Paylaşın!
İçerik Başlıkları 📝

Her İK uzmanının okuması gereken 4 kitap

August 27, 2022

0 Dakika
Banu Akgül
Her İK uzmanının okuması gereken 4 kitap

Bir şirketin ve çalışanlarının verimli çalışmasını sağlamak hem insan kaynakları uzmanlarının hem de yöneticilerinin ortak görevi. Bu zor görevi başarmak teorik bilgiye ek olarak başka şirketlerin deneyimlerini ve farklı disiplinlerdeki bakış açılarını da öğrenmeyi gerektiriyor. Özellikle şirket bünyesinde insan kaynakları uzmanı ya da departmanı olmayan ve bu süreçleri kendisi üstlenen şirket yöneticilerinin psikoloji, sosyoloji ve strateji konularında gerekli bilgilere sahip olması, şirketlerin büyüme sürecinde büyük önem taşıyor.

İnsan kaynaklarını şirketin en kritik departmanı olarak konumlandırmamız için yönetim ve çalışanlara bu disiplinin ne kadar kapsamlı ve önemli olduğunu açıklamak ve tabii ki sonrasında da bu açıklamanın altını doldurmak gerekli. Ben de bundan yola çıkarak şirket yöneticilerinin ve insan kaynakları çalışanlarının işlerine yarayacağını düşündüğüm, severek okuduğum bazı kitapları sizlerle paylaşmak istedim.İyi okumalar!

İyiden Mükemmel Şirkete

"İyi, harikanın en büyük düşmanıdır" lafını çok severim. Birçok şirket, ekip, proje "iyi" seviyesinde kalıyor. Jim Collins neden bazı şirketlerin büyük başarılara ulaştığını ama bazıların ulaşamadığını bu kitabında akademik bir şekilde açıklıyor. Onlarca doktora öğrencisinin ve profesörün üzerine çalıştığı ve yine onlarca tezin konusu olan soru şu: "Aynı pazarda, aynı zamanda, aynı işi yapan şirketlerden birisi çok büyürken diğeri o kadar büyük bir büyüme ivmesi yakalayamıyor? Büyüyen şirketler hangi özellikleriyle ayrışıyorlar?" Örneğin Gillette ile Warner-Lambert neyi farklı yaptı da hepiniz Gillette'i duydunuz? Akademik dili nedeniyle biraz ağır olsa da, kanıtlarla neler yapılması gerektiğini gösteren bu mükemmel kaynağın her yöneticinin okuma listesinde olması gerektiğini düşünüyorum.

Google Nasıl Yönetiliyor?

Dünyanın en hızlı büyüyen, hakkında çok konuşulan, interneti şekillendiren şirketi Google'ın başarısının sırrı ne? Kitap biraz Google reklamı yapıyor, evet. Ama bunun yanında Google kurulurken başlarından geçen süreci güzel bir akışla anlatıyor. Şirket kültürü nasıl oluşturulur, dev bir şirket işe alım süreçlerini nasıl kurgular, işe alım süreçlerini doğru kurgulamak bir şirketi nasıl devasa yapar sorularına yanıt almak için en güzel kitaplardan biri.

İnsanların Oynadığı Oyunlar

İnsan kaynağını yönetmek için insanları anlamak gerekir mi? Şirketinizde anlam veremediğiniz çekişmeler ve çözmekte zorlandığınız karakterler mi var? Örneğin, çalışanlarınızdan biri ondan istediğiniz her iş için "Evet ama..." ile başlayan cümleler mi kuruyor? Biraz psikoloji ve psikanaliz öğrenmemiz gerekiyor. Dr. Eric Berne'nin akademik makalesinin anlaşılabilir bir özeti olan bu kitap iki bölümden oluşuyor. İlk bölümde iletişim analizi, ikinci bölümde ise çok bilinen oyunlar anlatılıyor. Oyun diye tabir edilen kavram aslında karşı tarafa baskın gelmek için bilinçaltımızın yönlendirmesi ile gerçekleştirdiğimiz öğrenilmiş hareketlerdir. Hem şirketinize hem de insanlara bakış açınızı değiştireceğinden eminim.Bir de önemli bilgi: Oğuz Atay'a "Tehlikeli Oyunlar"ı yazması için ilham veren kitap bu.

Kişisel Liderlik ve 1 Dakika Yöneticisi

Evet, bu biraz klasik bir öneri, çünkü herkesin okumuş olması gereken bir kitap. Biraz ideal bir dünyada bir ekibin nasıl yönetilmesi gerektiği anlatılıyor ama bu gerçek dünya için de çalışan-yönetici iletişiminde nasıl bir dil kullanılması gerektiği konusunda bir sistematik sunuyor. Kısa ve net bir anlatımla beraber çok az şeyi ama en kritik noktaları anlatıyor.

👋
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN

Start using it now for free, make it easier

Try the personnel management software now for free for 15 days, with no setup and no credit card required.
TRY IT FOR FREE