February 23, 2023
Trafik kazası, şiddet içeren suçlar, terör saldırısı, küresel salgın ya da deprem gibi yıkıcı ve rahatsız edici olayların ardından travmatik stres yaşamanız normaldir. Olay daha tazeyken yoğun bir şok, kafa karışıklığı, korku, stres, suçluluk duygusu veya bunalmış hissedebilirsiniz. Unutmayın ki bu duyguları yaşamak için olayı birinci elden yaşamış biri olmanıza gerek yok.
Travma sonrası stres bozukluğu (TSSB), travmatik bir olay, bir dizi olay veya bir dizi koşul yaşamış veya tanık olmuş kişilerde ortaya çıkabilen psikiyatrik bir bozukluktur. Bir kişi bunu duygusal veya fiziksel olarak zararlı veya yaşamı tehdit edici olarak deneyimleyebilir ve zihinsel, fiziksel, sosyal ve/veya ruhsal esenliğini etkileyebilir. - APA
Artık 7/24 ulaşabildiğimiz ve takip ettiğimiz sosyal medya sayesinde hepimiz dünyanın herhangi bir yerinde yaşanan bu korkunç trajedileri görüyor ve tekrar tekrar maruz kalarak sanki olayı ilk elden yaşamışız gibi yoğun duygular hissediyoruz. Bu yüzden uyumakta, odaklanmakta ve öfkemizi kontrol etmekte zorlanıyoruz. Aşağıda sıraladıklarımızın hepsi anormal olaylara verdiğimiz, normal tepkiler.
Çoğu zaman bu tepkiler olayı takip eden günler veya haftalar içinde hayat kademeli olarak normale dönerken azalmaya başlar. Ancak iyileşmenize yardımcı olmak, sinir sisteminizi sakinleştirmek ve duygusal dengenizi yeniden kazanmanın yollarını aramalısınız.
Bu süreçleri daha sağlıklı atlatmak ve/veya ruh sağlığınızla ilgili doğru ve detaylı bilgi almak için lütfen profesyonel destek alın.
Duygusal dengenizi yeniden sağlamak ve hayatınızı yeniden inşa etmek de zaman alabilir. Ancak travmanın duygusal sonuçlarıyla başa çıkmak ve hayatınıza devam etmenin bir yolunu bulmak için yapabileceğiniz şeyler var.
Bu konuyla ilgili 1999 depreminden bu yana ülkemizde ve bölgemizde meydana gelen tüm travmatik olaylara müdahale eden organizasyonlarda görev alan Klinik Psikolog Şenel Karaman, deprem felaketi sonrası şirketlerin odaklanması gerekene yani afet dönemlerinde çalışan esenliğine dair geçmiş deneyimlerini bizimle paylaştığı yazımızı okumayı unutmayın.
Travmatik bir durumdan sonra işe odaklanmak zor olabilir ama imkansız değildir. Bu süre zarfında sabırlı olmayı ve kendinize karşı nazik olmayı unutmayın. Doğru stratejiler ve destekle üretken ve tatmin edici bir çalışma rutinine geri dönebilirsiniz. Travmatik bir durumdan sonra işinize odaklanmanıza yardımcı olacak bazı ipuçları:
Journal of Traumatic Stress'te yayınlanan bir araştırma, çalışanların travmatik bir olaydan sonra işe dönmelerine yardımcı olmada akran/iş arkadaşı desteğinin önemini ortaya koydu.
Çalışma, akran desteği alan çalışanların, diğerlerine kıyasla işe dönüş, iş verimliliği ve iş tatmini açısından önemli ölçüde daha iyi sonuçlara sahip olduğunu buldu. Spesifik olarak, akran desteği alan çalışanların %87'si 12 ay içinde işe geri dönerken, akran desteği almayan çalışanların yalnızca %69'u işe döndü. Ayrıca, müdürler, iş arkadaşları, arkadaşlar ve aile üyeleri dahil olmak üzere birden fazla kaynaktan destek alan çalışanlar, işe dönüş ve işle ilgili sonuçlar açısından en iyi sonuçları elde edenler oldu. - Journal of Traumatic Stress
Son olarak, sevdiklerinizden, iş arkadaşlarınızdan veya bir psikologdan destek almaktan korkmayın. Travmatik durumlar izole edici olabilir ve bir destek ağına sahip olmak büyük fark yaratacaktır. Güvendiğiniz insanlara ulaşın ve ihtiyacınız olduğunda yardım istemekten çekinmeyin.
Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.
ÜCRETSİZ DENEYİNClick to see the privileges of QNB Finansbank Digital Bridge Platform
Determine when you are available and we will tell you about Easy HR practices