January 28, 2021
Asgari ücrete %21,56 oranında yapılan zam ile birlikte çalışanların en çok merak ettiği konulardan biri 2021 asgari geçim indirimi (AGİ) tutarı oluyor. Peki, yeni dönemde AGİ nasıl değişti ve ne kadar oldu? Merak ettiğiniz soruların yanıtlarına birlikte bakmaya ne dersiniz?
2008 yılından bu yana uygulanan asgari geçim indirimi, gerçek usulde vergilendirilen gerçek kişilerin alabileceği bir tutardır. Bir işverene bağlı olarak sigortalı çalışan bir işçinin evli ya da bekar oluşuna ve çocuk sayısına göre farklı Asgari Geçim İndirimi tutarları ödenir. İşçinin AGİ alabilmesi için içinde bulunduğu koşulları işverene ispat etmesi gerekir. Bunun için gerekli belge e-Devlet üzerinden veya Nüfus Müdürlüğü’nden alınabilir. Asgari geçim indirimi, işçinin net ücretine ayrıca ilave edilen bir tutardır. Bu nedenle işçi ücretinden yapılan kesintilere dahil değildir.
AGİ kavramı hakkında daha ayrıntılı bilgi için “Asgari geçim indirimi nedir? Ne kadardır?” adlı yazımızı inceleyebilirsiniz.
Asgari geçim indirimi, her yıl asgari ücretin değişmesi ile birlikte güncellenen bir tutardır. Bu güncelleme, Gelir Vergisi Kanunu'nun 61. maddesine uygun olan her çalışan için geçerlidir. Ancak, yıl içerisinde evlenen ya da çocuk sahibi olan işçiler için kişisel güncellemeler olabilir.
Her yeni yılda olduğu gibi bu yıl da “2021 AGİ ne kadar oldu?” sorusu çok sık gündeme geldi. Peki, yeni yılın gelmesiyle birlikte güncellenen asgari ücret tutarının ardından yeni AGİ ne kadar oldu? Tablo üzerinde inceleyelim:
Yeni yıla ait güncel AGİ tutarları işçinin net ücretine ilave edilerek her ay işçiye ait banka hesabına yatırılır.
İşçiler her yıl yeni AGİ tutarını takip etmenin yanında, yaşadıkları medeni durum değişikliği ya da çocuk sayısı gibi değişiklikler sonucu hak ettikleri güncel tutarın neye göre değiştiğini de merak edebilir. AGİ hesaplama işlemi aslında oldukça kolay. Gelin, asgari geçim indirimi hesabı yaparken neleri göz önünde bulundurmanız gerektiğine beraber bakalım.
Öncelikle AGİ hesabı güncel asgari brüt ücret üzerinden yapılır. Brüt asgari ücret üzerinden AGİ hesabı yapılırken;
AGİ hesabında 1. gelir vergisi dilimi de göz önünde bulundurulur.
Buradaki %50, işçinin medeni hali ya da çocuk sayısına göre değişen yüzdelik kısımdır.
İşçi evli, eşi çalışmıyor ve 2 çocuk sahibi olsun.
Bu durumda AGİ;
İşletmenize ait personel ve gider takibini hızlı ve kolay şekilde tek noktadan yönetmek için hemen tıklayın ve Kolay İK’yı 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.
Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden kullanmaya başlayın.
ÜCRETSİZ DENEYİNHiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.