Paylaşın!
İçindekiler 📝

Hibrit çalışma modeli nedir, nasıl uygulanır?

June 16, 2021

0 Dakika
Hibrit çalışma modeli nedir, nasıl uygulanır?

Pandemi ile birlikte ön plana çıkan çalışma modellerinden biri: hibrit çalışma modeli. Hibrit çalışma, karma bir model olmanın yanında pek çok kolaylığı da beraberinde getirmekte. Peki hibrit çalışma sistemi nedir, işletmeler bu sisteme nasıl geçebilir? Gelin tüm detaylara birlikte göz atalım.

Hibrit çalışma modeli ne demek?

Hibrit çalışma modeli, haftanın belli zamanları ofiste, belli zamanları ise evden çalışacak şekilde iş yeri tarafından oluşturulan bir iş modelidir. Hibrit çalışma sistemi ile çalışanlar kendilerini daha özgür hissedebilir. Çünkü bu sistem, kişilere sosyalleşmenin yanında kendi ideal çalışma ortamlarını yaratma imkanını da beraberinde sunar.

Hibrit çalışma sisteminde çalışanlar yalnızca belirli zamanlarda ofise gelir. Bu sistem, fiziki çalışma ile uzaktan çalışma sistemi arasında yapılanmış ara bir sistemdir. Aslında hibrit sisteme geçmek bu iki modeli bir arada yaşamak anlamına gelir.

Hibrit çalışma modeli nasıl uygulanır?

Hibrit çalışma modeli, yarı ev, yarı ofis çalışması şeklinde gerçekleştirilir. Bu uygulama ile ofiste çalışan mevcut işçi sayısı en aza indirilir. Uzaktan ve ofiste çalışma sürelerini işveren belirler. Yoğun işçi sayısına sahip bir iş yerinde işveren, kendi kurduğu sistem üzerinden işçileri gruplandırarak her gruba belirli günleri atar.

Hibrit çalışma modeli, uzaktan çalışma ile oldukça fazla karıştırılan bir kavramdır. Ancak iki sistem birbirlerinden farklı tanımlara sahip. Uzaktan çalışma modeli, işçinin tüm işleri tamamen ofis dışında yürütmesi anlamına gelir. Hibrit çalışma modelinde ise işverenin belirlediği günlerde işçi ofiste çalışır. Kalan zamanlarda ise ofis dışında dilediği ortamda çalışmakta özgürdür.

Pandemi ile birlikte pek çok şirket uzaktan ya da hibrit çalışma sistemini benimser hale gelmiştir. Böylece daha çeşitli bir çalışma sistemi ile özgür bir çalışma ortamı oluşturulabilir. Birbirinden farklı pek çok sektörde işletmeler bu sisteme geçmekte ya da geçmek için hazırlık yapmaktadır.

Hibrit çalışma modeline geçerken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Hibrit çalışma sistemi, çalışanlara bir anlamda özgürlüğü ve rahat bir çalışma alanını getirmiş olsa da bu sisteme geçerken dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bu noktaların neler olduğunu inceleyelim:

İletişim

Çalışanlar farklı ortamlarda faaliyet gösterdiğinden iletişimin kopmadan sağlıklı olarak kurulabilmesi oldukça önemlidir. Bu noktada hem yöneticilere hem de çalışanlara iş düşmektedir. Öncelikle tüm çalışanların ulaşılabilir olması, iş süreçlerinin aksamadan sürebilmesi açısından çok önemlidir. Bu yüzden, yöneticilerin teknolojiye yatırım yaparak kesintisiz iletişimi sağlaması gerekir.

Güven

Hibrit çalışmada karşılıklı güven oldukça önemlidir. Yönetici ve çalışanlar arasındaki karşılıklı anlayış ve doğru iletişim, güven dolu bir iş ortamının temelidir. Bu noktada yöneticilerin iletişim yöntemlerini tekrar gözden geçirmesi ve gerekirse yeni sisteme ayak uydurabilecek bir yapılanmaya gitmesi gerekir. Doğru iletişimin yanında işçinin iş yükü konusunda da güven duyması motivasyonu açısından önem taşır. Hibrit sistemde işçinin, ofiste ya da ofis dışında çalışırken iş yükünün haddinden fazla olmayacağını bilmesi gerekir. Bu, çalışanların verimliliğinde etkili bir unsurdur.

Empati

Hibrit çalışma modelinde çalışanın verimini etkileyecek birçok etken bulunabilir. Pandemide özellikle ebeveyn olan çalışanların ofis dışında çalıştığı zamanlarda çocukları ile birlikte çalışma sürecine dahil olması, dikkatlerinin birkaç parçaya bölünmesine sebep olur. Bu yüzden, yaşanan küçük aksaklıklarda işverenin yüksek empati yeteneğine sahip ve anlayışlı olması gerekir.

Hibrit çalışma modelinin faydaları nelerdir?

Hibrit çalışmanın hem işçi hem de işveren için avantajlı yanları bulunur. Bunlar neler mi? Gelin birlikte inceleyelim:

Hibrit çalışma modelinin çalışanlar için faydaları şunlardır:

Bu sistemde çalışanlar, ofisten bağımsız olarak çalıştıkları süre içerisinde çalışma alanlarını kendilerinin belirleyebileceği şekilde faaliyet gösterebilirler. Böylece, kendilerini bu şekilde daha özgür ve rahat hissedebilirler. Hibrit çalışma sisteminin işçiler için bir diğer tatmin edici yanı ise özel hayat ile iş hayatı dengesini kurabilmektir. Bu sayede, ofis dışında çalıştıkları günlerde ofis ile ev arasında yol gibi zaman alan bir aşınma olmaksızın zamanlarını değerlendirebilirler.

Hibrit çalışma modelinin işletmelere sunduğu faydalar şunlardır:

Hibrit modeli ile ofis kullanım süresini olabildiğince aza indiren işletmeler, bu sayede ofisin sabit giderlerini de mümkün olduğunca düşürebilir. Aynı zamanda, bu çalışma modelini doğru bir sistem ile uygulayan işletmeler daha küçük bir ofis kullanımına geçerek farklı birçok gideri kısabilir ve tasarruf sağlayabilir. Bir iş yerinin kullanımı ne kadar azalırsa enerji tüketimi de o kadar düşer. Bunun haricinde, çalışanların yemek ve ulaşım harcamalarında da ciddi azalmalar gözlemlenebilir.

Hibrit çalışma ve insan kaynakları yönetimi

Siz de hibrit ya da uzaktan çalışma sistemine geçerken insan kaynakları süreçlerinizi tek yazılımla kolaylıkla yönetebilmek istiyorsanız, hemen tıklayın ve Kolay İK’yı 15 gün boyunca ücretsiz denemeye başlayın.

👋
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN