gerçekten mutlu ediyor mu? Hadi gelin, çalışan memnuniyetini en üst seviyeye çıkaracak yılbaşı ipuçlarına birlikte bakalım.

Yılbaşında çalışanları mutlu etmenin ipuçları

Şirketler, pandemi sonrası yaşanan yetenek krizinin hemen ardından 2023’te yeteneklerine sahip çıkmak için kolları sıvadı. İşverenler ve insan kaynakları uzmanları özellikle 2023 İK trendlerinden biri olan çalışan deneyimi için var gücüyle çalışacak. Peki çalışanlara özel günlerde verilen hediyeler, motivasyonlarını artırmada yeterli olacak mı?

Evet. Son dönemde yapılan araştırmalar gösteriyor ki, şirketlerin hediye programları çalışanların elde tutulmasına yardımcı olan önemli bir araç. Snappy şirketi tarafından yapılan ankette şirket hediyeleri sayesinde çalışanlar, tanındıklarını ve takdir edildiklerini hissediyor. Hediyeler, gerçekten de çalışanları mutlu etmenin etkili bir yolu olabilir; lakin yeterli değil. Yine aynı araştırmaya göre, ankete katılanların yüzde 54’ü işverenlerinden anlamlı hediyeler aldıklarında bağlılıklarının artacağını vurgulamış. 

Yazar Michele Bailey’e göre, işverenlere özel günlerin takdir göstermek için en doğru zaman olduğunu iletiyor. Bailey, “Ekipler arası iş birliği ve güçlü iletişim için takdir ve minnettarlık duygusunu şirketlerin temel değeri haline getirmeliyiz. Bunun için de en etkili yol, liderlerin özel günlerde ve tatillerdeki samimi çalışmalarıdır” diyor. 

Şirketler yılbaşında hangi hediyeleri vermeli?

Snappy’e göre, ankete katılanların yüzde 62’si kutlama partileri yerine anlamlı hediyeleri tercih ediyor. Hatta çalışanların yüzde 80’i hediyenin arkasındaki düşüncenin maliyetten daha önemli olduğunu söylüyor. 

Ne diyorduk? Para, artık çalışanları mutlu etmiyor. Maddi değeri çok yüksek hediyeler yerine onlara daha kişiselleştirilmiş, anlamlı armağanlar vermeniz yeterli. Balık tutmak, resim yapmak, spor yapmak gibi deneyim yaşayacağı hediyeler, herhangi bir şeye sahip olmalarından çok daha değerli hissettirecek. Aynı zamanda yönetim tarafından takdir edilmek, çalışanlar için yorucu bir yılın ardından gelecek en tatmin edici hediye olabilir! 

Gelelim, yılbaşı partilerine...

İster yüz yüze ister online ortamda yılbaşı kutlamaları, ekibinizin birbirine bağlanması ve motivasyonunun artması için harika bir yoldur. Yaşam maliyetlerinin yükseldiği zorlu bir yılın ardından, bazı şirketler kutlamalar için bütçe oluşturma konusunda temkinli davranabilir. Ancak bu zamanlarda yapılan küçük jestler, onları mutlu etmenin en kolay hali.

İK departmanları olarak düzenleyeceğiniz kutlamalarda yaratıcı olmak sizin elinizde. Lakin, parti hazırlıklarına başlamadan önce dikkat etmeniz gereken bazı detaylar var.

  • Yılbaşı partilerine katılım genellikle zorunlu olmasa da etkinlik davetini zamanında tüm çalışanlara gönderdiğinizden emin olun. Planlama yaparken herkesin katılımını sağlamak için ortak paylaşım alanlarından etkinlik günü ve saatini oylamaya sunabilirsiniz. Etkinlik yaklaşırken son hatırlatmaları yapmayı da unutmayın. 
  • Davetli listeniz tamamlandıktan sonra gelecek kişilere göre parti mekanını belirleyin. Ofisiniz çalışan sayınıza göre yeterli bir alana sahipse, burada da etkinliğinizi gerçekleştirebilirsiniz. Eğer uzaktan çalışan bir ekibiniz varsa ve bütçe sıkıntısı çekiyorsanız online bir etkinlik düzenlemeyi düşünebilirsiniz. 
  • Herkes için farklı menü çıkartmak eminiz ki mümkün olmayacaktır. Ancak yeme-içme listenizi oluştururken vegan ve anti-alerjen yemek seçenekleri ekleyebilirsiniz. 
  • Parti sonrasında herhangi bir kafa karışıklığı oluşturmamak adına, önceden masraf kalemlerini belirlemeniz çok önemli. Parti bütçe limiti, ulaşım vb. gibi detaylar için finans departmanıyla tüm giderleri netleştirmeyi unutmayın. 

Yılbaşını online ortamda kutlamak için 8 fikir

  • Parti zamanı! 🕺

Yüz yüze bir yılbaşı etkinliğine ev sahipliği yapamıyorsanız, uzaktan ekiplerinizle online olarak bir yılbaşı partisi düzenleyebilirsiniz. Kullandığınız online görüşme araçlarını kullanarak, belirlediğiniz gün ve saatte farklı konseptler yaratın ve partiyi eğlenceli hale getirin.

  • Sanal ödül töreni, neden olmasın? 👩‍💻🏆

Yılın en iyilerinden oluşan bir liste(yılın en iyi satış elemanı, yılın en çok seyahat edeni vb.) düzenleyin ve online partinizde bir ödül töreni gerçekleştirin. Yılın enlerinin açıklandığı ödül töreninde kurucuların veya yöneticilerin konuşmalarına yer vererek çalışanların aynı zamanda takdir edildiğini de hissettirebilirsiniz. Ekrana vereceğiniz çalışan fotoğrafları ve farklı görsellerle adeta gerçek bir ödül töreni hissi yaratabilirsiniz.

  • Uzaktan yılbaşı çekilişi yapmaya engel yok 🎅

Yılların ofis geleneği olan gizli yılbaşı çekilişlerini uzaktan gerçekleştirmek imkansız diyorsanız, yanılıyorsunuz. Uzaktan çalışan ekiplerinizle yılbaşı çekilişi yapmak için arama motorunuza Secret Santa yazmanız yeterli. Herkese uygun gelecek bir bütçe belirleyin ve gerisini onlara bırakın.

  • Yılbaşı akşamı için müzik önerileri yapın 🎶

Kalabalık ve eğlence dolu yılbaşı akşamlarında ihtiyacımız olan şeylerden biri güzel bir müzik listesi. Spotify üzerinden hazırlayacağınız çalma listelerini paylaşarak onları büyük bir dertten kurtarabilirsiniz.

  • Yılın en zor bilgi yarışmasına var mısınız? 🏁

Birlikte eğlenceli bir vakit geçirmek için 2022’yi özetleyen bilgi yarışması düzenleyin. Kişiselleştirilmiş, geçen bir yılın başarılarını göz önüne serecek bir soru listesiyle bilgi yarışmasını zorlu ancak eğlenceli bir hale getirebilirsiniz. Örneğin; İçerik ekibimiz bu yıl kaç blog yayınladı? Yılın en yüksek satışını yapan arkadaşımız kimdi? Bu yıl kaç kişi evlendi?

O halde artık hazırsak, kutlamalar başlasın!

Çalışanlar için bir esenlik uygulaması olan Studio Plus ile spor, sağlık, beslenme, psikoloji, kişisel gelişim, yoga, mindfulness gibi birçok alanda canlı ve interaktif derslere ulaşabilir, şirketçe ortak dersler alabilirsiniz. Kolay İK’ya özel indirimli fiyatlardan yararlanmak için şimdi ücretsiz randevu talebi oluşturun!

Kaynakça:

www.nectarhr.com/blog/employee-recognition-statistics
www.hrexecutive.com/gifting-to-employees-consider-offering-them-your-gratitude/

👋
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN