Paylaşın!
İçindekiler 📝

Organizasyon şemasınız olması için 6 neden

April 29, 2022

0 Dakika

Organizasyon şemaları bireylerin ekipleri, departmanları ve bir bütün olarak organizasyonun hiyerarşisini anlamalarına yardımcı olurken şirket içindeki tüm yapıyı büyük bir resim halinde gösteren şemalardır.

Daha sade bir anlatımla, bu şemalar üst yönetimden düzenli personele kadar çalışanlar arasındaki bağlantıları gösteren diyagramlardır. Peki neden bir organizasyon şemanız olmalı?

Organizasyon şeması oluşturmanız için 6 neden

Yetenekleri gözden kaçırmazsınız 👀

Bir şirketin günlük yönetiminde, bireysel çalışanların uzmanlık becerilerini veya hangi deneyime sahip olduklarını gözden kaçırmak kolay olabilir. Bir organizasyon şeması kullanarak bireysel çalışanların haritasını çıkarabilir, bunu onların bireysel becerilerini ve niteliklerini gözlemlemenin bir yolu olarak kullanabilirsiniz. Bu, doğru yeteneği doğru yerde kullanmanızı ve beceri boşluklarının neler olduğunu belirlemenizi sağlarken işe alım sürecini başlatma ve boşlukları zamanında doldurma fırsatınız olduğu anlamına gelir.

Yatırım süreçlerinizi kolaylaştırırsınız 💰

Kurumsal organizasyon şemalarına sahip şirketlerin daha fazla potansiyel yatırımcısı veya hissedarı olabilir. Organizasyon şemanız ile yatırımcılara organizasyonunuzda lider olan yetenekleri, becerileri, işleyişi ve çalışan deneyimi gibi önemli konuları rahatlıkla gösterebilirsiniz. Böylece yatırımcılar şirketinizi kimlerin oluşturduğunu görecek ve yatırım süreçlerinde işlerinizi kolaylaştıracaktır.

İşe alımlarda adaptasyon süreçlerini kısaltırsınız 🤝

Organizasyon şemaları yeni işe alınan çalışanların üst yönetimden, farklı pozisiyonlardaki çalışanlara, çeşitli departmanlardan, iş akışına kadar birçok konuyu anlamalarına ve kişileri yetkileriyle birlikte tanımalarına yardımcı olur. Bu bir nevi yeni çalışanı ekip arkadaşlarınızla tanıştırmanız gibidir. Bu tanışma çalışanların kendilerini iyi karşılanmış hissetmelerini sağlarken adaptasyon süreçlerini kolaylaştırır.

Değişiklikleri tek bir çatı altında güncel tutarsınız 🗂

Şirketler hızla değişebilir, büyüyebilir veya batabilirler. Bir organizasyon şemasına sahip olmak, çalışanlarınızın şirket içindeki değişiklikleri anlamalarına yardımcı olacaktır. Terfi, ekip veya departman transferleri, yeni atanan yöneticiler ve daha fazlası gibi çeşitli nedenlerle çalışanlarınızın kompozisyonu her an değişebilir. Bunun gibi değişiklikler, liderlik, sorumluluk ve yöneticilerden oluşan bir organizasyon şemasında hemen görülecektir.

İş yükü yönetiminizi rahatlıkla yaparsınız 📑

Bir organizasyon şeması düzgün bir şekilde dağıtıldığında ve iyi yönetildiğinde, çalışanlarınızın iş yüklerini görselleştirmelerine ve bunların üstesinden gelmelerine yardımcı olacaktır. Bu, özellikle departman liderleri ve üst düzey yöneticiler söz konusu olduğunda daha önemli bir hale gelir. Çünkü kaç kişiyi yönettiklerini ve bazı durumlarda kaç departmanın görev alanına girdiklerini rahatlıkla görebilirler.

İletişimi güçlendirirsiniz 🗣

Şirketinizde organizasyon şemalarını kullanmak, iletişimi önemli ölçüde iyileştirecektir. İşlevsel bir şirket oluşturmak da başarının anahtarıdır. Günümüzde organizasyon şemaları, çalışanların rollerinin, sorumluluklarının, işlevlerinin ve bağlantılarının grafiksel bir temsili olarak şirketin akışını göstermenin en basit yoludur.

Çalışanlarınızın organizasyon şemaları aracılığıyla komuta akışını anlamalarını sağlamanız işlevsellik noktasında çok önemlidir. Bu şemalar, çalışanlarınıza kimin kim olduğunu, kime rapor vermeleri gerektiğini, belirli departmanların başında kimin olduğunu vb. öğrenmek için bir referans noktasıdır. Özellikle belirli ekiplerin birlikte çalıştığı ve birçok departmanın olduğu durumlarda şirketler büyüdükçe giderek daha da önemli hale gelen planlama, onay ve karar verme adımlarındaki bu netlik işlerin doğru şekilde yürütülmesine ve çalışanların hiyerarşik yapınızı anlamasına yardımcı olur. Böylece organizasyon şemanızı kullanarak, çalışanların kuruluşun herhangi bir yerinden doğru kişiyle iletişime geçeceğine emin olabilirsiniz.

Organizasyon şeması nasıl oluşturulur diye merak ediyorsanız sizi bu yazımıza bekleriz!

Kolay İK ile organizasyon şeması çok kolay

Kolay İK sunduğu dinamik organizasyon şeması sayesinde şirket yapınızdaki her değişikliğe uyum sağlayarak otomatik olarak güncellenir. Bu sayede organizasyon şemanız sizin bir düzenleme yapmanıza gerek kalmadan daima güncel kalır. Şimdi denemek için kaydolun!

👋
Hemen 15 gün ücretsiz deneyin

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden kullanmaya başlayın.

ÜCRETSİZ DENEYİN
Hemen ücretsiz kullanmaya
başlayın, işinizi kolaylaştırın

Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.

ÜCRETSİZ DENEYİN