December 25, 2019
Sene sonunun gelmesiyle her çalışan için yoğun bir dönem başladı. Aralık ayıyla birlikte şirketlerde raporlama, çalışanların performans değerlendirilmesi, prim ve zam oranlarının belirlenmesi gibi birçok süreç tamamlanıyor. İnsan kaynakları bölümü tarafından sene sonu yürütülmesi gereken süreçlerden bir tanesi de yıllık izin mutabakatı.
Bu mutabakat sayesinde çalışan ve şirket arasında kullanılan izin günü, izin tipi gibi konular istişare ediliyor. Böylece her iki taraf için gelecekte gerçekleşebilecek anlaşmazlıklarda kontrol edebilecekleri ve yasal geçerliliği olan bir belge oluşturulmuş oluyor.
Bir çalışan işe başladıktan sonra, deneme süresi de dahil olmak üzere, en az bir yıl çalıştıysa yıllık ücretli izin hakkı kazanır. Yıllık izinlere ait düzenlemeler genelde 4857 Sayılı İş Kanunu ve 25391 Sayılı Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliği’nde yer alıyor.
Yıllık izin süreleri hesaplaması çalışanların hizmet süreleri göz önüne alınarak değişkenlik gösterir.
Hizmet süresi;
Yıllık izin süreleri çalışan ve iş veren arasındaki yapılan sözleşmelerle daha uzun sürelere çıkartılabilir. Ancak tersi şekilde daha aşağısı yapılamaz.
Bir çalışan yıllık ücretli iznini, deneme süresi de dahil olmak üzere, bir (1) tam yılını doldurduktan sonra hak eder.
İş Kanununda bahsi geçen çoğu düzenleme gibi yıllık izin kaydının düzenlenmesi, takip edilmesi ve ihtilaflı durumlarda ispatı tamamıyla işverenin yükümlülüğündedir.
Başka bir deyişle işverenler için yıllık izin kayıt belgesini tutmak zorunlu hale getirilmiştir. Bu belgede yer alacak bilgiler 25391 Sayılı Yıllık Ücretli İzin Yönetmeliği’ne ekli Yıllık Ücretli İzin Kaydı belgesinde yer alıyor.
Yıllık izin mutabakatı, asgari olarak yıllık ücretli izin kaydı belgesinde yer alan bilgileri kapsayan ve çalışan ile işveren arasında o yıl kullanılan izin günleri üzerinde hemfikir olduklarını gösteren belge türüdür. Çalışanın da imzasıyla birlikte yasallaşan bu belge ilerleyen dönemlerde taraflar arasında ortaya çıkabilecek anlaşmazlıklarda delil niteliği taşır.
Şirketler bu mutabakatı yıl sonlarında yapmayı tercih eder.
Ancak iş verenler açısından yılın herhangi bir döneminde ihtilaflı bir durum oluştuğu zaman bu konuda ispat yükümlülüğü olduğunu hatırlatalım.
Dolayısıyla izinleri düzenli olarak kayıt altında tutmanın önemini bir kez daha vurgulamayı doğru buluyoruz.
Yıllık izin mutabakatının şekil şartları Kanun ve Yönetmeliklerle açıklanmamış olsa da içerisinde asgari olarak aşağıdaki bilgilerin yer alması faydalı olacaktır;
Kolay İK’nın en sevilen özelliklerinden biri de izin talepleri ve onaylarının mobil veya masaüstü uygulama üzerinden yapılabilmesidir. Yıllık izin mutabakatı dokümanını oluşturmak için yalnızca bir tuşa basmanız yeterli oluyor.
Hemen şimdi Kolay İK’yı 15 gün ücretsiz deneyin, personel yönetimi süreçlerinizi dijitalleştirin.
Hiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden kullanmaya başlayın.
ÜCRETSİZ DENEYİNHiçbir kurulum ve kredi kartı gerektirmeden, personel yönetim yazılımını hemen 15 gün boyunca ücretsiz deneyin.