Yazıyı beğendiniz mi?
Paylaşın!
İçindekiler

Küçük ve büyük ölçekli şirketlerde İK

📖 0 Dakika | Okuma süresi

April 11, 2022

İnsan kaynakları uygulamaları küçük ve büyük ölçekli şirketlerde benzerlik gösterir. İşe alım, personel özlük dosyaları, izinler, vardiya yönetimi ve nadirde olsa performans değerlendirme. Lakin, başarılı bir İK yönetimi sadece bu süreçlerden ibaret değil. Küçük ve büyük ölçekli şirketlerin bu süreçlerinin nasıl yönettiğine dair birçok farklılık var. O halde gelin bu iki ölçekli şirketin İK süreçlerinde ne gibi farklılıkları var, detaylı bir inceleyelim.

Tek kişilik dev kadro

Küçük ölçekli bir şirkette insan kaynakları süreçleri, tek kişilik dev kadro eseridir. Bu şirketlerde bu süreçler, kalabalık ekiplerin çalışmasıyla yürütülmez. Bu durum İK’cı için şirket çalışan sayısı ne kadar az olsa bile oldukça stres yaratan bir durum olabilir. Bu nedenle küçük şirketlerde bile İK uzmanının yükünü görmezden gelmek, büyük bir yanılsama yaratır. Bir İK uzmanı veya adayı iseniz, başarılı ve stressiz bir İK yönetimi uygulamak için bu iki ölçekte süreçlerin farklılığını iyi kavramalısınız.

Gelelim büyük ve küçük ölçekli şirketlerin İK süreçlerindeki en belirgin farklılıklara:

İşe alım 🤝

Şirketlerdeki en büyük sıkıntılardan biri, ölçek ne olursa olsun yetenekli çalışanı başarılı bir şekilde bünyesine dahil edememektir. Küçük şirketler de ise bu durum daha kritiktir. Büyük ölçekli şirketlerde olduğu gibi bir aday havuzu bulunmayan küçük şirketler, sınırlı zamanlarında en iyi adayı bulmaları gerekir. Başarılı bir işe alım deneyimi, çalışanları elde tutmanıza olanak sağlar. İşe alım deneyimini etkin bir şekilde uygulamak için daha esnek, yenilikçi ve ücretsiz araçlar kullanılabilir. Profesyonel olarak kullanıldığında, şirketinizin markasını da güçlendirerek, yetenekli adayların sizleri seçmelerine neden olabilirsiniz.

İK profesyonelleri için hazırladığımız LinkedIn tavsiyeleri için tıklayın.

Kaynaklar 👩💻

Göze çarpan bir diğer farklılıklardan biri, İK kaynaklarının düzeyi ve kullanımıdır. Büyük şirketlere göre, küçük ölçeklilerde var olmayan bir İK ekibi vardır. Burada çalışan İK’cı sayısı bir, maksimum iki kişidir. Bu şirketlerde işe alım ve maaş ödemeleri genellikle kurucular veya idari yöneticiler tarafından yapılır. Bu nedenle İK uzmanı, zamanının çoğunu, özlük dosyaları, izinler vb. idari görevlere harcayabilir. 

Büyümekte olan bir şirket, sınırlı kaynaklar ve daha düşük kazançları sayesinde kısıtlayıcı bir bütçeye sahiptir. Bu nedenle, büyük şirketlerde uygulanan performans değerlendirme, onboarding, yetenek yönetimi, eğitimler, sosyal haklar gibi bir dizi süreçler, küçük işletmeler tarafından pahalı bulunduğu gerekçesiyle uygulanmaz.

Ve sorumluluklar…

Büyük şirketlerde İK ekiplerinin olması ve kaynakların çokluğu gibi nedenlerle İK, tatmin edici düzeyde görünebilir. İş yükünü paylaşmak, dostluk duygusuyla birbirlerine mentorluk yapmak gibi ekip ruhunu besleyen faktörlerin yanında; teknolojiye yatırım için ayrılan büyük bütçeler de bu süreçleri İK’cı için daha keyifli hale getiriyor. Her çalışma alanının bir uzman tarafından yönetildiği bir ortamda sorumlulukların paylaşıldığına şahit oluyoruz. Bu açıdan baktığımızda küçük şirketlerdeki İK sorumlulukları, takdir edilir düzeyde daha fazla. 

Küçük şirketlerdeki İK uzmanları, sorumluluklarını yerine getirirken kaynakların kullanımı konusunda yaratıcı olmalıdır. İş hedeflerinize göre çalışma politikanızı düzenleyebilir, bu noktada sektörde deneyimli uzmanlardan danışmanlık almayı düşünebilirsiniz. İK uygulamalarınızı bir adım daha ileri taşımak ve çalışan motivasyonu gibi çalışmalara odaklanmak istiyorsanız, süreçlerdeki yükünüzü en aza indirecek bir İK yazılımı kullanmayı tercih edebilirsiniz. Bu yaratıcı araçlar sayesinde iş süreçlerinizde sonuca hızla varırken, maliyet kaybınızın azalmasına yardımcı olur.

Webinar alarmı ⏰ KOBİ ve girişimlerde başarılı bir İK süreci nasıl oluşturulur?

KOBİ ve girişimlerde insan kaynakları süreçleri nasıl başarıyla yürütülür? İzlemek için linke tıklayın.

İşletmeniz için insan kaynaklarına dair her türlü takip ve işlemi kolayca uygulayabileceğiniz bir yazılım arıyorsanız hemen tıklayın ve Kolay İK’yı 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

Kaynaklar:

https://keap.com/business-success-blog/business-management/human-resources/how-hr-differs-from-small-to-big-biz 

https://www.peoplehum.com/blog/how-is-hr-in-small-businesses-different-from-large-companies 

👋
Hemen 15 gün ücretsiz deneyin

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden kullanmaya başlayın.

ÜCRETSİZ DENEYİN
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN