2024 gelir vergisi tarifesi ve dilimleri
December 14, 2023
Asgari ücretin açıklanmasıyla birlikte her sene olduğu gibi 2024 gelir vergisi tarifesi de değişiklik gösterdi. Bu yazımızda 2024 güncel gelir vergisi dilimleri ile ilgili tüm detayları sizler için derledik.

2024 vergi dilimleri
Gelir vergisi; vergi matrahı, vergi dilimleri ve vergi oranları gibi çeşitli unsurlara dayalı olarak hesaplanır. Vergi matrahı, vergilendirilecek gelirin tespit edildiği tabandır. Vergi dilimleri ise geliri belirli aralıklara bölen ve her dilim için farklı vergi oranı uygulayan aralıklardır. Vergi oranları ise her dilim için özel olarak belirlenir.
Gelir vergisinin değişiklik gösterdiği iki konu:
- Ücretliler için uygulanacak gelir vergisi
- Ücret dışı gelirler için uygulanacak gelir vergisi
2024 gelir vergisi oranları
Asgari ücretin açıklanmasıyla birlikte gelir vergisi oranları da değişiklik gösterir. Cumhurbaşkanının açıklamasına göre bu sene değerleme oranı 2024 yılı için yüzde 58.46 olarak belirlendi. Buna göre gelir vergisi dilimleri:
2024 gelir vergisi hesaplama
2024 gelir vergisi dilimleri için örnek bir hesaplama yapmak isterseniz tablodaki gelir vergisi hesaplama formülünü kullanabilirsiniz.
2024'te ne kadar gelir vergisi ödeyeceğinizi hemen hesaplayın
2024 gelir vergisi hesaplama aracı, gelir türünüz, maaşınız veya ek kazançlarınız gibi farklı gelir kaynaklarını dikkate alarak, güncel vergi dilimlerine uygun şekilde hesaplamalar yapar. Hemen kullanmaya başlayın ve 2024 yılı için gelir vergisi ödemelerinizi anında öğrenin!
2024 asgari ücret
Bu sene devlet desteği 700 TL olarak güncellendi ve 1 Ocak 2024 tarihinden itibaren geçerli olacak net asgari ücreti 17.002 TL, brüt asgari ücret 20.002,35 TL oldu.
Ücret dışı gelir vergisi nedir?
Ücret dışı gelir vergisi bir kişinin ücret geliri dışındaki kazançları için alınan vergi türüdür. Ücret dışı gelir vergisi, genellikle faiz, kira, sermaye kazançları, hisse senedi gelirleri, gayrimenkul gelirleri gibi çeşitli kaynaklardan elde edilen gelirler için ödenir.
Örneğin, bir kişinin kira gelirinden elde ettiği ücret, ücret dışı gelir vergisi kapsamında vergilendirilir. Bu tür gelirlerinizi senede 4 dönem gerçekleştirilen gelir vergisi beyannameleri aracılığıyla iletmeniz gerekir.
Vergimi nasıl beyan ederim?
İlk olarak, kazandığınız parayı belgeleyen ücret bordrosunu en son ücreti kazandığınız yerden istemelisiniz. Sonrasında, beyanname gerekip gerekmediğini kontrol etmek için aşağıdaki bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz. Burada, elde ettiğiniz miktarı ücret gelirleri bölümüne yazdıktan sonra, "Kontrol et" butonuna tıkladığınızda, beyanname verme yükümlülüğünüzü kontrol edebilirsiniz.
Eğer beyanname verme zorunluluğunuz varsa, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet üzerinde sunduğu "Hazır Beyan Sistemi'ni" kullanarak verginizi beyan edebilir ve aynı zamanda ödeme yapabilirsiniz.
Gelir vergisi ne demek?
Gelir vergisi, bireylerin ve kurumların elde ettikleri gelirler üzerinden devlete ödedikleri vergidir. Gelir vergisi, genellikle bireylerin kişisel gelirleri ve şirketlerin karları gibi gelir kaynakları üzerinden hesaplanır.
Gelir vergisi genellikle ücretler, maaşlar, kira gelirleri, serbest meslek faaliyetlerinden elde edilen gelirler, yatırım gelirleri ve diğer çeşitli kaynaklardan elde ettikleri gelirler üzerinden alınır. Şirketlerin gelir vergisi ise genellikle net karları üzerinden hesaplanır. Gelir vergisi, bir yıl içinde elde edilen gelirin belirli bir yüzdesi olarak hesaplanır. Vergi oranları ise durum, iş ve sektör bazında değişiklik gösterir.
Kolay İK ile bordrolarınızı anında ve hatasız hesaplayın 💫
Kolay İK Bordro uygulaması ile bordro süreçlerinizi en verimli şekilde yönetin! Otomatik veri akışı, hatasız hesaplama ve yasal düzenlemelere tam uyum sayesinde maaş, prim, kesinti gibi işlemlerinizi zahmetsiz hale getirin. İster küçük bir işletme ister büyük bir şirket olun, Kolay İK Bordro uygulaması ile zamandan kazanın, işlerinizi kolaylaştırın. Çünkü artık bordronun da kolayı var! Bordro uygulamasını görmek ve ücretsiz denemek için hemen tıklayın.