November 2, 2020
Bordro nedir ve içerisinde neler yer alır? Bordro hesaplarken nelere dikkat edilmeli? Sizler için bordroyu baştan sona derledik. Detaylar yazımızda...
Bordro en basit tanımıyla işverenin iş karşılığında işçiye yaptığı ödemeyi, tüm vergi ve kesintileriyle birlikte gösteren ve işçi çalıştığı sürece periyodik olarak düzenlenen belgedir. Çalışanlara ödenen tüm ücret dökümlerinin olduğu bu belge, şirketin insan kaynakları uzmanları veya muhasebe çalışanları tarafından eksiksiz olarak hazırlanır. Çalışanların aylık kazancının kanıtı olarak sunulduğundan, resmi evrak niteliği taşır. Bu nedenle maaş bordrosunun hatasız olarak hazırlanması için kanunlar ve yasalar kapsamında bordronun ne olduğu ve nasıl hazırlanması konusunda kalın çerçeveler belirlenmiştir.
Ücret bordrosu 4857 sayılı İş Kanunu’nun 37. maddesinde;
“İşveren işyerinde veya bankaya yaptığı ödemelerde işçiye ücret hesabını gösterir imzalı veya işyerinin özel işaretini taşıyan bir pusula vermek zorundadır. Bu pusulada ödemenin günü ve ilişkin olduğu dönem ile fazla çalışma, hafta tatili, bayram ve genel tatil ücretleri gibi asıl ücrete yapılan her çeşit eklemeler tutarının ve vergi, sigorta primi, avans mahsubu, nafaka ve icra gibi her çeşit kesintilerin ayrı ayrı gösterilmesi gerekir. Bu işlemler damga vergisi ve her çeşit resim ve harçtan muaftır.”
şeklinde tanımlanmıştır.
Ücret bordrosu işverenin işçiye ücret ödeme borcunu yerine getirdiğini ispatlayan belge niteliğindedir. Bu yüzden bordronun düzenlenmesi hem işveren, hem de işçi açısından oldukça önemlidir.
Ücret bordrosu hazırlanırken dikkat edilmesi gereken bir dizi detay vardır. Hem 4857 sayılı İş Kanununa, hem 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun, hem de 213 sayılı Vergi Usul Kanununa göre ücret bordrosunda bulunması gereken hususlar bulunmaktadır.
Maaş bordrosu, işçi ve işveren arasındaki mali ilişkilerin şeffaf bir şekilde takip edilmesini sağlar. Ayrıca personel maaş bordrosu, vergi ödemeleri, sosyal güvenlik primleri gibi yasal yükümlülüklerin yerine getirilip getirilmediği konusunda belirleyicidir.
Maaş bordrosu, genellikle işveren veya işverenin belirlediği yetkilendirilmiş departmanlar (İK, muhasebe vb.) tarafından çalışana fiziksel olarak verilir. Ancak günümüzde birçok şirket, bu belgeleri çevrim içi uygulamalar üzerinden erişime açarak çalışanlara dijital olarak ulaştırmaktadır. Bu sayede çalışanlar, maaş bordrolarına kolayca erişebilir ve ihtiyaç duydukları zaman bu bilgilere ulaşabilirler. Dijital erişim iş süreçlerini daha hızlı ve şeffaf hale getirdiği için bu tarz uygulamalar giderek daha fazla tercih edilmektedir.
4857 sayılı İş Kanunu’na göre ücret bordrosunda bulunması gereken hususlar;
4857 sayılı İş Kanunu’na ek olarak 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na göre de bordroda bulunması gereken bazı hususlar vardır. Bunlar;
213 sayılı Vergi Usul Kanunu’nun 238. maddesine göre ücret bordrosu fatura yerine geçen belgeler arasında sayılmaktadır. Vergi kanunları açısından ücret bordrosu işçilik giderlerini ispata yarayan bir belgedir. Vergi Usul Kanunu’na göre ücret bordrosunda işçinin imzasının yanında işveren ya da müdürünün imzası ve bordroyu düzenleyen çalışanın imzasının yer alması gerekmektedir. Bununla birlikte ilgili kanuna göre;
bilgilerinin bulunması gerekmektedir.
Az çalışana sahip bir işletme için manuel personel maaş bordrosu hesaplamak basit gibi görünebilir ancak onlarca hatta yüzlerce çalışanı olan işletmeler için tüm personel bordrolarını manuel olarak hesaplamak oldukça zahmetli bir süreç haline gelir. Az çalışan sayısına sahip işletmelerin bordroları görece kolay gözükse bile manuel hesaplamalar hataya açıktır.
Bordro hazırlanırken çalışan için yapılan tüm kesintilerin ayrı ayrı gösterilmesi gerekmektedir. Maaş bordrosu hesaplamalarına dahil olan temel kesintileri:
İşverenden kesintileri:
2024 bordro hesaplama konusu için ilgili yazımıza göz atabilirsiniz.
Bu hesaplama için işletme bünyesinde çalışan personelin aylık brüt ücretini 5.000 TL olarak alalım. Brüt ücret üzerinden yapılacak temel kesintilerin nasıl hesaplandığını göz atalım:
Bu bordro hesaplama tablosu işveren için işçi maliyetini gösterir. Bir de işveren üzerinden yapılan kesintileri hesaplayalım:
Çalışanların her ay maaş bordrolarını incelemeleri ve ödemelerin doğruluğunu kontrol etmeleri önemlidir. Bordrolarda vergi ve SGK kesintilerinin uygun şekilde yapıldığına emin olunmalıdır. Ücret bordrosu hesabında dikkate alınması gereken parametreler;
Kaynakça
4857 sayılı İş Kanunu
5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu
213 sayılı Vergi Usul Kanunu
Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden kullanmaya başlayın.
ÜCRETSİZ DENEYİNHiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.