March 12, 2021
Her yıl değişen asgari ücretle birlikte maaş hesaplama parametreleri de belirli farklılıklar gösterir. Bu sebeple işçiler için her yeni yıl, net ücret hesabında yeni soru işaretleri demektir. Gelin bu soru işaretlerini birlikte ortadan kaldıralım.
Net maaş ve brüt maaş kavramları, çalışanlar tarafından sıklıkla karıştırılabilen iki kavramdır. Bu yüzden, bu iki kavrama birlikte açıklık getirelim.
Brüt ücret, işçinin işveren ile önceden anlaştığı ve ay sonunda oluşan hak ediş tutarıdır. Bu, herhangi bir kesintinin yapılmadığı tutardır. İşçiden aylık olarak kesilen tüm vergiler bu tutar üzerinden düşülür.
Net ücret, brüt ücret üzerinden elde edilen bir tutardır. İşçiden aylık olarak kesilen tüm vergiler brüt ücretten düşüldükten sonra işçiye kalan tutar, net ücret olarak adlandırılır. 4A sigortalı işçilerin net ücreti hesaplandıktan sonra buna Asgari Geçim İndirimi (AGİ) ilave edilerek her ay işçiye ödeme yapılır.
Brüt ücreti belli olan işçinin aylık bordrosu hazırlanırken belirli kesintilere maruz kalır. Peki bu kesintiler nelerdir? Öncelikle bunlara bir göz atalım.
2023 Temmuz dönemi asgari ücret değişimi webinarımızı izlemeden geçmeyin!
Gelir vergisi hariç tüm kesintiler brüt ücret üzerinden yapılır. Gelir vergisi ise “gelir vergisi matrahı” üzerinden hesaplanır.
Gelir vergisi matrahını bulmak için brüt ücretten genel sağlık sigortası işçi payını ve işsizlik sigortası işçi payını çıkarmak gerekir. Bunu formülleştirelim:
Gelir vergisi matrahı: Brüt ücret – [(GSS) + (İşsizlik sig. işçi payı)]
Gelir vergisi matrahı size vergi dilimini gösterir. Bu vergi dilimine göre gelir vergisi yüzdesini hesaplayabilirsiniz.
Net maaş hesabını formül ile gösterelim:
Net ücret = Brüt ücret – [(GSS) + (İşsizlik sig. işçi payı) + (Gelir ver.) + (Damga ver.)]
2021 yılında bir işçiye ait brüt ücret 6.000 TL olsun.
İşçinin aylık brüt ücretinden yapılacak kesintiler ile bordro hesabını yapalım:
Vergi matrahı 24.000 TL’ye kadar 1. vergi dilimi kapsamında olduğu için bu vergi dilimini dikkate almanız gerekir. Bu yüzden %15 üzerinden gelir vergisi hesabı yapılır.
İşçinin medeni hali ve çocuk sayısına göre AGİ hesaplanarak net ücrete ilave edilir ve bu ücret, işçinin banka hesabına yatırılmak suretiyle işçiye ödenir.
İşçinin aylık ücreti dışında aldığı o aya ait prim ve ikramiye gibi ek bir ücret varsa bu, işçinin brüt ücretine ilave edildikten sonra net ücret hesabı yapılır.
***2022 yılında AGİ uygulaması kaldırılmıştır.
Net ve brüt maaş hakkında farklı okumalar ve örnekler için “Net maaş ve brüt maaş nedir ve nasıl hesaplanır?” adlı yazımızı inceleyebilirsiniz.
İşletmenizde ücret değerlendirme, personel, vardiya ve performans takibi için bir yazılıma ihtiyaç duyuyor olabilirsiniz. Tüm bu kavramları tek çatı altında birleştirerek sunduğu insan kaynakları yazılımı ile ihtiyacınız olan takibi “kolay” hale getirmek için hemen tıklayın ve Kolay İK’yı 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.
Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden kullanmaya başlayın.
ÜCRETSİZ DENEYİNHiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.