Yazıyı beğendiniz mi?
Paylaşın!
İçindekiler

Ücret ve yan haklar uzmanı ne iş yapar?

📖 0 Dakika | Okuma süresi

July 13, 2021

Ücret ve yan haklar uzmanı ne iş yapar?

Günümüz iş yaşamında işverenler çalışanlarını elde tutabilmek, mutlu edebilmek ve şirketin başarısını sürdürebilmek ya da artırabilmek için farklı yaklaşımlar benimsemek durumunda kalıyor. Bunu sağlamak da yalnızca maaşla mümkün olmuyor. Elbette ücret, çalışanları motive etmek için başlıca etmenlerden biri. Ancak bu tek başına yeterli değil.  İşte bu noktada yan haklar ve dolayısıyla ücret ve yan haklar uzmanlığı devreye giriyor.

Hem büyük şirketler hem de küçük işletmeler yeni çalışan yetenekleri için rekabet etmeye çalışırken, yan haklar uzmanı şirket içindeki en önemli pozisyonlardan biri haline geldi. Kolay İK olarak bu yazımızda gerek şirketler gerek çalışanlar gerekse insan kaynakları için büyük öneme sahip ücret ve yan haklar uzmanı kimdir ve ne iş yapar bunu ele alacağız.

Yan haklar nedir?

Yan haklar, işverenler ve şirketlerin çalışanlarına performansları için ödediği maaşın haricinde sağladığı ek faydalardır. Bu ek faydalar, çalışanın performansını daha verimli hale getirmek, şirket başarısını sürdürmek ya da çalışanı şirkete bağlı tutabilmek için verilebilir. Sosyal güvenlik ve sağlık sigortası gibi bazı yan haklar devlet tarafından zorunlu kılınırken, diğer yan haklar işverenler tarafından sağlanır. Devletin zorunlu tutmadığı, işverenin sağladığı yan hakları şu şekilde sıralamak mümkün:

· Yemek ücreti

· Yol yardımı

· Tıbbi izin

· Ücretli tatil

· Engelli sigortası

· Hayat sigortası

· Ücretli izin

· Spor desteği

· Çalışan indirimi

· Hediye çeki

· Şirket aracı

· Şirket telefonu

· Şirket bilgisayarı

· Erzak yardımı

· Eğitim desteği

· Anne-baba için doğum izni

· Emeklilik planlama hizmeti

İş Kanunu’nda sadece ücret, genel tatil çalışması, fazla mesai ve tazminat gibi konular hakkında hükümler var. Dolayısıyla yan haklar işverenle çalışanın inisiyatifine bırakılmış durumda. Bazı yan haklar, bir şirketin tüm çalışanlarına evrensel olarak verilirken, diğerleri yalnızca üst düzey yöneticilere sunulabilir. Bazı haklar çalışanlara işleriyle ilgili maliyetleri telafi etmek için verilirken, diğerleri genel iş tatminine yöneliktir. Her halükarda işverenler, yüksek kaliteli insanları işe almalarına, motive etmelerine ve elde tutmalarına yardım etmesi için yan haklar kullanır.

Yan hakların önemi

Günümüzde klasik yönetim anlayışı şirketlerin verimliliğini artırmada yetersiz kalıyor. Artık yalnızca maaş ve unvan çalışanlar için eskisi gibi bir anlam ifade etmiyor. Yapılan araştırmalar, çalışanların şirketlere bağlılığını sağlayan en önemli faktörlerden birinin çalışanlara sağlanan yan haklar olduğunu ortaya koyuyor.

Yan haklar, çalışanlara maddi bir yarar sağlamasının yanı sıra çalışanı motive etmek ve çalışanın moralini yüksek tutmak için de önemli. Çünkü yan haklar, iş ve özel hayat arasındaki dengede tercihini kimi zaman özel hayatından yana yapan çalışanların, kendileri için en önemli ve özel zamanlarda işi düşünmemelerini sağlar. Örneğin, yeni ebeveyn olmuş bir anne ve babaya verilen ücretli doğum izni kadar özel ne olabilir!

Glassdoor’un gerçekleştirdiği bir araştırmaya göre çalışanların %57’si maaşın yanı sıra şirketin sağladığı yan hakların bir iş teklifini kabul etmelerinde büyük önem taşıdığını, dört kişiden üçü ise yan hakların maaş artışından daha önemli olduğunu ifade etmiştir. Yan haklar, şirketlerin yüksek kaliteli çalışanları işe almasına, motive etmesine ve elinde tutmasına da yardımcı olur.

Ücret ve yan haklar uzmanı kimdir?

Ücret ve yan haklar uzmanları genellikle insan kaynakları uzmanları kategorisine girer ve dolayısıyla insan kaynakları departmanlarında çalışan eğitimli profesyonellerdir. Hemen hemen her sektörde bulunabilirler. Genellikle bir ofis ortamında, gündüz saatlerinde çalışırlar. Ücret, sosyal yardım ve iş analizi uzmanları olarak da bilinen bu uzmanlar, bir şirketin ücret ve yan haklar programlarını denetler.

Bazı ücret ve yan haklar uzmanları, insan kaynaklarının çeşitli alanlarında çalışırken diğerleri yalnızca belirli alanlarda çalışır.

Birçok şirkette, yan haklar uzmanı şirketteki en önemli çalışandır. Çalışanlara tanınan herhangi bir yan hak veya verilen tazminat, önce yan haklar uzmanının ya da insan kaynakları departmanının ofisinden geçmelidir.

Ücret ve yan haklar uzmanının sahip olması gereken deneyim ve özellikler

Ücret ve yan haklar uzmanlarının genellikle insan kaynakları, işletme veya finans gibi ilgili bir alanda lisans derecesine sahip olmaları gerekir. Bir insan kaynakları programında okuyan öğrenciler; iş etiği, ücret ve yan haklar sistemleri, kişilerarası iletişim, insan kaynakları yönetimi, örgütsel davranış, ücret analizi, finans ve muhasebe derslerini alırlar.

Yan haklar uzmanları, ilgili alanda iş deneyimine de sahip olmalıdır. Stajlar, insan kaynakları alanından mezun olan öğrenciler için çok değerlidir. Çünkü öğrenciler bir insan kaynakları departmanında çalıştığında gerçek ve uygulamalı bir deneyim yaşarlar.

Lisans derecesini aldıktan ve stajı tamamladıktan sonra bile, bir ücret ve yan haklar uzmanı adayının bir insan kaynakları departmanında birkaç yıllık deneyime sahip olması gerekebilir. Birçoğu, insan kaynakları uzmanı veya insan kaynakları asistanı olarak çalışarak deneyim kazanır.

Ücret ve yan haklar uzmanlarının genellikle sertifika almaları gerekmez. Ancak sertifikalar bir özgeçmişi iyileştirebilir ve potansiyel kariyer fırsatlarını geliştirebilir.

Bir lisans derecesine sahip olmanın yanı sıra, bir yan haklar uzmanının başka özellikleri de bulunmalıdır. Örneğin, en iyi yan hak paketlerini bir araya getirebilmek için işinde yetkin ve analitik becerilere sahip olmalıdır. Ayrıca iyi iletişim becerilerine sahip olmak da önemlidir. Çünkü yan haklar uzmanının günlerinin çoğu çalışanlar ve halkla iletişim kurmakla geçer. Bunların yanı sıra, paketleri değerlendirmeleri ve en iyisini seçmeleri için eleştirel düşünme becerileri yüksek olmalıdır.

Ücret ve yan haklar uzmanı ne iş yapar?

Bir çalışanın yan hak aldığı hemen hemen her işte bir yan haklar uzmanı da bulacaksınız. Ücret ve yan haklar işverenden gelse de, paketi sık sık bir araya getiren ve çalışanlara sunan yan haklar uzmanıdır. Bu nedenle ana görevleri, bir şirketin çalışanlarına sunduğu ücret ve yan hakları denetlemektir. Ayrıca çalışanlara sunmak için yan hak ve ücret paketlerini bir araya getirirler, eğitim programları oluşturur ve yönetirler. Sınıflandırmalar ve maaş gereksinimleri için iş pozisyonlarını değerlendirirler ve ayrıca çalışanlara terfi ve ücret artışı teklif etme yetkisine sahip olabilirler.

Bir ücret ve yan haklar uzmanının hayatındaki bir gün, çalıştıkları şirkete ve şirketin büyüklüğüne göre değişebilir. Görevlerinden bazıları şunlardır:

·     Ücret ve yan hak planlarını ve politikalarını araştırmak

·     Yan hakları ve ücretleri karşılaştırmak için maliyet ve veri analizini kullanmak

·     Bulgularını gösteren raporlar hazırlamak ve oluşturmak

·     Raporları insan kaynakları ve departman yöneticilerine sunmak

·     Şirketin ilgili yasalara uymasını sağlamak

Ücret ve yan haklar uzmanları, yan haklar programını oluşturur ve ayrıca şirket genelinde yönetir. Yan hak paketleri; ücret tarifeleri, emeklilik planları, sigorta poliçeleri, sağlık programları ve şirketin çalışanlara sunabileceği diğer ek faydaları içerebilir.

Uzmanların yaptığı araştırmalarının çoğu, diğer şirketlerle rekabet etmelerini sağlamak için benzer şirketler tarafından sunulanlarla kendi yan hak paketlerini karşılaştırmayı içerir. Çalışanlara en iyi, şirkete ise en uygun maliyetli paketin sunulabilmesi için yan hak paketlerinin maliyetlerini de değerlendirir. Ayrıca emeklilik ve sağlık planı sağlayıcılarıyla ilişkiler geliştirir ve onlarla çalışırlar.

Ücret ve yan haklar uzmanı ayrıca, ücret ve ücretle ilgili sorunları ve anlaşmazlıkları çözmeye de çağrılır. Çalışanlara sundukları plan türleri konusunda bilgili olduklarından, genellikle yan hakları ve paketleri çalışanlara açıklamaları ve ihtiyaçlarını en iyi karşılayan planları seçmelerine yardımcı olmaları da istenir.

Ücret değerlendirme yazılımı ile süreci kolaylaştırın!

Bütünleşik bir insan kaynakları yönetimi sunan Kolay İK, ücret yönetimi uygulamasının yanı sıra, fazla mesailer, hatta yemek kartı gibi yan hakları tek bir platform üzerinden kolayca takip etmenizi ve yönetebilmenizi sağlar.

Şirket içindeki tüm çalışanların İK departmanıyla sorunsuz bir iletişim kurabilecekleri bir platform sunan Kolay İK, performans değerlendirme, personel ve vardiya yönetimi gibi temel özelliklerinin yanında, bir ücret değerlendirme yazılımından beklediğiniz tüm özellikleri bütünleşik İK yönetimi sürecine entegre eder. Böylece tüm çalışanlar hakkında en iyi değerlendirmeyi çift yönlü, açık bir iletişim ortamında yapabilirsiniz. Kolay İK’yı ücretsiz deneyin, İK süreçlerinizde yaratacağı farkı hemen deneyimleyin!

👋
Hemen 15 gün ücretsiz deneyin

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden kullanmaya başlayın.

ÜCRETSİZ DENEYİN
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN